Thursday, February 24, 2011

Dulu...Aku Suka Membaca


dulu, aku memang suka membaca...minat membaca tu dah dipupuk sedari kecil lagi...tapi skang, tah lama tak banyak buku bacaan yang aku suka baca...paling tidak pun satu2nya majalah yang aku baca dari anak pertama hingga kini adalah PA&MA..tu jek...kadang suratkhabar pun aku nengok highlight news dia baru aku baca...tu pun Metro la...kalu lain memang kureng...teruk kan...hurmm...naper ek leh jadi cam gini...

aku ingat lagi masa aku di sekolah rendah...suka tul aku membaca koleksi siri2 penyiasatan yang masih aku ingat adalah Penyiasat Tiga Sekawan tu...rasa seronok bila membacanya dan seolah2 aku turut sama menyiasat misteri yang cuba mereka ungkaikan....tapi dulu, aku miskin...nak jadi ahli  perpustaan bergerak pun tak mampu....so bila mana ada anak pegawai yang jadi ahli, berebut2 kami ni ikut turn nak pinjam baca buku tersebut...kalu difikirkan kembali rasa kelakar lak...siap ingat lagi lepas saper, saper lak yang akan baca....paling lama pun seorang dibenarkan pinjam dalam masa 1-2 hari jek...yelah, kadang nunggu turn sampai 1 minggu pun lum sampai2 gilirannya...hehehe....

ada sebuah siri penyiasatan di alam fantasi yang aku masih ingat sehingga kini tapi sayang, aku dah lupa tajuk buku tu...buku tu memang aku suka baca...tiap kali library bergerak ni datang ke sekolah, sure aku turut sibuk nak nengok koleksi terbaru dalam library tu...dan kadang siap pancing2 member suh pinjam buku tu...ye ar, nak harapkan aku??huhuhu, kan dah kata aku dulu miskin...tak mampu aihhh...belanja harian pun dalam RM0.50 jek sehari...tu pun dah cukup banyak tu...dapatlah makan alas perut di sekolah kan...

kalu korang ada yang suka membaca cam aku,  mesti masih ingat lagi koleksi buku2 penyiasatan cam di bawah ni...

dan yang ni jugak...dulu bukan main glamer buku cerita penyiasatan cam gini...tapi skang???tah la, aku pun tak pasti...ada pun aku suka membaca novel2 cinta yang sesuai dan seiring dengan usia aku yang dah nak masuk suku abad ni...eh umur suku abad masih layan novel cinta???patutnya kena layan buku2 agama ni...huhuhu...

kalu novel2 skang, aku paling suka novel keluaran alaf21...adalah 2-3 buah novel keluarannya yang menjadi milik aku...hurmm....tapi novel ni, amik masa jugaklah kan nak mentelaah...kalu dulu seharian pun dah abis baca tapi skang, banyak menda lain yang nak kena buat ...so konsentrasi tu kurang la...huhuhu...

walau apa pun, membaca kan amalan yang mulia....kan kan.....tata....daaa....

8 comments

Thursday, February 24, 2011 11:05:00 PM

samerlh, dulu enid blyton n nancy drew slalu sye bc...

Friday, February 25, 2011 4:35:00 AM

buku2 penyisatan tu memang memorilah..akk juga suka baca buku2jenis mcmtu..hee mcm smart je

skrg pun suka baca novel tp letihlah sbb kena sorok2 dr anak=P

Friday, February 25, 2011 8:40:00 AM

weeeeee...kt sama la kakak...suke minjam buku org..n now suk bc novel alaf21..

psst kakak, pnjm novel...hikhik.. (dush..dush..)

Friday, February 25, 2011 9:02:00 AM

hobi dah bertukar...baca blog...huhu

Friday, February 25, 2011 9:18:00 AM

kecik2 aku tak minat membaca langsung.. tibi pun tak berapa nak layan..

aku suke main beskal, konda kondi, galah panjang, panjat pokok ceri, p kutip buah cenderai n buah kundang..

Friday, February 25, 2011 9:55:00 AM

akak pon sama... klu dlu koleksi novel tuh mmg byk.. tp skrg taktau kemana peginya...

tp minat membaca novel itu menurun kt anak akak yg sulung tuh... kakak mmg slalu duk pinjam novel kt library... kdg2 akak belikan...

Friday, February 25, 2011 10:09:00 AM

umah sy mmg beli mingguan wanita tiap2 minggu...tu sajela yg sy baca...tp time gi umah kakak sy mcm2 sy baca sbb hubby dia keje utusan(Karangkraf)

Friday, February 25, 2011 11:38:00 AM

dr dulu sampai skrg aku tak suka membaca...

pointer aku mencanak naik waktu sem4 sbb aku asek la baca buku sbb panjang dah keja kat KL ... masa utk becanda ngan panjang dah takda ...asek la dok umah bosan bukak buku baca ...pointer naik sampai 3.57 dr 2.49
hahaha nampak tu ...kuasa membaca

Post a Comment