Wednesday, January 12, 2011

Pesawat AirAsia Terhempas Di Kuching


Pesawat Air Asia Ak5218 terbabas di Lapangan Terbang Antarabangsa kuching (KIA) berikutan keadaan hujan yang lebat. Pesawat dipercayai dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuching mengalami saat kritikal apabila gagal mendarat dengan betul disebabkan keadaan landasan yang licin. Namun, tiada kematian direkodkan dan hanya 4 orang mengalami kecederaan ringan.Kemalangan berlaku pada 10.20 malam dan baru sahaja dilaporkan kepada media massa pada pukul 11 pagi tadi.

Sebelum kejadian, Pesawat AK5218 dilaporkan berada dalam keadaan melambung dari kiri dan ke kanan sebelum melakukan pendaratan diatas landasan tersebut.Faktor hujan lebat dan keadaan angin yang tidak menentu merupakan punca utama pesawat itu terbabas. Berikutan insiden tu, sebanyak 24 penerbangan terpaksa dibatalkan.

Gambar Dari Google





hurmm...aku tau berita ni pagi semalam...masa tu one of our captain dok bising2 sal ni...dah jadi perkara biasa la kan, tiap kalu berlakunya air crash ni, pegawai kat opis ni akan terlibat la tuk investigate seme...
hurmm...

siyes la kan, aku ni kalu kemalangan melibatkan air crash ni memang MENAKUTKAN...sebab ianya banyak meninggalkan kesan yang mendalam kat aku...kan aku pernah citer sal kehilangan one of our captain dulu kan...sampai skang masih terkesan...owhh...

notadijariku: riso aku weii...lagi pulak my boss pilot rotary wings...adehh...moga beliau dan kapten2 yang lain, selamat sejahtera hendaknya...amin...

16 comments

Wednesday, January 12, 2011 8:04:00 AM

itu perkara yg sangat menakutkan tiap kali nak naik mende ni tau.. ena pun pernah gak sekali tu rasa gegaran yg amat dan dalam paler hanya ingat mati saja.. tiba2 pulak cuaca tak elok.. nasib baik masa tu dah nak sampai dan keadaan dapat dikawal.. masa tu nak ke Bintulu sarawak tahun 2008 dan irfan dah ada lam womb 3 months.. huhu..

Wednesday, January 12, 2011 8:12:00 AM

haihh ni la penyebab musabab takut naik flight!! tk pat bygkan kalo p KK hampir 2jam laluan di atas laut.. uwaaaaa

Wednesday, January 12, 2011 8:16:00 AM

nasib xder yg maut kan akak...
bila jadi camni takut plak nk naik kapalterbang...huhu...

Wednesday, January 12, 2011 8:18:00 AM

monink CM.

Terkejut gak baca nie. nasib baik x ada kemalangan jiwa...

Wednesday, January 12, 2011 8:55:00 AM

izan! awatnya gambar pesawat ko ngan pesawat aku lain ha? ko nye merah aku nye putih...gambar ko yg betul atau aku yg x betul? nak kena saman kelab greeboc ni!

Wednesday, January 12, 2011 9:12:00 AM

alamak!takotnye...
selalu tgk 'air crash investigation' mmg takut sgt2 nak naik flight..
tapi pernah jugaklah 2-3 kali naik..tu pun doa banyak2 dlm flighy..hhehe..

**berapa ramai yang cedera ni kak?

Wednesday, January 12, 2011 9:17:00 AM

hahaha...aku tak salah zan..cuba ko tgok website si zaid ni

www.mohdzaid.com/2011/01/11/airasia-plane-crash-landed-in-kuching-international-airport-gambar.html

Maka dgn itu, gambar pesawat kita sama daaa...sebelah sini putih sebelah sana merahhhh...hahahhaaaaa...

Wednesday, January 12, 2011 9:22:00 AM

@Ena
memang menakkutkan...teringat masa naik king air ari tu...dah la aircraft kecik...kalu langgar awann sure gegar ar...
masa tu dah tak tau nak pikir apa dah...huwaa...

@MrS.F!zA
hehehe...tapi kematian itu berlaku tak kira tempat dik...:P

@eT
takut tu memang ar...tambah pulak bila berlakunya pelanggaran awan...
adehh...

@CWM Safari
pagi...tulah tu...sib baik seme selamat...capt abas salimon yang bawa pun selamat...

@SaHaNiMsofEa
hahaha...mungkin gambar tu diamik angel lain2 kut...

@nurulazham
4 orang jek yang cedera...ada 124 penumpang kat dalam tu...
sure dorang jadi fobia kan...adehhh

Wednesday, January 12, 2011 9:28:00 AM

huhuhuhu...takut tengok kalo kemalangan cam gini..huhuhu

Wednesday, January 12, 2011 9:31:00 AM

Hahahahahaaa..byk la ko nye angel..macam ni la zan...aku rasa aku yg mereng ni, mana ada pesawat air asia cat dia sebelah lain sebelah lain, seumur hidup tak penah aku tgok..aku yg salah..ngko yg betui...aku kena edit gambar plane tu dlm blog aku..

Wednesday, January 12, 2011 9:32:00 AM

@eLYies
doakan semenya selamat

@SaHaNiMsofEa
hehehe...ko pun dah berjaya peningkan aku...tapi betul la, ni memang kaler pesawat AirAsia...:p

Wednesday, January 12, 2011 9:51:00 AM

menakutkan betul kan..dah la slalu kena outstation naik flight...huhuhu...

Wednesday, January 12, 2011 10:24:00 AM

hadoi takut nya dgr...2 jam tu nk smpai Kuching...selamat kami pegi balek aritu naek Air Asia la...

nsb bek trip opis utk tahun ni lambat lg nk plan...takut gak nk ikut p kalau dgr ni..haha

Wednesday, January 12, 2011 10:27:00 AM

gila .. hisshhh
tu la sebab kami laki bini tak mo naik flight ...
kompom org yg dlm flight fobia kan ... trauma lagi....ade pampasan tak ??kayo ...

Wednesday, January 12, 2011 11:24:00 AM

erkk.. terOk gak ekh..nsb tkde melibatkan nyawa teringat kat cApt Zaini

Wednesday, January 12, 2011 11:52:00 AM

takut woo tgk cmtu..

Post a Comment