Wednesday, June 8, 2011

Stanza Cinta Demam Adaptasi Novel Kembali Lagi


skang makin menjadi kewujudan drama yang diADAPTASI dari novel kan...paling terbaru STANZA CINTA tulah...jangan ditanya aku apa maksud stanza...aku takde kamus nak refer...so senang citer korang carilah sendiri...hurmm...rasa korang drama ni leh meletup tak cam drama Nur Kasih dulu...kalu korang rajin layan tb waktu malam, silakan nonton...aku???eh aku kan tido awai...hahaha....

sekali lagi Aaron Aziz yang menjadi hero dalam drama ni...makin hot ar AA ni skang...


SINOPSIS NOVEL STANZA CINTA

Amni Sorfina (Nurul Fathia)-(Ketenangan yang suci)…seindah namanya seindah itulah peribadinya!! Dia hanyalah seorang wanita akhir zaman yang sedaya upaya untuk menjadi solehah. Namun..jalan yang terbentang dihadapannya selalu berombak dan tidak pernah tenang. Ujian itulah teman baik yang selalu mengikutnya kemanapun dia melangkah.

Ketika bahagia mula menyapa dirinya, ketika bunga-bunga sakura mengembang dengan indahnya, ketika dia mula tersenyum bahagia….tiba-tiba sahaja segalanya menjadi begitu menyiksakan jiwa dan menikam-nikam tangkai hatinya. Seolah-olah istilah bahagia itu bukan untuknya. Apa sahaja yang diimpikan dan diharapkan tidak pernah menjelma menjadi kenyataan. Sering sahaja Allah mengambil orang-orang yang disayangi dari sisinya.

Sehingga pernah dia merintih hiba, “Ya Allah…apakah tiada yang namanya bahagia itu untukku didunia ini?? Kenapa hidup ini sering tidak menyebelahi diriku? Andai dengan segala derita ini Engkau ingin menghapuskan segala dosa-dosaku, alangkah ringannya penderitaan ini. Andai dengan derita ini Engkau ingin selamatkan aku dari neraka-Mu dan memasukkan aku kedalam syurga-Mu yang kekal abadi..alangkah indahnya penderitaan ini”

Irfan Ikmal (Aaron Aziz) – “Amni itu seorang bidadari yang sangat lemah lembut dan penyayang…namun dia seorang yang tegas. Amni seorang wanita yang suka menangis dan mudah tersentuh hatinya…namun dia seorang yang sangat tabah!! Amni seorang Hawa yang mempunyai cinta yang begitu besar buat Sang Adamnya….namun dilindungi ia disebalik prinsip-prinsip yang dipertahankannya. Amni menunjukkan cahaya ketika aku teraba-raba dalam kegelapan. Dialah yang membuatkan aku mampu tersenyum dengan cintanya…juga dengan cinta Tuhan yang diajarkannya padaku”

Taufiq Imran (Fizz Fairuz), Bandung Indonesia – “Subhanallah…Amni adalah sosok wanita solehah yang ingin aku jadikan zaujah disisiku. Aku membutuhkan dukungannya sebagai peneguhku, aku membutuhkan doanya untuk kehidupanku, aku membutuhkan senyumnya untuk mengatasi kesedihanku…dan aku juga membutuhkan dirinya untuk membuatkan hidupku menjadi sempurna. Aku ingin selamanya melalui lorong-lorong dakwah ini ditemani zaujah yang seindah dirinya…Aku sungguh mencintainya kerana Allah…..”

Simpang kehidupan Amni begitu rumit dan melelahkan. Terhidang dengan derita dan airmata. Walaupun cinta itu ada didepan matanya, namun dia tidak pernah sempat mengecapi makna bahagia itu. Hatinya sering luluh dan terluka kerana cinta yang dimiliki.

Apakah Amni akhirnya berada disisi Taufiq…seorang lelaki yang begitu dicintainya, lelaki soleh yang mula mengajar Amni makna cinta sejati, Sang Adam pertama yang telah berjaya membeli cintanya yang paling mahal itu? Atau Irfan Ikmal yang selalu hadir dengan cinta yang luhur dan suci untuk Amni. Yang rela memberikan seluruh kebahagiaan yang dimilikinya untuk Amni. Mestikah dia memilih cinta ini? Tidak bisakah dia mengecapi bahagia tanpa perlu menyakiti insan lain?

“Ya Allah….segalanya kuserahkan kepada-Mu. Aku hanya hamba-Mu yang kerdil yang tidak bisa berbuat banyak. Biarlah Engkau yang memilih cinta dan memilih kehidupan untukku. Aku tidak ingin memaksa Engkau memberikan apa yang aku mahu…berikanlah apa yang terbaik menurut ilmu-Mu itu padaku. Kerana seluruh hidupku..cintaku..dan nyawaku adalah milik-Mu yang mutlak dan hakiki!!!!” – Amni Sorfina
di adaptasi dari novel ni

makin banyak ler koleksi novel aku lepas ni..haiyayayaa.....

9 comments

Wednesday, June 08, 2011 12:03:00 PM

peghh gile ar.. layaannn hehe

Wednesday, June 08, 2011 12:08:00 PM

@nazirah
silalah layan...akak layan novel jelah nampaknya...

Wednesday, June 08, 2011 12:55:00 PM

akak tak nak terkecewa mcm cik geli... hahahaaaa

Wednesday, June 08, 2011 1:00:00 PM

hhuhu.. ada lagik..nampak gayanyer kena carik lak novel ni..adoi..pokai2..

Wednesday, June 08, 2011 2:56:00 PM

klu AA belakon, mesti tgkla... kata exboypren kan???? huahuahua...

pasnih kena carik novel ni plak la.. huhu...

Wednesday, June 08, 2011 3:24:00 PM

Laku betul AA skang yer.

Wednesday, June 08, 2011 4:50:00 PM

pelakon dia sume feberet tu.. huhuhu

Friday, July 15, 2011 1:36:00 PM

Stanza bermaksud BAIT...

best tak ea cite ni.. tak pernah dapat tengok.. Sunday manjang bz aje,.. huhuh...

Friday, July 15, 2011 1:37:00 PM

Stanza bermaksud BAIT...

best tak cite ni ek..? tak pernah dapat tengok sebab Sunday manjang bz aje .. dengan baby lagi.. hmm..

Nk tengok kat tonton lah ehehe..

Post a Comment