Thursday, August 11, 2011

Terlajak Bangun Sahur...Adakah Itu Alasan Untuk Tidak Berpuasa Pada Esok Harinya???


alhamdulillah...hari ni merupakan hari yang ke 11 kita semua berpuasa...tapi bagi aku baru 10 hari berpuasa...semenya gara² ponteng satu hari sebab kes kena minum air gula seperti yang aku ceritakan ritu...dan insyaAllah bakal ponteng lagi sebab kena repeat minum tuk kali kedua...demm...sakit ati mak ni tau...result ok pun kena repeat jugak...semenya disebabkan keturunan...aku ni lah pandai² bitau kat meksi masa buka buku dulu yang kononnya aku ni ada sejarah kencing manis di sebelah arwah ayah...tapi bila tanya mak balik, mak kata darah tinggi adalah...kencing manis negatif ye...cehh...salah set kat mind...padahnya aku jugak yang tanggung...hahaha...amik ko...tapi tak pe, aku redha...hehehe...

owhh, selama 10-11 hari berpuasa, sekali pun aku lum pernah skip sahur...tak pose pun aku sahur gak tau...ritu masa kena minum air gula tu kan, meksi suh aku berpuasa pada malamnya...tapi paginya aku bantai bersahur...sib baik meksi tu tak tanya apa²...hahaha, yelah, dah bangun sahur kan, takkan nak biarkan en somi makan seorangan....baik aku join sekali...sib baik lah result ok...hahaha...

so aku nak tanya koranglah kan...
biasanya jam berapa korang bangun sahur??? * kalu aku selalunya aku set jam 4:30 pagi...tapi terjaga kul 4:00 pagi sebelum jam berbunyi...hahaha...gitulah tiap hari...tapi kadang terlajak gak kalu aku benar² letih...even jam 4:30 pagi bangun pun...makannya jam 5 pagi gak...sebab dalam pada tu banyak kejaan yang aku buat selain siapkan juadah bersahur...kemas beg sekolah anak, kemas rumah, basuh lebihan pinggan yang tertinggal tak berbasuh...basuh botol² susu anak...

tuk juadah bersahur, korang masak on da dot or panaskan lebihan juadah berbuka??? * kalu aku plak nengok keadaan...tapi nasi tu aku masak sesiap sebelum tido...takut la in case terlajak, nasi lum masak, alamatnya lambat ar nak boleh makan nasi kan...so nak selamat aku masak sesiap...bangun jek tuk siapkan juadah sahur cuma panaskan...tapi lauk tu nengok la, kalu aku berbuka sorang² aku masak ala kadar jek, so tuk juadah sahur kena masak lain la...tapi selalunya aku masak lebih waktu berbuka tu...senang kan...

lepas bersahur, korang tido balik dak??? * kalu aku lagi, memang tak leh tido punya...takut kalu tertido aku terlajak...tapi aku heran la ngan teman tidur aku tu...bleh jek dia layan tido selepas sahur..tapi nak kejutkan bangun balik jam 6:30 pagi tu punyalah liat...anak bujang dia pun dah nurut perangai dia...adehh, sabar jelah...aku tak tido pun aku wat kejean lain...kadang aku basuh baju, lipat baju...dan kadang gosok baju keje kalu tak sempat nak gosok pada hari sabtu...gitulah...tapi memang tak leh tido punya...baring pun tak terlelap...aneh tul...

bukan apa, kadang² ada gak orang jadikan alasan terlajak bangun sahur ni sebagai alasan untuk tidak daya berpuasa pada keesokkan harinya...kalu aku plak, aku tak kesah, sahur ke idak...tapi sejak bersuami ni, kenalah bangun sahur...ingat dulu masa aku bujang...tak bangun sahur pun tak per...rileks jek bleh berpuasa pada siangnya...sebab sebelum tido tu dah makan banyak²...hahaha...skang kalu tak sahur rasa tak syok ja...sebabnya selain kita, somi pun berpose...esok plak bekerja...takut keje yang memerlukan tenaga yang banyak keluar, so kenalah tambah tenaga dulu kan...gitulah hari²...

eh menu berbuka semalam...bihun singapore yang tak berapa nak cukup bahan...belasah jelah...janji nampak ada karet...hahaha...

dan tuk sahur...ayam goreng masak celup dengan sos sweet sour...so gitu lah jadinya...hahaha... 

sekian, rini aku berbuka sorang² lagi...sebab hubby balik umah lepas berbuka...dia ada program pengagihan bendera Malaysia sempena bulan kemerdekaan di Jalan Masjid India sana...
kalu berbuka sorang, tak yah pening nak masak apa...masak nasi makan ngan serunding yang dibeli semalam pun jadi...hehehe....

21 comments

Thursday, August 11, 2011 9:15:00 AM

anum bangun sahur jam 4.30pg
kdang-kadang masak @ panaskan lebihan berbuka
lepas sahur & solat sambung tido

Thursday, August 11, 2011 9:18:00 AM

@Anum
best nyelah, leh sambung tido...tapi tak terlajak ke nak p keje kejap2 tu...hehehe

Thursday, August 11, 2011 9:23:00 AM

ye ke??...xsahur pun boleh puasalah.....anak saya 6 tahun tak sahur pun xpe

Thursday, August 11, 2011 9:25:00 AM

@azam
betul tu en azam...tapi ada gak orang jadikan alasan...ate liat nak berpuasa kan...
wah 6 tahun dah berpuasa...kena kasi reward ni....

Thursday, August 11, 2011 9:37:00 AM

kdg2 aku tidoq2 ayam je pas sahur tuh..tp selalunya tk tidoq pun..iron baju n siapkan beg anak..

Thursday, August 11, 2011 9:43:00 AM

hikhik..beselah lelaki msti sambung tido balik..hahahaha

Thursday, August 11, 2011 9:47:00 AM

aku kunci alarm 4.20 pg tp bgn dlm 4.45 gitu. pg td terlajak 5.20 bgn trs panaskan nasi & goreng telo dadar & pekasam je.

lauk sahur biasanya left over aku msk utk buka smlmnya. aku perangat la. tp klu beli lauk berbuka biasanya tak sampai ke sahur takut basi kan.

aku tak tido blk trs kemas beg anak ke taska, iron baju, mandi, solat & bersiap gi keje. kena make sure sblm 7 pg keluar sbb klu tak kang lmbt masuk opis huhu

Thursday, August 11, 2011 9:47:00 AM

saya tadi terlajak bangun kul 5 pagi..kelam kabut dibuatnya..nasi baru masak..hahahaha..nasib baik sempat...

Thursday, August 11, 2011 9:48:00 AM

tekak aku takleh makan serunding. apsal ntah

Thursday, August 11, 2011 9:49:00 AM

smlm pun aku wat bihun putih tu..tp letak sawi je..takde bhn lain..hahahaha..skali je aku tetido pas sahur..gara2 baby dok ngmpeng lame sgt ngn aku2 skali tdo..pstu lg 5 mnit kul 7 br sedo..amik ko..hahahaha..

Thursday, August 11, 2011 9:53:00 AM

ari tu aku bgn 4.45am skrg aku awalkan sbb nk sambung balik tido ..kul 4 dah bgn ..mkn cepat2 ..tido balik yeay

Thursday, August 11, 2011 9:56:00 AM

sama cam akak gak, pukul 415 baru bgn. nasi mmg dah masak siap2 sebelah mlm. lepas sahur kemas dapo, cuci pinggan, iron baju. dah tak boleh sambung tdo lagi dahhh.
menu sahur akak masak samada sebelah mlm atau waktu sahur tu la. yg penting simple n sedap

Thursday, August 11, 2011 10:11:00 AM

hari2 bgn kul 4.30.. rajin tak?? hehe

Thursday, August 11, 2011 10:12:00 AM

cikmot...sedapnye aym tu...terliur tgk...

Thursday, August 11, 2011 10:30:00 AM

me pun xtido lepas sahur dr jam 4pg tengah malam kang baru masuk tido.xelok tidor lepas makan kang makin membuncit perut huhu.walopun dok kt umh xkije tp seriyes mmg xpenah tido pun siang kalo ade nk terlelap pun dlm seminit dua je xpenah la siap mimpi bagai.kdg suami siap suh tido,tp mmg xleh rasa cam byk je kije yg xsettle hahah.bulan puasa ni ade baiknya ngaji ye dak dr tido

Thursday, August 11, 2011 10:32:00 AM

aku mmg penyahur orgnye,dan pemasak lauk sahur juga..tp klu ade lebih lauk2 tu aku panaskan jugak, cume kene ade 1 lauk yg dimasak fresh =),
tdo balik..depend..klu klas aku stat kol 12 tghari,hahahaha,tdo lahhh

Thursday, August 11, 2011 10:39:00 AM

Aku kunci jam pukul 4.00, tapi pukul 4.30 bangun, klo terlajak...pukul 5.00 lah jawabnya.

Lauk sahur aku panaskan jer. Sebab utk berbuka memang aku masak lebih, nasi pon lebih gak. Senang klo ada emergency bangun lewat, ada gak benda nak makan sbb aku malas nak masak pepagi.

Lepas sahur aku tak tido. Pernah tido, tapi nak bangun punya lah malas nak mamp**...ngantuk tahap gaban. Pengajarannya...lepas sahur jgn tido.

Sekian citer aku ☺☺☺

Thursday, August 11, 2011 10:43:00 AM

posa2 pun kna minum air gula k..utk kebaikan juga.. ada pgalaman juga...

bestnya menu..

Thursday, August 11, 2011 11:09:00 AM

hmm izan kdg2 je tdo smula.asben izan..hmm tak ingat la plak sbb dah lama tak sahur sekali huhu...

akak kreatif tu,ayam grg jd sweet sour..bagus2..tetap sedap!~

Thursday, August 11, 2011 11:24:00 AM

hai cik mot..
lama x komen kat sini.
saya bangun sahur jam 5.00 pagi..nasi dah masak sebelum tido atau makan je belen buka posa tu..
tambah telir dadar..cukup la

lepas sahur tido balik hehe

pagi ni lagi 10 minit nak azan baru bangun..so minum air dan makan kurma je la

sy pun ada pengalaman minum air gula masa anak no 3 ni..sbbnya anak no 2 size besar.4.4 kg so misi suh minum air gula..seksa tul

Friday, August 12, 2011 8:25:00 AM

akak pon bgn kul 4 gak...pas sahur pon tak tido...tpi rasa cam tak cukup jugak time tu...buat itu buat ini... last2 lewat gak gi keje...amacam arr??/

Post a Comment