Tuesday, July 5, 2011

Kemuskilan Yang Melanda-Minyak Yu Yee Cap Limau


kemuskilan yang melanda pada hari ni...

situasi 1: tadi ada baca kat status seorang teman...pasal keraguan dia tentang kesahihan pada minyak yuyi ni yang mengatakan ada terkandung lemak ba alif ba ya di dalamnya...eh hati terus terdetik...betul kah???...tetiba muncul muskil disitu...sebab aku memang menggunakan produk ni even aku dah lama perasan memang takde tanda HALAL disitu...hurmm...ada sesapa yang bleh menghuraikan kemuskilan yang melanda aku ni tak...

situasi 2: terus search kat web sal kesahihah apa yang aku baca tu...pastu adalah dua tiga web yang juga mengutarakan pendapat yang sama...namun yang pastinya TIADA jawapan yang pasti yang boleh dipercayai...sebab apa pun kita perlukan bukti yang menyokong kan...mana bleh kita ikut sedap mulut nak cakap...ikut sedap telinga nak percaya apa yang kita dengar kan...kena dapatkan pengesahan dari Jakim la cam gini...

situasi 3: tu situasi yang aku alami sekarang...korang plak camner...ada dengar² pasal ni dak???

kalu betul lah apa yang dikata...maknanya kena guna minyak telon la pasni...tak pun minyak kayu putih...owhh...tidakkk...!!!!

36 comments

Tuesday, July 05, 2011 1:32:00 PM

YE K?? ALAMAK..SMPAI SKARANG LYA STILL GNA MINYAK YUYI NI.. ESSPECIALLY KAT ASYA, SJK LAHIR LAGIK..CAMNER TU?? KNA CARI SUMBER Y SAHIH DLU NI

Tuesday, July 05, 2011 1:33:00 PM

@LYAfrina
samalah kita lya...tu akak rasa kita perlu cari sumber yang sahih tu..seba skang banyak tul produk yang MERAGUKAN...haihh...riso...

Tuesday, July 05, 2011 1:36:00 PM

salam,

bagus juga bila keluar satu2 isu kita semakin peka..ye la daripada lazim dan berterusan eloklah kita pikiq2 soal kandungannya..sama2 kita tunggu apa keputusan pihak bertangungjawab..

kena cari alternatiflah kan..hihi

Tuesday, July 05, 2011 1:36:00 PM

ishhh biar btl. sesapa blh bg info lanjut atau confirmkan tak? aku msh guna utk haziq ni.

Tuesday, July 05, 2011 1:41:00 PM

aduh.....elakkan menggunakannya jika was²

Tuesday, July 05, 2011 1:51:00 PM

aik...cenggitu lak.. pakai minyak mestika je la..

Tuesday, July 05, 2011 1:57:00 PM

eeh ye ke?..taktau la plak..minyk ni wangi..sentiasa ada stok kt umah..huu~

Tuesday, July 05, 2011 1:59:00 PM

camne ni? betul jugak, takleh ikut sedap org bercakap sahaje..tp lah, kalau was² adelah lebih baik untuk tidak mengguna pakainya..

burn gitu ajelah minyak YUYI yg rina baru beli, hukhuk..kene pakai minyak mestika ajelah gini..selamat dan suci, ahahaha..

Tuesday, July 05, 2011 2:01:00 PM

kalau kita sudah mula meragui baik tak payah guna dah :)

Tuesday, July 05, 2011 2:13:00 PM

mcm2 la....

Tuesday, July 05, 2011 2:14:00 PM

alamak aku mmg pakai minyak ni pon
tp dah xpakai sebab damia masuk kan dalam air hehehe

Tuesday, July 05, 2011 2:25:00 PM

alamak..sye bru nk bermula..Abg ipar suggest kai minyak ni cz sye slalu skt blkg sbb angin..tbe² bce n3 ni plak..takut la plak..spe nk rujuk ni??

Tuesday, July 05, 2011 2:49:00 PM

mungkin dia tun tertanya2 kot.. tp kalau xde bukti saheh..abaikan... gunakan tanpa waswas kalau nak guna.. sbb once kita dah ragu haram digunakan tau...

Tuesday, July 05, 2011 3:22:00 PM

aku memang gunakan minyak ni dari aqif kecik lagi.. sampai ke adik dia skang ni pun.. aku pun pakai skali kalau sakit perut.. hehehehehe...

Tuesday, July 05, 2011 3:29:00 PM

Aku pengguna tegar minyak yu yi nih. Klo betul kesahihannya...terpaksalah boikot.

Tuesday, July 05, 2011 4:27:00 PM

u pergi tanye direct kt kedai tabib dorg leh advice.. sbb i penah gak nk beli ubat for skin last2 check ada bnda x halal n dorg pon paham..

Tuesday, July 05, 2011 8:47:00 PM

akak masa sikecik tu baby lagi, slalu guna minyak burung but but utk elakkan anak kembung. bila kat hpa

Tuesday, July 05, 2011 11:59:00 PM

org kata kalau ragu2 was2 baik jgn guna..

Wednesday, July 06, 2011 7:58:00 AM

tak semua barang jakim buat kajian..makmal yg diorg buat kajian tu lebih pd brg mknan..uwaaaa dhla terguna jgk..

Wednesday, July 06, 2011 9:27:00 AM

alahai minyak yuyi pun terkena tempias gak ke? apa2 pun minyak ni mmg power...kehjap je hilang kalo rse kembung perut..cam nie pihak jakim kena siasat nih...


jom dapatkan ganjaran hebat di blog saya!!!hanya 4 hari sahaja lagi...!!

Wednesday, July 06, 2011 10:03:00 AM

tak pakai minyak ni... jd takmo pikir la...
ikut ckp Mak + Bidan je, pakai minyak telon yg botol dia kaler kuning tu... minyak telon botol kuning tu dah lama kat pasaran dari zaman mak-mak dulu itu je la minyak yg sapu kat perut kita-kita ni... ;p

Wednesday, July 06, 2011 10:06:00 AM

aah lah dikk akak pun ada stok .. x per2 cari kesahihan dia dulu .. sama2 kita tgk .. mintak2 lahhh x betul !

Wednesday, July 06, 2011 12:06:00 PM

Pernah gak pakai minyak ni masa anak kecik2 dulu tapi takde la pulak timbul isu ni. Tapi suka lagi bau minyak telon dari bau minyak yuyi ni.

Wednesday, July 06, 2011 6:10:00 PM

salam
lemak babi tu murah dan menguntungkan
..
he he he

Thursday, July 07, 2011 12:46:00 PM

ekuisme..zan...masa kak pia..aku gna minyk telon..tp kt safiiy ammar..mmg minyk yuyi..tp tuh la siap ada iklan kt tibi.kalau tk halal xkan nk iklan..tp tak mustahil..konpius la..huhuh

Wednesday, December 05, 2012 6:49:00 PM

Sekarang ni ramai yang suka bagi hukum. Tapi, tak mampu nak buktikan

Wednesday, December 19, 2012 10:57:00 AM

Kalau ada pilihan elok gunakan benda yg tak meragukan langsung. Benda tak pasti mcm ni elakkanlah. Nanti satu hari dah pasti ada benda haram masa tu baru nak buang dan rasa nyesal. Benda haram ni kalu masuk dlm kulit sedar tak sedar pun ia tetap effect pada iman kita! InsyaALLAH elak guna barang yg kita tak tau kandungan halalnya, moga ALLAH meredahai kehidupan kita.

Wednesday, December 19, 2012 1:12:00 PM

salam

i dont think yu yee cap limau has anything bad inside it.sbb tengok ingredients dia,in what form the babi came from?come on guys...think,dont just heard and follow

Wednesday, December 19, 2012 1:26:00 PM

hmm,is it true?sebab,i have yu yee cap limau in front of me rite now,and it says

peppermint oil,clove oil,menthol,borneol,cortex cinnamoni,resina calamus draco,nutmeg oil,light liquid paraffin

serius,we have to stop following and hearing without investigating.why do we badly wants to investigate something that shouldn't be like wether there is a God or not,but not about this small thing?think more.and plus,whoever tells this,better ask her,is it true?

sebab,setahu sy peppermint oil is not made of khinzir,clove from herbs,i just found out borneol is plant-basic,cinnamonon is plant basic too,and...resina calamus draco(from the word resin kita dah tau from getah tumbuh2an),nutmeg(buah pala),paraffin is made from pigs?

Woah,we should alert the authorities and schools,as I knew,we used paraffin to keep reactive elements.

correct me if i am wrong

Friday, December 21, 2012 10:17:00 AM

sebenarnya Halal ni sangat besar konsepnya. kita bukan sahaja kena tgk kandungan nya sahaja tetapi juga bagaimana ia di proses. Kita kena tgk dari segi the whole value chain. From the source of origin to the end customer. sume tu kita kena tgk. Sbg contoh, jika company yg buat minyak yu yee to produce benda x halal dalam kilang yg sama produce minyak ni, maknanya sudah berlaku contamination. So dah jd x halal. Kalaulah dia ada apply Halal ngn pihak JAKIM, for sure xlulus sebab dia bukan dedicated plant tuk buat benda halal. Dia kena asingkan plant dia. xleh sama dgn plant yg produce benda x halal.

Lagi 1, halal bukan sahaja tuk makanan tp merangkumi semua. Kosmetik, ubat-ubatan, health supplements, services, logistic dan bnyk lagi. kita jgn kecikkan scope Halal hnya tuk makanan.

Renung2kan. Hanya berkongsi apa yg saya tahu sahaja.

Kalau nk info, kena lah rajin attend seminar2 yg berkaitan Halal. banyak yg kita akan belajar darinya. In Shaa Allah.

Tuesday, December 25, 2012 1:45:00 PM

Macam ni cerita die, haritu pegi la satu farmasi ni nak beli minyak yu yi ni, pastu mase nak byr kat pharmacist chinese ni die tanye "Eh u beli minyak yu yi ni siapa mau pakai ? u ke anak u?". "Untuk anak I, ok kan?" jawapku, " Hurmm u cr minyak lain la, kami chinese pun xpakai minyak ni, ada taruk pig pnya minyak"... "hah! ape??..".. sekian...

Thursday, December 27, 2012 3:09:00 AM

pelik cerita ni dah bermcm2 version kuar.basically dlm citer tu org cina ckp diorg pun xpki.habis buat pa jual?suma pun taknak pakai minyak babi kt kulit.actually dah minyak yuyi takde halal sbb content dia tumbuh2an jadi tak perlu logo halal.dan hukumnya harus.bukan ape takut disabotaj pihak tertentu. pepepun check sniri kt link ni. ----->
http://edificatory.rssing.com/chan-1394714/all_p13.html

Thursday, December 27, 2012 3:10:00 AM

pelik cerita ni dah bermcm2 version kuar.basically dlm citer tu org cina ckp diorg pun xpki.habis buat pa jual?suma pun taknak pakai minyak babi kt kulit.actually dah minyak yuyi takde halal sbb content dia tumbuh2an jadi tak perlu logo halal.dan hukumnya harus.bukan ape takut disabotaj pihak tertentu. pepepun check sniri kt link ni. ----->
http://edificatory.rssing.com/chan-1394714/all_p13.html

Friday, January 18, 2013 2:35:00 PM

i cina, tapi ni yu yioil cap limau jiran i yang recommend bagi i. babe i lepas sapu sudak okie, kurang nangis kat malam ni. bau pun bestm betul betul limau. karut saje cakap ada minyak babi,(nak process minyak babi ke minyak yu yi cost lagi mahal), minyak angin, losyen losyen atau bodyshop pun x ada halal, semua orang pun pakai....isssh~~ competitor sengaja hentam yu yi cap limau kot.

Post a Comment