Monday, February 28, 2011

Susu...Kau Buat Aku Makin Tertekan!!! Arghhh....


ok, kali ni aku terpanggil nak citer pasal susu...owhh, bukan susu ibu...tapi susu anak²...sejak dua tiga menjak ni aku jadi cam pelik dengan situasi ini...dimana rege susu melonjak naik...arghh...ada krisis ke di negara pengeluar???itu aku tak pasti...yang aku tau, tiap bulan stok susu si anak haruslah dipenuhi tidak kira walau apa pun...itu adalah satu kemestian....

ok, memula aku nak citer sal susu si adik ni dulu...dari lahir sampai skang, lum pernah bertukar susu...setiaku pada yang satu ANMUM...tapi kan, sejak dua tiga bulan ni, aku rasa pelik...pelik dengan rege dan kuantiti susu ni....sebab apa aku kata pelik???sebabnya....KUANTITI MAKIN SIKIT...dan HARGA MAKIN NAIK...

contohnya...kalu dulu single pack berkapasiti 650 GRAM...tapi skang...dah jadi 500 GRAM...susut 150 GRAM tu...arghh...mak memang meroyan kat sini...kalu rege tak usah cakaplah...dulu dalam lingkungan RM24-25 jek...tapi skang dah RM26-27...huhuhu....

dan rege tuk double pack pung naik...kalu dulu sebelum kenaikan harga ni melanda...aku selalu beli kat DS sana dalam RM48.50 cam gitu...tapi skang, nan ado dah...rege yang ditetapkan dan masih dalam lingkungan murah dari mana² kedai adalah RM54.50...huwaaa....banyak tu naik...dan sempatlah aku borak ngan cashier melayu kat DS tu...tanyakan memang rege susu dah naik harga ke...kata dia...skang seme susu dah mengalami perubahan global yang sangat ketara kak...rege naik...kuantiti dikurangkan...sob sob...luluh hati aku mendengarnya tau...sedih la mak cam gini...huhuhu....

sumber gambar dari SINI ...tapi aku google...

ok, ni rupa susu anmum pack baru...cam biasa irfan masih minum susu berperisa madu...

owhh, ekseli ni pack baru ye...siap tekankan TANPA GULA...erkk, selama ni susu ni ada gula ke...yang kes ni siyes aku tak paham...kena tanya pihak anmum la kalu cam gini... 

pastu siap ada penambahan lagi la...dua kali ganda DHA...hurmm...tah la...aku kurang paham bab penambahan ni...sebelum ni tak cukup DHA lagi kut...

ok, skang citer sal susu kedua lak...Dutch Lady 456...baru² ni aku perasan la, DL telah lancarkan new packaging tuk susu keluaran mereka...apa aku nak kata sal wajah baru susu ni ek...yang pasti si kakak TAK SUKA dengan susu baru yang telah diperkaya dengan 5x DHA ni...kata dia tak best...aku dah cuak dah time tu...sebab aku beli perisa yang sama, susu cap sama...cuma packaging jek yang berlainan...so nak selamat, kenalah beli susu old pack punya...skang memang masih senang nak dapat yang pek lama...tapi kalu pek baru dah menguasai pasaran...mana aku nak cekau susu pek lama ni...huwaaa....

aku tak pasti apa maksud kakak kata tak best susu ni...mungkin dia tak suka perisa yang diperkaya dengan 5X DHA tu...arghh...makin tertekan mak cam gini...rege usah katalah kan...mana dah nak dapat rege promosi cam dulu dalam RM19.90...paling murah pun skang dalam RM21.45...sob sob...sedihnya kan...


kakak masih suka dengan pek yang lama ni... 

so what say you dengan kurangnya kuantiti dan naikya harga susu ni...aku???dah banyak aku berkata² ni...tunggu korang lak nak kata apa...hurmm...

40 comments

Monday, February 28, 2011 11:43:00 AM

dutchlady pack br tu mhl la...akak dh tukar susu fernleaf murah skit:)

Monday, February 28, 2011 11:46:00 AM

@mama tisya
huhuhu...akak pun kata mahal...saya lagilah kak...saya pun ingat nak tukar gak susu lain...

Monday, February 28, 2011 11:51:00 AM

hallu tuan blog, sudi2 la mlawat blog sy, budak baru blaja ni,, :)

Monday, February 28, 2011 12:13:00 PM

cikmot...bukan saja susu...majoroti suma barang naik harga...

Ohhhh tidaakkkk!!!

Monday, February 28, 2011 12:15:00 PM

nespray alhamdullilah..takde problem lagi buat masa skang..

Monday, February 28, 2011 12:16:00 PM

heheh sian ko
susu mahai dah ek
aku tak tertekan pon
psl rege susu
sebab damia tak isap susu dah hahaha

Monday, February 28, 2011 12:21:00 PM

tu ar... akak pon bengang sbb rege susu DL dah naik... mmg susah nak dpt rege offer kan???

Monday, February 28, 2011 12:21:00 PM

ye la sekarang susu mahalll kan????

Monday, February 28, 2011 12:22:00 PM

salam cikmot, bukan tanpa gula, tanpa gula tambahan..hihiI..anak liza pon minum ANMUM gak...susu ni dh naik rege..aduii...nampaknyer mak kena ikat perut la pasni..(ingatan buat diri sendiri, anak berikutnyer sila fully bfeed yer..)

Monday, February 28, 2011 12:24:00 PM

anak ai dah tuko dutchlady. plain. baru je beli aritu pek 1kg. 23.90. beli berkg kg. ni susu tgh ade. boleh bg kakak minum tak ni?

Monday, February 28, 2011 12:41:00 PM

kak,baru ni husband saya beli susu kat manjaku terkejut tgk rege. bese beli tin 1.7kg tu. slalu paling mahal pun rm65 setin, kali ni x perasan rege terus bayar,bile scan setin RM75.90. pitam!!

Monday, February 28, 2011 12:47:00 PM

mak aiii mmg mahal la..lama dah stop beli anmum sbb tukar ke sustagen..buat masa skang sustagen still lagi 6510Gram ngan hraga lama RM25.00..tk tau lepas ni harga naik ke tk..

Monday, February 28, 2011 12:48:00 PM

kak..dulu kat darussalam susu 1.3 kg tu RM45 jer..skrg dah Rm54.++.. baru perasan mase bukak kotak, sudu susu tu dah kecik skit dari yg lame la kak..

*ade try susu fernlef (murah skit0 tp die x serasi plak..cirit plak die.. takut kisah lame berulang kembali..nak x nak..tahan je la..skrg dah tambah milo skit..dhia pun ok jer..

Monday, February 28, 2011 12:53:00 PM

setuju dgn ayung.. sy aritu g beli brg kt giant. terkejut sy... pencuci pgan yg b4 ni rege 3.50 tetibe jd dekat 5... smua brg naik rege la skrg.. tkut je nk g beli brg... sblm ni 150 utk brg rumah... skrg dh up 30rm...

Monday, February 28, 2011 1:34:00 PM

aku pun sama la dlm dilem nk tukar susu budak 2 org ni... huhuhuhu..
mmg aku tk pueh ati la dutch lady ni naik rege sb packing tukar baru.. bodow tol.. kalo naik rege sb naik kuantiti aku stujuk la..

hannah lak lately asyik minum tk abes je.. geram aku. mmg nk kene tukar susu lain la hannah ni... dia dh bosan dgn rs dutch lady kot...

Monday, February 28, 2011 1:39:00 PM

smlm gi giant btl2 tinggal 3 peket 456 coklat. dpt la rege 21.++ tu sepeket.

Monday, February 28, 2011 1:51:00 PM

tak kawen lg.. so tak terasa sgt.. hehe

Monday, February 28, 2011 3:12:00 PM

izan wani ada stok anmum madu step 3 rm23 ja sekotak nak ke ada 6 kotak

Monday, February 28, 2011 3:41:00 PM

kak..anak sy pun minum anmum.tp tak perasan lak kuantiti dia 500g..yg sy perasan penceduk dia kecik sikit dr yg dulu..pastu tetiba irfan tak berapa nak suka susu tu..rasa lain kot..tak sedap kot..ntah la...memula beli yg plain..dia tak nak.ingatkan sbb dia nak yg madu..belikan yg madu..pun dia tak baper nak...pening..pening...nak tukar susu takut..takut tak serasi..takut membazir lagi...

Monday, February 28, 2011 4:06:00 PM

segala bagai barang naik...huhuhuhu

Monday, February 28, 2011 4:08:00 PM

err, nak ajar anak minum DL...mhl ke? tatau cite sbb selama ni beli enfa utk si kecik....kene jd pengguna yang praktikal, berkira dan jimat cermat!

Monday, February 28, 2011 4:28:00 PM

btol sesangat tu kak...
skang ni sume dia wat repack..
packaging baru..tp kuantiti dikurangkan...
bukan anmum jek..rasa sume wat camtu kan..

Monday, February 28, 2011 4:35:00 PM

belum terasa nak pening kepala lagi... hehehe

Monday, February 28, 2011 4:56:00 PM

jumaat lepas lkat carefour dl dapat 20 hinggit. 2 jer paling murah leh dapat setakat ni..

Monday, February 28, 2011 5:09:00 PM

Bukan susu jer naik, bley kata suma barang dah naik rega skang nih, aku pon tertekan gak.

Iman memang tak minum susu tepung nih, dia minum soya melilea, sepeket rm13.90 (harga ahli). Ada gak try bagi macam² FM, tapi dia tak nak.

Monday, February 28, 2011 5:22:00 PM

Anak saya pun minum susu DL..Sejak tukar gambar baru ni...anak saya cakap tak sedap la..Ibu..tak tahu la apa yang tak sedap..Saya rasa cam biasa jer..
Pasal naik harga tu memang betul...teruk!!!!dah la laki aku keja sorang...kesiankan!!!huh..huh..

Monday, February 28, 2011 6:07:00 PM

mmg pek baru tanpa gula agak mahal sikit.. aler pe nak heran byk dah brg naik harga...

Monday, February 28, 2011 8:54:00 PM

ingtkan minyak je yg naik harga..huhu.


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Monday, February 28, 2011 8:55:00 PM

ingtkan minyak je yg naik harga..huhu.


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Monday, February 28, 2011 8:55:00 PM

ingtkan minyak je yg naik harga..huhu.


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Monday, February 28, 2011 8:56:00 PM

ingtkan minyak je yg naik harga..huhu.


Jom Lawat: Blog Bardboo
Hadiah Menarik Untuk Yang Tersayang

Monday, February 28, 2011 11:29:00 PM

akak pun pening sebenarnya ngan harga susu ni, slalu berubah2. selalunya kat pasaraya harganya rm22, kengkdg rm24, kalo akak beli susu DL 123 tu kat farmasi, buleh dpt sampai rm20 aje, pelik le apsal harga tak sama e kkkk

Tuesday, March 01, 2011 12:00:00 AM

woohooo...gile mahal susu skang.. adehhh...sume barang pun naik harga..gaji tak naik byk mcm harga barang.. haisshh..camne nak jadik negara berpendaatan tinggi neh..*sigh*

Tuesday, March 01, 2011 9:39:00 AM

owh!! kalau tak bace pasal ni, tak tau pun susu dah naik, brang dah naik.. padan la baru ni gi giant beli barang cam biasa tp harga dia mahal dari biasa... ermnnn

kena tukar susu lain la untuk anak kedia nanti huuhhu..cian baby ku nanti serba naik masa dia nak kuar

Tuesday, March 01, 2011 9:51:00 AM

untung kak izan n kwn2 leh tukar2 jugak susu...Habib duk minum isomil tu ajer...cukupla 20hari berkampung dalam wad gara2 tukar ke susu lain...skrg nie paling murah leh dapat rm58.90 setin darabla Habib minum 6 tin sebulan huwaaaa.....

Tuesday, March 01, 2011 9:58:00 AM

weyh semlm aku gi carrefour kota damansara, dutch lady 123456 rm20.99 je weyh pek baru tu.. ce ko tgk kat carrefour tmpt lain..

Tuesday, March 01, 2011 12:26:00 PM

cuba cari kt kedai ubat cina kt area equine..dkt ngan mcd equine.. kedai satu baris dgn 7eleven.. slalunya kedai ubat cina harga susu murah

Monday, October 24, 2011 8:16:00 AM

SUSU ANMUM MURAH

Saya ada jual susu anmum yg murah dari psaran..kami dapat dari kilang...
so kalu anak minum anmum boleh lah order, susu sekarang memang melambung2 naik...ni mgkin akan naik lagi..

call 0192998564 / marlianatopit@yahoo.com

Langkah 1 & 2 : 1 Tin (900 gram) = RM60 [ 2 Tin = RM110 ]

Langkah 3 & 4 : 1 Tin (1.6 kg - Madu / Biasa) = RM70 [ 2 Tin = RM130 ]
Langkah 3 & 4 : 1 Kotak (1.2 kg - Madu / Biasa) = RM55 [ 2 Tin = RM100 ]

Hubungi kami SEKARANG untuk tempahan -

COD:seri kembangan, taman equine, kota damansara,shah alam...senang dalam selangor and KL

Sunday, March 27, 2016 5:36:00 PM

Sape tahu harga Anmum step 1 harga kurang dri rm75.00 step 1 boleh share xKt sya... Nbr 016-2762356

Sunday, March 27, 2016 5:36:00 PM

Sape tahu harga Anmum step 1 harga kurang dri rm75.00 step 1 boleh share xKt sya... Nbr 016-2762356

Post a Comment