Saturday, January 29, 2011

Walaupun Ramai Yang Dah Tahu...Aku Nak Beritahu Jugak...Tak Kira Ar...


salam semua...selamat malam sayang....weeee
ok skang aku nak share ngan korang sal font kat blog ni...
mungkin ada yang dah tau...tapi aku nak share ngan korang yang belum tau...
yang dah tau dok dediam...p baca entry lain dulu ek...harharhar...
eh, tetiba aku rajin nak share ni sebab ada yang bertanya sal perubahan tulisan kat blog aku ni...
so tak salah rasanya aku share ngan korang kan...kan...

ok, jom kita nengok step yang mudah dan senang giler...sebab tak payah nak susahkan diri bermain dengan kod html itu...hehehe...

1. memula korang p kat dashboard atau memana jelah yang korang berada...klik kat DESIGN...

2. bila dah klik design tu...akan kuar gambar di bawah kan...so kat sini klik kat TEMPLATE DESIGNER... 

3. dah klik lelaju akan kuar lagi gambar cam dibawah ni kan...aler, kalu yang dah terer tu sure tau kat mana kan...kan...so kat gambar di bawah ni...klik kat ADVANCED tanpa rasa segan...hehehe.. 

4. ok...bila dah klik kat advanced tu...korang carilah TEXT FONT...dan kat situ, pilih jelah font mana yang berkenan...leh try and match...nengok mana yang kenan...dah kenan apply to blog...selesai...
owhh, kat blog aku ni...aku guna font SCHOOLBELL...korang pun leh guna kalu korang rasa tulisan ni cantik...tapi banyak la tulisan yang cantik2 kat sana...makesure, pilihlah font yang senang orang nak baca ek...takut korang rasa font tu cung, tapi bila nak baca, aduhh...sakit mata ai...aku tak bertanggungjawab ok...

ekseli aku pun baru perasan menda ni...dulu kan font yang ada sangatlah terhad...yang jenis biasa2 jek...so dah alang2 ada yang lain cung, aku tanpa segan jelah p tukar..eh kalu nak tukar kat side bar title font pun bleh...blog title font...atau memanalah yang korang rasa nak tukar...silakan jek...

aku rasa mudah nak faham kan direction yang aku beri ni...maaflah aku bukan cekgu tutor nak bagi tutorial segala...eh memang aku tak layak la...sebab aku pun banyak belajar tutorial nak cantikkan blog kat blog yang banyak kongsi tutorial ni...so yang ni aku sekadar nak berkongsi kasih yang ada...cehhh...

dan kalu korang nak share ngan kengkawan yang lain kat blog...dipersilakan...nak copy paste gambar yang ada kat blog ni kalu korang malas nak print skrin seme, sangatlah dialukan...tak kisah pung...
kata SHARING IS CARING...kan kan....

13 comments

Saturday, January 29, 2011 9:42:00 PM

thanx sis, jap lg nk wat....

Saturday, January 29, 2011 9:46:00 PM

@Ayuni
sama sama...sharing kan tandanya caring...menda mudah lagi pun...

Saturday, January 29, 2011 9:54:00 PM

plihan dh makin byk ye? bru tahu. nk try jugak. tp kena pilih font yg senang nk baca.

Saturday, January 29, 2011 10:10:00 PM

seyezzzly nice glerrr..

tenx gtaw

Saturday, January 29, 2011 10:22:00 PM

tQ!mau coba

Saturday, January 29, 2011 10:38:00 PM

thank ... dah cuba mmg macam type ada ..hehehehe suka sgt2 baru nampak cun..

Saturday, January 29, 2011 10:47:00 PM

ekekekkeek suker2 ..
thanx dikk .. muah muah muah .. opsssssssssss terlebey sudaaaaaaaaaa :))

Saturday, January 29, 2011 11:03:00 PM

...xpenah amik pusing pon pasal font kt blog...ngeee...

Saturday, January 29, 2011 11:41:00 PM

tq 2x, lepas ni buleh try

Sunday, January 30, 2011 12:26:00 AM

sape yg guna blogger in draft dah lama tau ...
anyway tQ

Sunday, January 30, 2011 12:38:00 AM

hehehe..sya mmg suka main adjust template ni dan segala isi kandungan dlm tu. tgh tunggu blogspot lancarkan template generasi baru

Sunday, January 30, 2011 12:05:00 PM

sharing is caring..nanti free nk try la

Monday, January 31, 2011 12:40:00 PM

nape saya punya takde text font erk?

Post a Comment