Friday, July 1, 2011

Kerana Selalu Terlupa, Aku Perlukan Reminder...


hurmm...aku perasan la kan, sejak usia aku menginjak kertu dan semakin dimamah usia ni, penyakit lupa aku semakin hari semakin parah sungguh...banyak menda aku lupa...tapi yang paling teruk aku lupa nak makan ubat yang dibekalkan bila keadaan aku cam skang...siyes aku lupa weii...kadang kan, bila aku teringat baru aku makan...tapi aku rasa banyak aku lupa dari aku ingat...tak taulah naper kali ni aku bersikap sambil lewa jek bila nak makan ubat...pernah gak terjadi dalam 2-3 hari aku tak makan ubat yang dibekalkan itu...adehh...ni kes yang agak serius ni...hehehe...hurmm...ubat pun lupa nak makan apatah lagi nak minum susu...kalu singgah kat kedai barulah aku beli susu rendah lemak tu...kalu idak, sampai berhari² la tak minum susu...kalu tak minum susu camner nak dapatkan kalsium yang mencukupi kan..takpe, hari² aku makan cheese...huhuhu...

so, sebagai langkah berjaga-jaga...aku rasa aku harus cari jalan penyelesaian...makanya semalam  ke alamanda aku semata untuk mencari pill reminder seperti yang ditayangkan dalam gambar di bawah ni...ekseli dah lama teringat nak cari pill reminder cam gini...tapi dah aku kata kan...aku selalu lupa...so semalam alang² p beli seterika baru...terus p guardian beli menda alah ni...sib baik siap ada hari² dalam seminggu...so senang nak tau hari apa aku lupa nak makan ubat...weEEee...

ada 4 biji setiap satu kotak ni...ada asid folic, iron tablets, vitamin B complex dan asid ascorbik...

moga lepas ni aku tak lupa lagi...haihh...ginilah kalu orang yang sejak dari kecil susah nak makan ubat...sampai ke tua pun susah...haiya....

22 comments

Friday, July 01, 2011 9:59:00 AM

jgn makan semut byk sangat la!
sikit2 sudah la akak!
hahahahaha

Friday, July 01, 2011 10:04:00 AM

ha bagus nie dik ..
masa ngandung dulu akak beli gak
sbb akak pun selalu lupeee
bila gi kerja tak bawak sokmoo huhuhu

Friday, July 01, 2011 10:05:00 AM

@Lelaki Ini\
uikk...ada kena mengena ke ni...hehehe

Friday, July 01, 2011 10:05:00 AM

@ieda
tulah kak...penyakit lupa saya semakin hari semakin kronik ni...huhuhu...

Friday, July 01, 2011 10:09:00 AM

telan je obimin senang.. sekali 1 biji..org susah mkn ubat mcm nko dgn aku ni, takleh tgk pil byk2.. lg jadi susah dan malas... hahahaha

Friday, July 01, 2011 10:09:00 AM

kak ko mkn lagi B complex tuh ...aku dah stop...sbb asek lapo je ... aku amik time alahan je dulu....

lagi pun berat dah naik 3kg/month

Friday, July 01, 2011 10:10:00 AM

@Delima
tah la weii...dah nurse kasi banyak ni...aku terima jelah...

Friday, July 01, 2011 10:11:00 AM

@eima
obimin yang mana satu weii...tah la, nurse kasi yang ni, suh aku makan, aku telan jelah...ni pun aku selalu lupa tau...hahaha...

12 julai ni neks cek up...aku tak dulik dah sal berat naik sebab 28 minggu ni dah termaktub aku kena minum air gula...sob sob...

Friday, July 01, 2011 10:19:00 AM

byknye ubat...

Friday, July 01, 2011 10:30:00 AM

haha..kadang2 say pun terlupa dan sengaja lupa makan ubat masa pregnent dulu.hehe

Friday, July 01, 2011 10:53:00 AM

samalah kite cik mot..kekadang kite lupa nak makan ubat smpi 2-3 hari, ishhkk..mmg usia menjelang kertu, mmg gitu gamaknye eh?

nmpknye nak kene cari mendalah macam cik mot gak ah..kalau lupe jugak tak taulah nak kate ape, hehehe..

Friday, July 01, 2011 11:02:00 AM

aha!! ni memang bagus.. tapi jgn lupe bukak bekas tu...kang tak makan gak ubat tu..hehehe

Friday, July 01, 2011 11:09:00 AM

@r|nA @ ja|j|na
cari jangan tak cari...bagus menda alah ni bagi yang pelupa cam kita...hehehe...

Friday, July 01, 2011 11:09:00 AM

@maya amir
owhh, harap2 tak lupalah lagi...ekekek...kalu lupa jugak tak tau la camner...sah la memang tenat...

Friday, July 01, 2011 11:10:00 AM

@Ima Salsuzaima
hehehe, memang semakin menular dah penyakit lupa ni...hehe

Friday, July 01, 2011 11:55:00 AM

buat alarm kat HP... aku selalu lupa jugak...

Friday, July 01, 2011 12:23:00 PM

ahhahahaa.. sama la kak.. saya selalu skip makan pil & susu... malas ahhahaah boleh??

tapi klinik saya bagi obimin je takde dah pil2 byk camtu...

Friday, July 01, 2011 12:35:00 PM

Samalah wei. Aku jenis susah mkn ubat & lupa nak makan ubat. Harap² ko tak lupa lagi lah yer dgn adanya pil reminder nih ☺☺

Friday, July 01, 2011 12:46:00 PM

penyakit lupa jangan sampai campur penyakit malas... nnt lagi kronik... ;p

Friday, July 01, 2011 1:19:00 PM

nak kena rotan ni
:p

aku ubat pil2 ni ok lg
jgn bg ubat air..xmooo

Friday, July 01, 2011 2:06:00 PM

aku ni mmg selalu lupe makan ubt
tu pasal xbole makan pil perancang hahaha kang selalu je kuar anak kang

Saturday, July 02, 2011 2:00:00 PM

aku cek up kat klinik gomen, dia bg obimin je... dia tk bg pun pil 3beradik tu..

Post a Comment