Wednesday, May 18, 2011

Menjejak Sejarah-Melaka


PERHATIAN: entry ni melibatkan penggunaan gambar yang banyak...

nak dijadikan citer, sabtu lepas lebih kurang jam 11 pagi kami sekeluarga gerak ke melaka...kali ni  melaka dijadikan tempat percutian keluarga tuk bulan mei...hehehe...ekseli dah lama giler aku berhajat nak p jejalan ke melaka ni...dulu masa berpacaran dengan orang melaka pun, leh dikira baper kali aku ke sana...so aku pun propose kat hubby nak p sana...sekali hubby setuju...kalu nak ikutkan sabtu ahad lepas dia ada keje...tapi dah aku ajak p bercuti, dia sanggup lepaskan keje tu...huhu...mekasih bang...

so sampai bandar melaka ngam² waktu nak check in...so sampai jek terus lah check in kan...kali ni amik otel yang bajet punya...kami dok YELLOW MANSION HOSTEL  yang terletak kat Jalan Banda Kaba...terletak betul² tengah bandar...rate tuk 3 hari 2 malam hanya RM155...tak kurang tak tambah...beselah, otel bajet kan..eh bukan hotel la, tapi hostel...hehehe....so moh layan gambar yang ada ni ha...

kat lobi...sibuk kakak suh amik gambar dia ngan abi...layan...

pastu adik ajak ke luar, nak bergambar tepi kolam...layan jugak... 

dah berehat² kat otel...makan bekal yang dibawa...lebih kurang jam 4 petang gitu, gerak ke Bandar Hilir...park kereta kat parking nak menuju ke Jonker Walk tu...kendian jalan sikit...tetiba si anak dara ajak naik beca...layan lagi la...memang tujuan p cuti² ni sebab nak bawa anak² kan...kami amik dua buah beca...siyes, tak tergamak aku sefamili naik satu beca jek, sebab aku takut tak bergerak beca yang dikayuh tu nanti...hahaha...sebab utama aku sedar aku dan suami kan berat total dah 200kg...hahaha...tipu tipu...:p

so hubby naik ngan adik, aku ngan kakak...nengok tu, menyengih jek anak dara dapat naik beca... 

naik beca dari Bandar Hilir ke Kota A'Famosa jek...pergi balik..satu beca RM15... 

see, menyengih jek dak irfan dapat naik beca...senyum...tak perlu kata apa²... 

sampai ke kota A' Famosa, kami diberi masa dalam 6 minit gitu tuk amik gambar...sebab nak naik beca yang sama ke tempat asal kan...gopoh gapah p amik gambar...amik pun ala kadar jek...tapi dah tau tempat, soknya leh datang lagi kan... 

ramai gak orang kat situ waktu tu...yelah kata ari cuti kan... 

kota A'Famosa...tapi tak naik pun sampai ke atas...ngeri nengok anak tangga banyak sangat...hehehe...bila bergambar kat sini, teringat aku citer satu masa dahulu...haihh...kenangan mengusik jiwa betul... 


dah siap bergambar dalam waktu masa yang ditetapkan, terus ke tempat parking beca tu...anak² amik kesempatan bergambar dengan beca berhias tu... 

sempat jugak kami suh abang beca amik gambar kami sekeluarga.... 

dah takde orang nak amik gambar dia, dia amik gambar sendiri sudah...hahaha... 

ini beca...berhias... 

eh tu jelah citer pasal beca...ada lagi citernya...banyak sangat gambar...nantilah bila free aku upload lagi...hehehe...

15 comments

Wednesday, May 18, 2011 10:16:00 AM

bestttt!!! meronta2 jgk ni mau p..tulunnnn

Wednesday, May 18, 2011 10:18:00 AM

berap hinggit naik beca.. ari tu kami tanya RM40

Wednesday, May 18, 2011 10:19:00 AM

bestttnyer kak weh! ieda dah la tak penah lepak melaka, baru2 ni laki ieda pegi kursus sana, best betoi katanya, best la hotel tu, berbaloi, :)

Wednesday, May 18, 2011 10:22:00 AM

tak penah naik beca punnn....
kak kaver baik punya kan...hahah

lama gak tak pegi melaka....

Wednesday, May 18, 2011 10:24:00 AM

@MrS. F!zA
tak pa, ada masa nanti p lah...banyak tempat menarik yang leh p kat melaka...

@Lynn
ishh, kan dah bitau, satu beca RM15 la...ada rate dia...hehehe

@Ieda Al-Habsyi
memang best, banyak tempat menarik leh p sana...ni baru citer separuh ni...banyak lagi ni...

Wednesday, May 18, 2011 10:40:00 AM

mmg best g melaka...xcukup sehari nk pusing keliling...

Wednesday, May 18, 2011 10:56:00 AM

Bestnyer Yang..pernah jejakkan kaki kat sini awal thn lepas..kt kapal besar tue ler payung purple kesayanganku tertinggal! ko ada jumpa tak?kekekeke

Wednesday, May 18, 2011 11:37:00 AM

hurmm... best la.. yang paling best asam pedas mlake ngan ikan bakar umbai

Wednesday, May 18, 2011 11:38:00 AM

izan..hg ingt dak..masa kita jenjalan kt melaka..lebih 10 thn lepas..ada lgi gambaq2 tuh lam album kt umah..mmg mengusik jiwa..ngan miza, nurul kan kan..

nak komen...
suka tgk kakak yg dh nmpk sngt kekakkakannya itew..
adik lak suka tgk yg gelak lam beca tuh.heheh..so sweet..
abi lak..pergh semangat aku tgk..hehe jngn marah..
pepun suka nya jenjalan melaka..bila la nak smpai..last pi masa thn 2007...

Wednesday, May 18, 2011 11:47:00 AM

lama dah tak jalan melaka ni... last dulu masa kakak laila kecik... masa tu larat lagi daki tangga a famosa tu... skrg klu suruh... tak yah la dgn beban yg +10 dgn +15 kg tu utk dukung... ampunnn

Wednesday, May 18, 2011 12:30:00 PM

wah beznye
aku suka jalan2 melaka
aritu g melaka adik aku nikah
xdan pon nk ronda2

Wednesday, May 18, 2011 1:21:00 PM

hari tu pergi melaka..pernah masuk muzium istana, naik taming sari dan eyes on malaysia je.... selainnya melepak kan diri kat shopping mall je...

Wednesday, May 18, 2011 1:31:00 PM

perghh.. best naik beca
kalau saya naik kompem sy yg kayuh hehe.... siankan pakcik yg ngayuh tue

macam nak tggl jer engsel2 tulang dia masa ngayuh tue haha...

Wednesday, May 18, 2011 2:29:00 PM

huwaaaa..jeles2...pi jejalan...syok kan dpt jejalan anak beranak ni

Thursday, May 19, 2011 9:40:00 AM

kenapa masa aku pegi ari tu 1 beca RM40... hampeh ko dapat murah. tak aci

Post a Comment