Wednesday, August 3, 2011

Percubaan Yang Berkali-Kali Dan Akhirnya Telah Membuahkan Hasil


hurmm...aku sendiri yang perasan, aku cam dah jarang tempek apa² jenis masakan kat dalam blog aku ni kan...ate aku bukan chef...aku juga bukan pakar masakan...memasak sekadar untuk memenuhi nafsu sendiri...dan mengenyangkan perut si suami dan anak²...hehehe....

ok...ekseli time pose² ni, aku masak pun ala dan kadar jek...dah 2 hari berbuka...sekali pun lum berbuka ngan ngan nasi lagi...hari pertama makan beger jek...tu pun aku makan separuh jek...hari semalam plak aku wat mihun goreng...dan agar² santan seperti dibawah...aku panggil agar² santan jelah sebab nama saintifiknya aku tak ingat...sebab rasa aku, selain santan ada 2-3 bahan lagi yang digunakan tuk buat agar² ni...sebenarnya, agar² ni merupakan agar² peberet aku...dulu, tiap kali balik jengka, aku selalu pesan kat kawan mak aku tu suh dia wat bila terasa nak makan...tapi skang aku dok jauh, balik pun sekali sekala jek... kalu nak makan pun, kena p cari and beli...tapi kalua tak tahan lagi, kenalah belajar wat sendiri kan...

so ritu, gigih bertanyakan kat kak maria, resepi agar² ni...dan akhirnya setelah mencuba beberapa kali...inilah hasilnya...enak dimakan ketika sejuk....

menjadi gak buat 2 layer...selalunya jadi satu layer jek...hehehe...

aku buat dalam satu bekas...leh makan hari² sampai abis...ate, aku sorang jek pulun...hubby plak, kalu ada atas meja baru dia makan...kalu idak, dia wat dunno jek...hehehe...jaat kan aku...potensi tuk makan sorang²...kekeke...

pepun mekasih pada kak maria...seronok plak bila apa yang kita nak makan menjadi bila kita wat...tapi resepi mudah² jelah...yang susah² lum ada keberanian nak buat...hehehe....

3 hari puasa...masih dapat menahan diri dari ke pasar ramadhan...lalala....♫♫♫♫

15 comments

Wednesday, August 03, 2011 1:29:00 PM

Sedapnya. meh hantar kat nana sikit!!

Wednesday, August 03, 2011 1:40:00 PM

kak...nk seketul dua...

Wednesday, August 03, 2011 1:49:00 PM

Faberet neh kak ;)

Wednesday, August 03, 2011 2:07:00 PM

bess tuh...rajin ko zan..kya beli jer lah yang senang nyer..huhu

Wednesday, August 03, 2011 2:07:00 PM

yg ni aku pandai..ehehehehhe
yg lain2 tak pandai

Wednesday, August 03, 2011 2:11:00 PM

wah bole wat jual ni hehe

Wednesday, August 03, 2011 2:48:00 PM

sama-sama kasih adik Izan... ;p

oh... klu tak jadi 2 layer tu ada kemungkinan santan banyak / pekat dengan air yg kurang... sbb tu dia mix sekali... tapi takpe la dah jadikan... akak pun selalu try n error klu ada resepi baru... pastu dah jadi betul baru ok nak britau org lain... ;p

Wednesday, August 03, 2011 2:48:00 PM

hamboi sedap ni..meleleh air liur

saya pon tak gi pasa ramadhan..huhu..

Wednesday, August 03, 2011 3:00:00 PM

takde keberanian ke malas weii?

Wednesday, August 03, 2011 3:26:00 PM

best tu. santan tebal. teringat yg mak buatkan. kne balik kg nie!!

Wednesday, August 03, 2011 3:29:00 PM

peberet aku ni wei! bagi resepi.. hehehehhee

Wednesday, August 03, 2011 3:45:00 PM

agar2 santan kn

Wednesday, August 03, 2011 3:56:00 PM

feveret aku nih, hantar bangi sket ☺☺☺

Wednesday, August 03, 2011 8:23:00 PM

akak,menjadi sungguh agar2 santan akak..cantik je.pastu part santan dia lg byk dr yg plain. tu yg best tu...

lepas ni wat kaler coklat plak kak,yg gula melaka tu hehe..mesti sedap


err izan tak pernah buat,sbb takot tak jadi huhu

Wednesday, August 03, 2011 11:46:00 PM

mh sining skettt

Post a Comment