Friday, August 12, 2011

Sejuknya Ekon Hari Ni...


hurmm...cam biasa, otw nak p keje, sure dengar radio dalam kereta kan...sesambil tu bleh memekak sesorang...hehehe...skang aku dah beralih kepada radio Suria FM...kenot go dah ngan Hot...hahaha...tetiba...

so dalam segmen apa citer menarik di akhbar ari ni tertarik aku dengan berita di surat khabar The Star pasal semua pejabat kerajaan harus mengekalkan suhu penyaman udara dalam 24 darjah celcius dari sekarang...hehehe, ini aku setuju...bukan apa, kadang tu aku rasa suhu ekon kat pejabat ni kurang dari 24ºC..sejuk kemain...kalu nak ilangkan sejuk kena kuar ke toilet...situ takde sejuk mana dah...

dah dalam bulan pose ni kan, janganlah sejuk² sangat...dah la perut kosong...pastu ditambah dengan suhu yang sejuk...rasa cam nak makan jek tuk panaskan badan...ye dak...

tapi sebenarnya kerajaan wat gitu sebab nak cut cost bil elektrik...supaya dapat buat penjimatan kan..oklah tu, jimat banyak, banyaklah bonus yang kita akan dapat...hahaha..kesitu plak aku...

tapi kadang aku terpikir gak, sahkan kita yang berusia ni dah rasa sejuk dengan suhu ekon sekarang...camner la ngan budak², anak² yang dok taska yang berekon dan suhu ekonnya sejuk cam gini...adehh...sure ada juga yang dijangkiti selesema, lelah dan sebagainya...tak elok tul tuk kesihatan mereka...kesian la kan....

aku tak tau la sama ada menda ni leh kontrol ke tak...sebab satu building kan...pepun budak² kenalah utamakan kan...antibodi mereka tak macam antibodi kita...kadang jadi shock tau, dalam taska sejuk kemain...bila keluar jek panas...badan jadi terkejut...tu yang bleh mengganggu kesihatan kan....

pepun fikir sendiri la kan...masing² dah pandai berfikir....huhuhu....

All govt offices to keep air-cond temperature at 24ºC from now


PUTRAJAYA: All government offices have been ordered to set their air-conditioner temperature no lower than 24 degrees Celcius to give nature a helping hand and to cut electricity bills.

The new regulation is expected to be implemented immediately although the circular on the matter will only be issued by the office of the Chief Secretary to the Government later this month.

Energy, Green Technology and Water Minister Datuk Seri Peter Chin said the order would be extended to the private sector by 2013.

He said a new Bill on energy conservation was being drafted to compel the private sector to follow suit.

“It will be tabled in Parliament soon and we are looking at 2013 as the implementation date for the private sector.

“For now, the secretaries-general of all the ministries who are also the officers-in-charge of the buildings under their ministries must ensure that the air-conditioner temperature is set at 24 degrees Celcius and above unless under special circumstances,” he told a press conference after attending a Green Technology and Climate Change Council meeting chaired by Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak.

It was also attended by Natural Resources and Environment Minister Datuk Douglas Uggah Embas.

Chin said certain places like the ICUs and operation theatres in hospitals were, however, exempted from the ruling.

He said the meeting agreed that 24C was a comfortable temperature for Malaysian climate.

“It is neither too cold nor too hot. In some countries, like China, they are required to set their (air-conditioner) temperatures at 26 degrees Celcius which is too hot (for Malaysia).

“So gone are the days when the ladies have to bring their shawls to the office,” he said, referring to the common scene in many government offices where women staff covered their upper bodies with shawls due to the cold temperature.

Chin explained that for every degree dropped in air-conditioning temperature, the power usage would increase by between 4% and 7%.

He was unable to provide exact estimates on how much the Government could save with the move.

However, he said the ministry's Malaysia Green Technology Corporation building in Bangi which had already imposed the condition saved an estimated RM600,000 to RM700,000 annually on its energy bills.

“Offices in Putrajaya spend between RM30,000 and RM80,000 a month on electricity and about 40% of it is for air-conditioning,” he said.

He added that the meeting also agreed that all bulbs in government buildings that need to be changed must be replaced with energy-efficient CFL bulbs or LEDs.

On Malaysia's commitment to reduce carbon emission intensity by 40% in 2020, Chin said the country has passed the halfway mark.

“To date, we have reduced intensity by 29.7 million metric tonnes and to meet the 40% target, we need to reduce it by 40 million metric tonnes,” he said.

petikan dari The Star Online
notadijariku: tak paham ngan ekon kat bilik sendiri...kadang sejuk kemain...kadang panas membara...haihh...pelik aku...

eh lupa nak tanya...ekon kat opis korang camner???ok tak???ke ada opis yang masih pakai kipas???ce jawab ce jawab....

13 comments

Friday, August 12, 2011 8:02:00 AM

betul3x.. kat ofis ain ni pun kekadang sejuk yang teramat... minta2 pengurus bangunan ni bleh lah adjust ekon tu kan... mana yang tak leh panas p beli kipas sendiri...
untuk budak sekolah plak, start tahun ni memang KPM tak bagi beli ekon lagi, kalo dah ada dan tetiba rosak, dah tak ada bajet untuk repair... hahaha..

Friday, August 12, 2011 8:02:00 AM

mmg stuju sgt
dulu masa keje finas masyallah
aku siap berstokin bagai
sejuk nak mampos nak2 ekon yg centralized tu xleh nk ubah2 dah suhu dia
bagus wat mcm ni

Friday, August 12, 2011 8:13:00 AM

bukan main lagi ko paste berita omputih kan? berita melayu takde ke wei? hahahah..

aku yg tak pose ni pon sejuk gedi

Friday, August 12, 2011 8:16:00 AM

@MRS. K
siot ko ampeh tul...sempat lagi dalam pada tuk dok silang aku...tu jek citer yang aku jumpa...tu pun berkamus aku cuba memahaminya weii...hahaha...

Friday, August 12, 2011 8:18:00 AM

budak2 suka sejuk tp lps tu mcm akak kata,selesema la n bagai2 lagi..kita gak yg susah

akak raya blk jengka ek,nk g beraya bley? hihi

Friday, August 12, 2011 8:20:00 AM

@~izan~
tulah tu...derang selesema, susah nak bernapas...kita la yang paling riso...sedangkan kita kalu blocking nose rasa azab...ni plak budak²...owhh tidak...

haah, akak balik jengka tahun ni...akak ingat kalu masih ada kudrat nak p beraya umah izan...hehehe nampak sangat muka tak malu kan...eh jemputlah ke rumah...hehehe

Friday, August 12, 2011 8:22:00 AM

opis aku centralize tp leh ejas2 la kak .. repot je kat mentenen tu ...
nk suruh slow ke kuat ke ...

Friday, August 12, 2011 8:28:00 AM

kat atas ni kurang sikit sejuknye...ari ni je lah... hari lain sejuk giler ko

Friday, August 12, 2011 8:57:00 AM

opis akak bergantung pada kapasiti bilangan org... klu area ramai org opis jadi kurang sejuk... ruang opis yg sikit org (bilik2 bos) tpt tu jadi sejuk sangat - kurang haba manusia kot...
bila mentenen naikkan lagi suhu, utk ruang opis yg ramai org - tpt ktorg akan jd panas... nak settle masalah ktorg beli kipas sendiri - pasang utk menyamankan udara...
sudah nya - tak pun menjimatkan bil elektrik krjaan sbb ktorg tambah guna kipas dlm opis...
macam mana tu... ;p

Friday, August 12, 2011 9:13:00 AM

selalu suhu ekon kat opis dlm 18-20 darjah jer.. selalu pagi2 bila jer bukak pintu opis, rasa mcm pergi ke kutub selatan lah pulak..

Friday, August 12, 2011 9:14:00 AM

opis akak nih biasa2 jerk... lgpon blh control sdiri nak sejuk ke tak....

akak mmg suker dgr suria fm izan... hot tuh pon kureng jgk... lgpon suria fm skrg dah ader putar lagu raya kan???? terus semangat nak drive... hahaha...

Friday, August 12, 2011 9:19:00 AM

pasni xla akak sejuk lg..hehe..

ekon opis sy ni pun sm, sejuk amat...grrrr

Friday, August 12, 2011 10:01:00 AM

lgpun tak elok sejuk2 sangat ekon ni..kulit jd kering nanti..24 tu kire ok la..
ekon kat ofis org dulu amat lah sejuk tp sekarang ok dah..

Post a Comment