Wednesday, September 21, 2011

Naper Susah Sangat Tah...Sakit Hati Mak Ni,..


perkara yang paling menuntut kesabaran yang tinggi AKU sebagai ibu adalah masa anak2 tak sehat...bukan karenah mereka tetapi saat nak kasi ubat kat mereka...adehh...memang tul2 perlukan kesabaran yang tinggi...silap hari bulan anak2 jadi mangsa tanganan aku ni tau...

tiap kali anak2 tak sehat cam gini, perkara yang paling aku dok fikirkan camner nak kasi ubat kat si adik terutamanya...memang susah giler ar...sib baik lah kakak semakin besar ni semakin senang gak la nak menelan ubat...aku salute kalu anak2 yang jenis senang nak makan ubat...tapi senang tak bertempat pung susah gak...huhuhu...kang jadi kemaruk ubat plak...

ni citer sal dik irfan ni...tiap kali nak kasi dia makan ubat puas berperang tau...dan kadang2 kena kepit kaki tangan dia...dan selalunya tugas ni hubby yang take over...aku???owhh, tenaga jantan si adik mengatasi segala....mak memang serender...pernah sekali tu dia tendang perut aku, senak aku dibuatnya...tu lum lagi aksi melempang kedua2 belah telinga aku tu...sampai leh jadi dengung ar...adehh...

siyes la, kadang aku jadi mati akal camner nak kasi ubat kat dia ni...bancuh lam susu, buh lam gelas seme dia rejek...dia tau kut ada ubat lam tu...bistu ce korang sajeskan cara tuk aku buat agar senang nak kasi dia ubat...ke anak korang cam irfan gak...kalu bukan, best ar...tak perlu riso segala...hurmm

notadijariku: cara paling berkesan nak kasi ubat demam terutamanya bila masukkan ubat ikut bontot...tapi kalu ubat batuk plak apa cer??? ada ke yang masuk ikut bontot jugak...adehh...

IBU GUSAR...

19 comments

Wednesday, September 21, 2011 3:02:00 PM

saba je lah izan... cuba buh ubat dalam susu... tapi jangan bagi time makan ubat... bagi masa dia minta susu... anak ain pun camtu gak... memang tak leh bagi makan ubat ikut time.. tapi ikut masa dia minta susu... huhuhu

Wednesday, September 21, 2011 3:05:00 PM

ok,kita punya masalah yg sama! anak sy pun susah giler nak mkn ubat.kalau suhu tinggi takde cara lain melainkan masuk ikut bontot!habis kalau selsema kenalah telan ubat tu juga kan...

kita yg panik ni mudah naik angin..ringan jer tangan nak melepuk hehe

Wednesday, September 21, 2011 3:07:00 PM

mmg gitu le peel budak2 kan kak...jenis yg payah mkn ubat tu mmg geram dibuatnye...tak mkn pujuk tu yg geram tu.....

harap anak akak cepat sihat sumenyer yeak....

Wednesday, September 21, 2011 3:11:00 PM

kalau nur lah, senang bagi sikit..sikit biar lambat habis janji ubat tak terbuang, senang juga picagari...

Wednesday, September 21, 2011 3:12:00 PM

@ain1914
cara tu kadang tak jalan gak...dia leh rasa lain rasa susu tu...bistu camner...tak ilang akal mak dibuatnya...sob sob...

@mamyharraz
bukan takat tangan nak naik, rasa kaki pung sama...kita punyalah risokan dia...tapi goner kalu nak makan ubat pun susah kan...adehh...puas berperang tau...

@lieyalatif
ha, bab tak makan pujuk tu sendiri yang sakit hati...guna cara lembut tak jalan, bistu kena cara kasar la...kepit sudah...tu pun banyak tak masuk dari masuk ubatnya...membazir jek...ada yang jenis suntik tak???huhuhu

Wednesday, September 21, 2011 3:13:00 PM

@Qhaifa Nur
masalahnya nur...anak kita ni, nampak jek picagari, menonong lari satu rumah...dia memang tau dah...ubat time...

Wednesday, September 21, 2011 3:22:00 PM

ank sye snang mkn ubat smpi kdng x skt pong nk mkn gak...mslh gek tu...ank bbsitter plak dr kcik mmg ssh nk mkn ubat...smpi bergado2 klu nk bg ank mkn ubat,..kesanyer bile bdk tu dh beso jarang dpt skt sbb bdn dh bina antibodi sndri...member sye plak lps 2 ari klu ank dmam or batuk x kurang2 br die bg ubat....sbb bdk ni klu kt dh ajar sjt sikit mkn ubat kang die bergantung sngt kt ubat pong ssh gek...tol x...heeeeee...skadar pndangan...

Wednesday, September 21, 2011 3:24:00 PM

@mrs.ecam
tul tu saya sokong...kalu badan takat panas2 dedar tu memang saya tak kasi ubat sangat...tapi bila dah panas suhunya kena ar bagi ubat gak...sebab meke ni senang baik kalu makan ubat...tapi tulah masalahnya...nak kasi ubat punyalah susah...kalu idak takut melarat plak...

Wednesday, September 21, 2011 3:26:00 PM

sabar sis
memang kebanyakan budak2 punyai perangai cm tue

Wednesday, September 21, 2011 3:27:00 PM

@Anum
tengah bersabar la ni...tu dok layan blog ngan fb...hahaha

Wednesday, September 21, 2011 3:30:00 PM

betul tu kak,bila letak dlm susu,dpt plak dia kesan.pastu buang susu,tu pun kita rasa nk marah hehe..sbb pernah wat gak hehe

ubat mcm musuh utama budak2.sakit hati jiwa dan raga nak bolehkan diorang mkn.

Wednesday, September 21, 2011 3:33:00 PM

dulu fahim cam tu la mmg ssh ... bi dah besar paling senang ... start umaur setahun lebih tu die dah pandai mkn ubat sendiri... aku ade wat entry...

dulu waktu fahim baya irfan tu aku bedung die ngan kain batik... aku dok atas bdn die picit mulut die picit ubat ckit2 sambil bg air sikit2...

mmg nampak cam kejam ngan ganas tp tak menyakitkan budak dan ubat tak tumpah pun...

kak try la ....mmg la memula die nangis

Wednesday, September 21, 2011 3:37:00 PM

hehehe... akak pun ada masalah dgn ubat... anak akak terlebih suka ubat... huhuhu... sihat walafiat pun minta nak makan ubat... lagi fenin mak dia... penin nak larang Luqman makan ubat... ;p

Wednesday, September 21, 2011 3:50:00 PM

adoii siap dilempang nye ko ek mak
sabar ye
aku takat ni alhamdulillah
iman masih beri kerjasama time mkn ubat
tak tau la kan kot makin besar kang makin susah

mmg dr kecik dulu kalo dia berjaya abiskan ubat aku tepuk tgn dgn penuh excited *akukan over*
so dgn dia2 sekali excited tepuk tgn..

Wednesday, September 21, 2011 5:16:00 PM

Sabo jer lah nok. Memang budak pe'el nya mcm tu...susah nak mkn ubat. Anak dara aku pon mcm tu. Klo bagi kena kerjasama ngan hubby. Sorang pegang kepala & tgn, sorang tukang bagi ubat. Kesudahannya...di luah nya balik. Byk keluar dari masuk.

Apa kata ko bagi time dia nak tido, bancuh dalam susu. Tak pon ko campur dalam bubur nasi ker.

Wednesday, September 21, 2011 7:19:00 PM

ok..sebenarnya masa mula2 kita nk bg ubat dulu2 tu pertama jgn paksa2 dia..budak2 ni belajar dr pengalaman pertama bila utk pertama kali tu ssh mst dia akn igt sampai bila2..qaseh cmtu la budak2 demam mmg xlalu nk makan apatah lg nk mkn obat ye dok..so bg dorg masa la kot nk sesuai kan diri.qaseh siap smp merajuk xmo pndang mak dia dah siap peluk abah dia je sbb kena paksa secara teruk2 dulu..mak sampai tersandar nangis kt dinding xtau apa nk buat dah hahahh..
so kita biar buat dia jd suka pd ubat tu cthnya biar dia tgk org lain yg suka mkn ubt tu penuh nikmat ke..biar dia terliur huhu..ade gak cr lain lg kang tulis kt sini dh mcm entry lak hahaha

Wednesday, September 21, 2011 11:24:00 PM

1st hero memang susah makan ubat. Caranya, pakai syringe. Kepit tangan & kaki dia. Wife tolong inject ubat dalam mulut. pastu, cepat-cepat tutup mulut dia.

Kalau dia kulum je ubat tu, kasi 1 das geletek. mesti tertelan ^^

Thursday, September 22, 2011 9:35:00 AM

guna picagari eh ala yg boh ubat kita petik tuh..ala besalah budak2..lawak la hg zan..irfan mmg macho orngnya..hehe..tp ngan ubat takut..safiiy ammar pun..aku kena pelekoh gak..wat takmau ubat..kadg2 hok 3 ml..leh jdi 1 ml ja..huhhuu

Thursday, September 22, 2011 9:44:00 AM

kak cik mot..
anak sy pun nama irfan.pun susah nak makan ubat..masuk dlm susu dia tau, masuk dlm vitagen pun dia tau..biasanya dia baik sendiri je.kalau paksa pegang kaki tangan semua pandai pulak dia keluarkan balik..

sejak dia dah 2 tahun ni sy try guna style pujuk.sbb dia dah paham..ari tu menjadi jugak la.tp ms tu dia mmg tgh batuk teruk selsema teruk..so agaknya dia pun tau dia tak sihat...

Post a Comment