Thursday, March 3, 2011

Satu Kisah Pasal Jambu...Jambu Bol


salam semua...hurmm...dah alang² jadi duta terung...ari ni aku nak citer sal jambu lak...giler lama aku mencari nama jambu ni tau...dah bertahun rasanya...tadi baca kat blog mamamika, barulah tau nama komersil jambu ini adalah JAMBU BOL...rasanya ada lah bertahun jugak aku mencari nama jambu ni tau...sian kan...tanya orang describe memacam sal jambu ni pun, masih tidak diketahui namanya...huhuhu...

ok, ni rupa jambu bol tu...aku tak tau la tempat korang panggil apa...aku google tadi, nama jambu bol, banyak lak keluar gambar yang sama...so kompem la jambu ni nama dia jambu bol...hahaha...

ni waktu muda belia...aku suka makan yang masak merah tu...sedap, masam² manis...ingat dulu masa sekolah rendah time sekolah agama waktu petang tu, ada lah kawan dok jual...dan aku la yang selalu belinya...hehehe... 

ni masa kat atas pokok...ritu masa balik jengka, aku ada perasan kat rumah pakcik mana tah, ada jambu bol ni ditanam depan umah dia...dan meleleh air liur bila nengok buah jambu ni ngah masak ranum plak tu...nak minta sebiji dua segan la plak...sudahnya, aku telan air liur sendiri...sangat beh di buat colek ni...ishh... 

kalu gini gamaknya, sure leh kaut untung buat jual ni...hahaha... 

daun jambu ni menggerutu cam gini...dulu masa kecik² dan masa naif lagi, aku suka kunyah² daun jambu ni...rasa masam² sikit...motip???tah la, lapo agaknya...hahaha... 

ni putik bunga jambu tersebut...bila putih² ni berguguran...cam bunga sakura la plak...hehehe... 

dan skang, teringin lak makan...bukan ngidam ke apa...tah la, aku rasa dah lama tak makan...kalu dulu selalu gak, tapi skang, nak dapat kat mana pun aku tak pasti...huhuhu...

notadijariku: dah jangan fikir yang bukan²...asal aku kepingin sesuatu sure kata aku ngidam...
bistu aku kepingin nak kai alphard ni...ni kira kes ngidam gak ke???hahaha....

11 comments

Thursday, March 03, 2011 11:15:00 AM

aiyak...lama dh xmkn jambu ni...

Thursday, March 03, 2011 11:30:00 AM

semalam terung, ari ni jambu bol plak..
sedap jambu ni..masam2 manis kan?/ dulu slalu panjat pokok ni, best..best..

Thursday, March 03, 2011 11:45:00 AM

jambu bol ni jambu aiyor ke kak? sama ke lain?

Thursday, March 03, 2011 11:46:00 AM

dpn umah sy ade pokok jambu air *err sm ke ngan jambu bol nie*, tapi byk yang berulat, cian tgk jambu2 tu berguguran kat laman rumah.. huhu

Thursday, March 03, 2011 12:14:00 PM

kang ko nih ..tadi aku dah telan air liur kat blog eda...ni kat ko nye plak...huhu

aku tak leh tahan tang mkn daun tuh... bunga die slalu ulat bulu ...

Thursday, March 03, 2011 1:24:00 PM

mahai giler
jambu air kt paso malam
8 hengget 5 ketol
mana ckp nk mkn 5 ktol

Thursday, March 03, 2011 1:36:00 PM

x penah jumpa pong jambu nie huhu

Thursday, March 03, 2011 2:42:00 PM

tak nah nampak pon...tp mcm menarik!

Thursday, March 03, 2011 3:03:00 PM

uitt mahal gak kan??? tapi jambu nie sedap tau

Thursday, March 03, 2011 5:13:00 PM

hehhe sama citer kita pasal jambu ni..mmg sedap dan susah jumpa kan.. termengidam2 masa pregnant aritu.. dapat pun 2 biji yg dah nak layu..jadila wat lepas kempunan..hihi

Thursday, March 03, 2011 6:00:00 PM

pergh..terliur bila melihat buah jambu bol yg macam BOLA ni..hehe. nak2..:P

Post a Comment