Friday, May 20, 2011

Review Nur Kasih The Movie??? Apa Kata Aku??? Yang Dah Beli Tiket, Nak P Nengok, Tak Yah La Baca...Kang Tak Seprise Katanya...Serius Ni


ok, memula aku nak bagi peringatan ye buat semua...sesapa yang dah beli tiket ke, dan esok lusa nak p nengok dan takmo tau jalan cerita ni, sila klik pangkah...aku nasihatkan tak yah la baca...kang sakit hati plak...pastu marah kat aku...review ni sebagai simpanan aku di masa tua kelak...hahaha...gitulah gamaknya...

(^_^)

for your information, citer ni banyak guna kaedah flashback tau...memula nengok memang cam pelik, dah nak pertengah citer barulah tau itu ini begitu begini...
__________

Nur Kasih The Movie dimulakan dengan cerita flashback...memulanya kuar pasal keretapi yang kemalangan...lepas tu citer 6 bulan sebelum kemalangan tu berlaku...kisah Aidil yang kematian isteri dan menjadi bapa tunggal kepada Ilyas dan Maryam...Alia meninggal dalam kemalangan jalanraya...

jadinya maryam dan ilyas hanya menumpang kasih mak su mereka yakni nur... 

Percintaan adam dan nur semakin hari semakin mekar bila mana nur mendapat khabar yang dia sedang mengandung... 

Namun takdir Allah siapalah yang boleh melangkaunya...nur dan adam diuji lagi...nur telah keguguran tuk sekian kalinya...iman adam menjadi goyah, dia seolah² tidak dapat menerima takdir yang menimpanya kerana dia tidak sanggup melihat nur bersedih lagi...(arghh part ni buat aku sayu...)

Adam dan Nur melibatkan diri dalam kerja² amal membimbing remaja yang bermasalah ke jalan yang benar...masa ni aku nak tergelak bila watak Beto Kusyairi wujud sebagai ustad jemputan adam tuk memberi ceramah... 

Sara Ali, salah seorang watak remaja liar yang mengikuti kelas bimbingan adam dan menaruh hati terhadap adam... 

dan Shafie Naswip yang memegang watak sebagai kekasih sara ali... 

dan mamat...dia ni boleh dikatakan memainkan peranan yang agak besar jugak la dalam filem ni...sebab apa???korang akan tau bila dah nak hujung cerita...

dek kerana dugaan yang menimpa...Adam telah membawa Nur ke Jordan untuk meredakan kesedihan yang dialami Nur...masa part ni aku agak terkejut gak la bila ada kejadian tembak menembak...haihh, giler kuat sound sistem dia weii...kalu bawa anak tak tau la gimana kan...haihh...dan part ni kekuatan cinta Adam dan Nur teruji, bila mana Adam hilang dalam ribut pasir semasa mencari cincin perkahwinan mereka yang telah hilang semasa mereka terlibat dalam kemalangan keretapi cam aku citer kat atas sekali tu...
Lalu Nur sedaya upaya mencari Adam melalui bantuan orang disitu... 

dan akhirnya Nur menemui Adam...namun kisah baru pulak yang muncul bila mana Adam disahkan sakit teruk ekoran dari letupan masa kat Mumbai dulu (dalam drama tu) dan Nur disahkan mengandung lagi...namun Nur harus kuat bekerja untuk mencari wang belanja perubatan Adam... 

Adam menghabiskan masa di katilnya sahaja sambil menulis diari kisah hidupnya bersama Nur...teringat aku dialog Adam masa dia mencari Nur lepas kemalangan keretapi tu...dia memohon doa kepada  Allah, "Kau Ambillah Apa Sahaja Kecuali Nur"... 
masa part ni nak tergelak jugak bila Maryam (Mia Sara Nasuha) bertanya kak Adam..."paksu sakit sikit ke banyak...kalu sakit banyak mesti meninggal macam umi...adoilah kan...

So, apakah kesudahan citer tu???sama ada Adam pergi meninggalkan Nur buat selamanya tanpa sempat melihat anak yang dikandung oleh Nur atau???
ha, nak tau korang nengok ar sendiri...yang pasti banyak kisah flashback...sebab citer ni sampai la mereka tua...

masa mula² citer, aku jadi pelik, eh tangan tua siapa yang muncul tu...ada hantu ke dalam citer ni...dah akhiran cerita barulah aku tau...Bonda Afida Es, memegang watak Nur semasa tua dan Dato Rahim Razali sebagai Aidil...haihh...memang saspen la...

so komen aku: citer ni memang best...garapan citer yang menarik...dan banyak unsur sedih...tanpa sedar air mata aku gugur jua akhirnya...arghh kata berPERASAAN kan...bukan PERASAN...hahaha...

24 comments

Friday, May 20, 2011 8:26:00 AM

so sape jd adam mase tua?? alamak..cam xde adam versi tua jer! sob sob

Friday, May 20, 2011 8:29:00 AM

nk tgk nnti....

Friday, May 20, 2011 8:31:00 AM

uwaaa tak sabar hokay nk tgk..nurkasih drama dulu 4-5 kali nengok takkan xtengok movie nya kan..dh tau hasil kerja khabir bahtiar ni mmg superb start pilem cinta dulu dh membuai rasa..bezanya walopun jrg box ofis tp filem dia sangat berbaloi la ngk berbanding pilem2 lain yg trailer kemain gempak xhengat sekali tgk rasa cam nak terjun bangunan je..kire pilem dia ni sentiasa melebihi jangkaan haha besh2

Friday, May 20, 2011 8:40:00 AM

ko tgk smlm ker? aku rs so so jer filem nie..x tau mn yg kurangnya..keseluruhannya cerita adalah sms diaorang dh tua, flashback kisah2 muda..

tp yg paling touching ms scene Adam dan Mak dier ar..kata2 tue sgt touching..

Friday, May 20, 2011 8:47:00 AM

hua...ayung baca yg nih jer dh buat sentap...nih belum nengok kat wayang lagi...x sanggup rasanya..

thanx kakmot buat review nih..:)

Friday, May 20, 2011 8:47:00 AM

wahhh...pandainye wat sinopsis siap gn gambo lg..hehe.. xyah nengok la pasni..hehe

Friday, May 20, 2011 8:48:00 AM

mesti meleleh air mate tengok cite ni..

Friday, May 20, 2011 8:53:00 AM

bila nk g tgk ni..kena swastakan anak2 kat saper2 dulu hehe...

Friday, May 20, 2011 8:58:00 AM

Sebbaik bukan peminat kipas mati nur kasih. hihihi... dpt tau cite dari akak pun dah cukup dah hahaha

Friday, May 20, 2011 9:08:00 AM

Nice review laa cikmot.. TQ share..yer.. :)

Friday, May 20, 2011 9:19:00 AM

Hahaha.. ok. dah tau cite die.. save duit aku.. huhu

Friday, May 20, 2011 9:27:00 AM

oo kira2 nur dgn adam bersatu lah kan sbb ada watak tua depa ;)

hehe dah dpt bayangkan sikit2 jadi la..nak tgk movie ni tak tau bile..nasib ada preview dr kengkawan blog hehe :D

Friday, May 20, 2011 9:28:00 AM

yeke? ish, ish, ish....

Friday, May 20, 2011 9:34:00 AM

yeay! x sabar nak tgk harini..huhu

Friday, May 20, 2011 9:53:00 AM

erghhh... tak sabar nak tonton sendiri... diorg ada anak tak ?

Friday, May 20, 2011 10:04:00 AM

hahahha dah x yah tgk .. akak x plan nak tgk sbb dah pernah tgk siri dia ..
ko dah buat review nie kiree dah paham sikit2 leer .. tocei2 dik :) muah !

Friday, May 20, 2011 10:07:00 AM

tunggu calling je ...klu jadi on la ...

Friday, May 20, 2011 10:09:00 AM

xmo baca.. nak tgok gambar je

Friday, May 20, 2011 10:39:00 AM

pendek kata, cite ni bes ke tidak??
kalo g tgk wyg berbaloi x?

Friday, May 20, 2011 12:34:00 PM

sassus nur kasih

Friday, May 20, 2011 3:12:00 PM

adoiii...pengaruh kuat tol la citer ni...suspeeennn jer

Saturday, May 21, 2011 10:44:00 AM

Suspen tul citer ni macam nak pegi tengok jer

Saturday, May 21, 2011 12:47:00 PM

owh.. gitukah kisahnye.. dear.. pinjam gambo ye dear.. nak wat entry.. hehe.. tq again.. tak berpeluang nnton.

Saturday, May 21, 2011 1:20:00 PM

nak jugak nak jugak..tapi bila pulak??? uwaaaaaaaaaaaaaa..

Post a Comment