Tuesday, April 5, 2011

Percutian Bajet...Kuching Sarawak


hurmm...oklah, rini rasa rajin sikit nak menaip...keje tu ada, tapi amik masa sikit nak menaip entry sal p kuching itu hari...gambar???jangan ditanyalah sebabnya aku dah bitau awal² yang tak banyak gambar yang aku amik sebab keadaan kesihatan yang selesema itu...so nengok jelah apa yang ada...kalu nak nengok banyak lagi, pe kata korang p booking tiket sendiri ke kuching...hahaha...tiket tengah murah tu...tapi jangan p skang la...skang tengah sibuk tuk pilihanraya...huhuhu....

Tiket Penerbangan


hurmm...kali ni tiket penerbangan PERGI-BALIK untuk 4 orang adalah RM60 SAHAJA...tidak termasuk bayaran bagai dan makan di atas pesawat...buang karan jek amik sebab aku bawa hanya 1 beg pakaian tuk 4 beranak, gulung² masuk dalam beg...banyak space tu...dan 1 beg galas tuk aku berisi susu dan perkakas tuk 2 beradik itu...nak buat macam mana kan...anak² masih menyusu botol lagi... :p

dek kerana penerbangan tersangatlah pagi...apa kata kita makan dulu...

(^___^)


Kereta Sewa

kami menggunakan perkhidmatan kereta sewa jenis VIVA seorang mahasisma UNIMAS yang berharga RM160 pakej untuk 3 hari 2 malam...tetapi kena bayar wang sekuriti sebanyak RM100 dan wang sekuriti ini akan dikembalikan bila kita mengembalikan kereta tersebut dalam keadaan yang baik...

(^___^)

Hotel
awal² aku dah book hotel 360 Xpress Center yang terletak di Jalan Song Thian Cheok..hanya 2 minit ke waterfront..untuk maklumat lanjut boleh layari laman web INI...dan bayaran dikenakan untuk 3 hari 2 malam menginap dihotel ini termasuk service tax seme hanya RM 212.35 sahaja...oklah tu...kata percutian bajet kan...

ekseli kan, banyak gak la tempat² yang menarik kat kuching tu...tapi satu pun aku tak p...percaya atau tidak...bolos sahaja diri anda...huhuhu...alasannya sebab aku kurang sehat...selesema weii...nak berjalan jauh pun rasa tak larat...so p mana yang sempat jek...takpelah, ni nak dijadikan alasan esok lusa bebila bleh p lagi kan...aku lum claim tiket free dari firefly ni...alasan kan...cam banyak uang sangat...

Tempat Tempat Menarik

1. Sarawak Cultural Village
terletak lebih kurang 30 minit dari bandar Kuching...sesapa yang sukakan kebudayaan leh ar p sini...yelah kan, sarawak kan kaya dengan budaya etniknya kan...tapi kan kan kan...bayaran masuk ke sini RM60 untuk dewasa dan RM30 untuk kanak²...huhuhu...mak tak mampu lor...mak bawa wang ke kuching RM500 jek...lalala...eh lupa plak...dibuka pada jam 9 pagi hingga 5 petang pada setiap hari...

2. Taman Negara Bako
juga terletak 30 minit dari bandar kuching...sesapa yang pencinta alam semula jadi leh ar p sini...tiket masuk RM10 untuk dewasa dan RM6 untuk kanak²...pendek kata kalu ada kenderaan sendiri senang la nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat ni...kalu naik teksi, masak la korang kena pau kan...huhuhu...

3. Perkampungan Boyan
ha, kalu ke kuching, jangan lupa singgah perkampungan boyan ni...kat sini senang nak dapatkan makanan yang halal sebab kebanyakkan penduduk di sini adalah orang melayu...kalu kat bandar tu kata orang tempatan, kebanyakkannya diragui...entahlah...aku pun tak pasti la...aku bukan orang kuching...tapi selama 3 hari berada di sana, memang aku ke sana jelah untuk makan dan makan...tapi ayam pansuh, umai seme tak sempat aku try...tekat tak sedap la sebab selesema...takut makan jek keluar balik...

aku hanya makan mee kolok jek...

4.Waterfront
dah tak banyak tempat yang nak p...kami lepak kat sini jek...huhuhu...layan jelah gambar kasih sayang dua beradik ni...








5. Main Bazaar
oleh kerana kami p sana hari bekerja...dan pasar satok, sarikin seme hanya dibuka pada hari minggu...so tempat yang paling dekat tuk membeli belah adalah sepanjang MAIN BAZAAR ni jelah...sebab kat sini ada satu kedai tu jual FM 4 ketul RM10...tu aku beli berketul² tu...hahaha....

6. Kucing Statue
hurm...kalu ke kuching tak sah kalu tak amik gambar kat statue kucing ni kan...gigih amik gambar kat sini...parking kete kat tepi² tu...tu pun takut² berani sebab parking di tempat yang tak sepatutnya...laju² amik gambar...

7. Muzium Kucing
eh ada gak kami ke sini tapi gambar dalam nset hubby...nak masuk muzium ni kalu bawa kamera digital dikenakan bayaran RM4...kalu nset berkamera RM3....

8. Damai Beach Resort
terletak lebih kurang 30 minit jugak dari bandar kuching...kena ikut jalan ke satok, ikut bulatan yang panjang sungguh namanya itu...nak masuk sini dikenakan bayaran RM3 jek tuk seorang...tapi bukan bleh mandi pun sebab ombak besar sedang melanda...so just cuci mata nengok omputih berjemur jelah...hahaha...

menyusu time sambil menikmati angin sepoi² bahasa...

muka tak puashati...mengantuk kekdahnya...

kan...ombak ni kuat kan...aku tak tipu... 

hurmm...tu jelah citer aku sal kuching...tak larat la nak menaip sebab bos dah jeling²...keje dia tak siap² lagi ni...hahaha....tunggulah neks place ke mana plak nanti...tapi bukan dalam waktu terdekat la kan...hehehe...

notadijariku:
kalu ke kuching, jangan terkejut ye sebab signboard tuk ke satu tempat itu memang susah nak kelihatan...aku p tempat2 tu seme ikut map yang ada jek...dan berpandukan nama jalan...kuching tak macam kat semenanjung...kalu tak kuat iman leh bikin amarah la kan sebab memang susah ar nak nampak rupa signboard...kalu nak senang, carilah tourist guard barulah anda tidak membuang masa begitu sahaja untuk ke tempat yang hendak dituju...renung-renungkan...hehehe...

21 comments

Tuesday, April 05, 2011 10:36:00 AM

best, best!mmg budget btul..
kate percutian budget, ye dak?hehehe...
bleh dijadikan panduan:)

p/s : cikmot,ada fm lebih?hehehe

Tuesday, April 05, 2011 10:49:00 AM

pcutian bajet gini yg best ni!jeles mak! bila la nk smpai kuching plk.KK dah smpai tp sekeping gmbr bt kngn pon tkdak..huhuhu cis cis!

* giler bajet hotel tu..tp tkut la nk p sarawak ber3 je..tggu ada geng bru berani kot.

Tuesday, April 05, 2011 10:52:00 AM

besh gile ...
aku tak penah lagi pi seberang sana..sedey

Tuesday, April 05, 2011 11:05:00 AM

bila la nak jejak kaki kat kuching tu...hehhehe, masih blom ada perancangan, cuma teringin sgt nak ke bandung

Tuesday, April 05, 2011 11:10:00 AM

xde rezeki lagik nak ke sana...nak book je ada je halangan...nak gi jugak!

Tuesday, April 05, 2011 11:17:00 AM

nak pg jugak. hehehe. eh mmg signboard dia keliru sket. berpusing la ko situ kalau tak betul2 tabah. hehehe

Tuesday, April 05, 2011 11:23:00 AM

dah sampai sana eh...
serawak la sesatu negeri yg et blom sampai...huhu

TUNGKU MODEN / BANTAL PANAS
SET TILAM SEJUK
Tommee Tippee: Closer to Nature PP 9oz - BPA FREE
TUNGKU BAYI

Tuesday, April 05, 2011 11:33:00 AM

waaa... gile jeles tengok tiket pegi balik rm60... T_T

Tuesday, April 05, 2011 11:42:00 AM

klu akak pon akan bercuti bajet gini... hehehe...

Tuesday, April 05, 2011 12:02:00 PM

gile murah tiket ko
jeles aku
bajet rendah pn bleh bercuti dgn penuh keriangan

alaa sian ko xsehat ek..xpe nnt repeat lagi dgn tiket free tu ek

Tuesday, April 05, 2011 12:13:00 PM

wah...murahnya izan dpt tiket...free tu...just bayar tax jer...mmg berbaloi2...

ha ha ha....zana suka kalau pergi cuti2 budget nie...he he he..takyah duduk hotel memahal..duduk hotel bebiasa pun ok..yg penting duit shopping tu lebih sikit....

tak pernah pergi kuching...tp cam teringin jer..nak2 sana terkenal ngan kek lapis kan..

Tuesday, April 05, 2011 12:18:00 PM

huhu... jalan sakan hah walaupun low budget! hebak.. hebak...

Tuesday, April 05, 2011 12:27:00 PM

pergh..bebaloi2 la pecutian cam nih..:D

Tuesday, April 05, 2011 1:07:00 PM

Wah zan...murah giler tambang.

Dah mahal tiket sarawak cultural tu yer. Dulu2 akak pi baru rm40 utk dewasa. Nasib akak dah pi sana 2 kali. So kalau pi sarawak, tak pi situ x de la ralat sgt..

Tuesday, April 05, 2011 1:11:00 PM

lain kali kalo nk datang kuching bg tau la, boleh aku aturkan perjalanannya, btw wellcome to the kuching

Tuesday, April 05, 2011 1:13:00 PM

wah wah ... sakan no... cuti2 malaysia..

Tuesday, April 05, 2011 1:33:00 PM

hehe ni yang time promo free seat ek
mmg gitu
kat kuching xbanyak singboard
pastu klw ada singboard
dia nye nama jalan
masyallah punye panjang

Tuesday, April 05, 2011 4:01:00 PM

huhuhu..tak pernah sampai lagi ke sbah&sarawak...
tak tau bila tahun dpt jejak kaki kat sana

Tuesday, April 05, 2011 5:02:00 PM

ooo ke kuching .. ermm ada ole2 buat akak tak ??

seronoknyaaaa .. nak gi jugak kalau dpt tiket murah nie .. sarawak best dari sabah kan :))

Tuesday, April 05, 2011 5:35:00 PM

Murah giler tiketnya.

Wednesday, April 06, 2011 12:37:00 PM

syoknye g bercuti..

Post a Comment