Friday, August 5, 2011

Bila Korang Semua Start Cuti Raya


salam semua....fuhh...pepagi mak bersemangat nak buka HRMIS...sebab nak apply cuti raya...punyalah semangat kan...bukan apa, kalu lelambat kang, hrmis ni selalu jammed...so sebelum apa² baik mak setelkan dulu pasal cuti raya pada tahun ni...tahun ni mak amik dua hari jek yakni pada 29 Ogos dan 2 September 2011 ja...tak sabar lak nak cuti raya pada kali ni...mana taknya sebab kali ni turn balik umah sendiri kat jengka sana...hehehe...tapi satu jek, kalu balik umah sendiri sure penat berganda² sebab orang datang tak putus²...kalu nak dibandingkan dengan balik beraya di penang...sampai ke petang p beraya sebab takde orang datang umah pung...hahaha...

bulan pose ni memandangkan waktu dan bajet yang agak terhad, so kami sekeluarga tak balik berbuka pun di kampung sama ada di jengka atau di penang...sebab plannya raya ke 3 dari jengka terus balik ke penang kut...sebab kan, nak balik penang dalam waktu terdekat sebelum raya ni rasa tak berbaloi ja...lagi pun dalam bulan lapan ni banyak tul perkara yang memerlukan wang terutama sekali roadtax kereta tamat tempoh pada 25 Ogos ni...ha, yang ni harus diutamakan...kalu takde roadtax, maknanya tak balik raya la aku tahun ni...raya kat putrajaya jek cam tahun² sebelumnya...huhuhu...macamlah kampung aku kat obersi kan... :p

insyaAllah kalu takde aral selepas berbuka pada 26 Ogos tu terus gerak balik ke kampung...tak pun time sahur...gitu jelah, harap² sangatlah jalan tak jammed...sebab aku tau, haiwei karak terumatanya jalan mendaki naik kat Bukit Genting tu sure jammed....dan aku ingat, kalu masih ada kudrat di dalam diri ni,  sehari sebelum pulang ke kampung halaman tu pada petang 25 Ogos tu, ingat nak ke kl...cari barang di saat akhir...tapi tu pun kalu masih berdaya...sebab nengok skang dah tak daya dah...hahaha...raya ni pun aku dah mencecah 32 minggu...owhh...masanya hampir tiba la...debar² mak nak hadapi saat seperti dahulu...owhh tidak...

oklah, mak nak cek HRMIS bos...nak luluskan cuti mereka² yang telah memohon...tapi kena nengok tarikh gak...takut takde orang yang tinggal kat opis masa cuti ni...bahaya...gawat gawat...kalu takde orang kat opis, saper yang mau jaga KAUNTER tu kan...mau kena komplem ngan orang ramai...

oklah, selamat berpuasa...

notadijariku: masih kurang sehat...mud suam suam suku....jom terapi jom...

21 comments

Friday, August 05, 2011 8:14:00 AM

tiap² tahun balik raya ke raub xpernah kena jem..
wei.. sib ko ingatkan, aku pun nak bukak HRMIS

Friday, August 05, 2011 8:15:00 AM

weee tahun ni turn beraya di kpg halaman jgk..

Friday, August 05, 2011 8:20:00 AM

32 minggu dah... bole gi shopin lagi... akak 38 minggu gi shopin kat sogo... pastu esok nya terus 'terberanak'... hehehe...

opsss... pasal cuti... akak apply 8 hari menjadikan cuti selama 2 minggu... 1 minggu sblm raya (masa utk buat kuih) pastu utk sepanjang minggu pertama raya tu... ;p

Friday, August 05, 2011 8:21:00 AM

Zan, 1hb tu mmg cuti gantian kan? kat opis sebuk kata tak cuti 1hb tu.

Friday, August 05, 2011 8:24:00 AM

oklah tu, jd pnjg jgk 9 hari..kita tahun ni, tak apply cuti pun, cuti wajid je, en suami takleh cuti tahun ni, turn dia kena bertugas, so, malas nak bazirkan cuti..hu~

selamat berpuasa yekZ~

Friday, August 05, 2011 8:24:00 AM

@PUANSTOBERI
haah, memang cuti sebab raya jatuh pada 30 dan 31 ogos...31 ogos tu kan perayaan berganda...so dibawa ke 1 hb tu...

ritu PM ada umumkan dah...

Friday, August 05, 2011 8:25:00 AM

@.::Lynn::.
eh, ko ada kampung ek...hehehe....ingatkan raya kat bando jek...

Friday, August 05, 2011 8:37:00 AM

lynn balik kg cik abg ek ....
haaa betul tu ejamaria ...aku 39 minggu ...dah dekat sgt dah raya ... sebuk ke hulu hilir shopping ... sogo paling teruk.... pastu sehari sebelum raya branak ...amik ko ...org raya ko dok umah sorg2 .... org mkn rendang aku mkn ikan bakar....

Friday, August 05, 2011 8:38:00 AM

la sis rupanya kita sekampung ek
anum kat temerloh
tahun ini anum raya di temerloh, boleh sis dtg umah ya

Friday, August 05, 2011 8:53:00 AM

net try apply seminggu before raya...tak taulah dapat ke idok........raya kali nie pon best...raya rumah my mom...

Friday, August 05, 2011 9:18:00 AM

amik 2 hari jugak

Friday, August 05, 2011 9:34:00 AM

dah nk masuk 8 bulan yer kak..kejap je rasa...

seronok la akak blk kg sendiri =)

izan takde cuti2 sbb xkeje kan dan tak perlu undi2 nk blk mana sbb asben takde huhu...

Friday, August 05, 2011 9:34:00 AM

hehehe... kena buat pembetulan kat borang cuti... amik 7 hari je... tolak yg 1hb... ;p

Friday, August 05, 2011 9:35:00 AM

if 1st raya jatuh pd 30/8..means 31/8 raye ke-2... 31/8 tuh kan merdeka day.. so, otomatiknye 1/9 tuh pun cuti.. replacement cuti merdeka day.. tgk kat berita itu ari.. if kompom 1st raye jatuh pd 30/8... maka, 2/9 akan diisytiharkan sbg cuti am... kalo x silap dengar laa.. ape2 pun.. kite tunggu pengumuman seterusnya...

Friday, August 05, 2011 9:38:00 AM

akak pon thn nih turn umah family akak... wewooooo... sonot yg amat... tp mmg penat sketla klu umah sdiri... lgpon adik2 akak tuh ngada2 sket, klu akak ader mcm2 mtk nak mkn... selalunya nasi ayam dan pudingla... huhu....

akak pon amik cuti sama mcm izan... isnin dan jumaat tuh...

Friday, August 05, 2011 9:44:00 AM

same la kite pun amik cuti 2 hari tu jugak. thn ni raya rumah mil dulu 1st raya pastu baru balik kg sendiri kat johor..yeehaa!

Friday, August 05, 2011 10:01:00 AM

same la kite kak..luluskan cuti pegawai..dah macam bos la plak kan??hehehe..

Friday, August 05, 2011 10:08:00 AM

aku xamek cuti raya kot
amek lepas raya
arini nak blk penang buka puasa ngan MIL
amrul koje raya pertama tu
so raya ke-3 baru blk penang dr kl

Friday, August 05, 2011 10:30:00 AM

husband sy plan nk blk kg 23hb sbb nk elakkan jem..tp xtaula permohonan cuti dia lulus ke tak..raya ke7 dia dh kursus...

Friday, August 05, 2011 1:50:00 PM

yeay raya... hrmm tahun ni apply cuti 2 hari juga mcm akak... 29 Aug dgn 2 Sept.. tp bila dah cuti lama2 mcm ni malas pula nak start keje.. maklum la mood raya lagi... hihihi....

Friday, August 05, 2011 2:41:00 PM

2 Sept tu bukan ke cuti ganti? Buat apa cuti lagi?

Post a Comment