Friday, October 21, 2011

Cuti Bersalin Maksimum 300 Hari...Berapa Hari Dah Yang Tinggal???


hurmmm...ari ni tetiba aku nak bercerita sal cuti bersalin...dah anak masuk tiga ni barulah aku tau yang cuti bersalin MAKSIMUM tuk kakitangan awam adalah 300 hari sahaja...erkk...ni pun aku tau secara kebetulan masa kekononnnya nak apply cuti awal dari tarikh jangkaan bersalin...tapi rupanya aku lagi awal bersalin dari tarikh cuti itu dipohon...so kira burn jelah cuti yang telah dipohon itu kan....adehh...

so kalu nak diikutkan dari 300 hari maksimum itu...setelah dikira, dibahagi, ditolak, dicampur dan di segala kan...makanya...
cuti bersalin anak pertama : 60 hari
cuti bersalin anak kedua: 60 hari
cuti bersalin anak KETIGA : 90 hari

so maknanya cuti bersalin maksimum yang dah dan bakal aku gunakan dalam 210 hari sudah...maknanya dari jumlah 300 hari tu, tinggal lagi 90 hari jelah kan....huhuhu...dan maknanya tinggal lagi sorang anak jelah aku leh cuti bersalin ni...huhuhu...sorang lagi anak??? tah bila la tu...mungkin lagi bertahun kan...jangan lagi 2 tahun sudah...mak dah tak daya dah...hahaha....

so aku nak tanya sesapa yang tau la kan...bila dah abis cuti bersalin maksimum 300 hari tu kan...pastu kalu ter'mengandung dan nak bersalin lagi...so camner...kena apply cuti tanpa gaji ke camner...

ada sesapa yang sudi membantu uraikan pertanyaan aku ni...aku kan kurang ilmu bab cuti dalam perkhidmatan ni...yang aku tau, cuti tahun dapat dalam 25 hari...dan tarikh bila gaji aku MESTI amik tau...hahaha....

notadijariku: tetiba rasa lemau cuti lama2 sangat...lama tu nak tunggu 9 Januari 2012 baru naik keje...agagaga....

19 comments

Friday, October 21, 2011 8:15:00 AM

kalo rasa boring cancel jelah cuti..lsp 2 bulan trus masuk..hahaha..

*rsanya mmg kena apply cuti tanpa gaji..mcm semalam baru baca kt pekeliling..

Friday, October 21, 2011 8:18:00 AM

@MrS. F!zA
hahaha...boring tu memang ada...tapi tak sampai ati plak anak baru 2 bulan nak anto ke pengasuh..bukan anak yang nangis..tapi mak ni...uhukss...

owhh, memang kena apply cuti tanpa gaji ek...adehh...tak leh nak beranak ramai ar pasni...hahaha...ada hati tu...

Friday, October 21, 2011 8:25:00 AM

klu kt tmpt sy keje ni, bila dh hbs cuti bersalin tu, makanya kena cuti tanpa gji.. so, mkn gaji basic je tanpa elaun.. rsnya sm je kot semua.. hurmmm

Friday, October 21, 2011 8:28:00 AM

@mizzkechique
dik tina...kawin cepat2...
pastu rancang bila mau bersalin dan amik cuti...hahaha

Friday, October 21, 2011 8:34:00 AM

aah cik mot, kalau bersalin lagi lepas abis suma cuti 300 hari tu, kena mohon cuti tanpa gaji ler...huhuhu

Friday, October 21, 2011 8:40:00 AM

mmg semua jabatan kerajaan diperuntukkan cuti bersalin maksimun 300 ari ekk?

kalu setiap anak yg lahir ambil cuti 2 bulan maknanya 300 ari cuti utk 5 org anak.. mcm munasabah jer jumlah anak ni kalau dilihat pada kos hidup skrg..

Friday, October 21, 2011 8:49:00 AM

ya pun amik cuti 90 bersalin 90 hari ni....

Friday, October 21, 2011 8:52:00 AM

anum pun x pandai la sis
sory x leh nak tlg sis

Friday, October 21, 2011 8:58:00 AM

burn ek cuti yg dh apply even bersalin awal...syg kn..oh ada balance 90hari lg la ye

Friday, October 21, 2011 9:09:00 AM

cuti tanpa gaji!!! komfem!

Friday, October 21, 2011 9:14:00 AM

boleh lebih 300....cuti tanpa gaji...hahaha

Friday, October 21, 2011 9:28:00 AM

tak yah la amik 90 hari... tukar balik 60 hari... pastu amik la cuti menjaga anak... so ada peluang utk 2 anak lagi... ;p

lagi lama dgn anak kat rumah lagi la sedih nak tinggal keje nnt... hihihi

klu dah lebih 300 hari mmg kena amik cuti tanpa gaji je la... tapi klu terrer... simpan la cuti tahunan cukupkan 44 hari utk sesi dalam pantang (ni akak senior ajar cara...) bole simpan lebih lagi bagus... ;p

akak masa lepas bersalin Luqman dulu, pun sambung cuti rehat lagi 25 hari... so dpt la duduk rumah dgn Luqman hampir 3 bulan... ;p

Friday, October 21, 2011 9:32:00 AM

kiranya 300 hari tu utk 5 org ank lah ye..

Friday, October 21, 2011 10:05:00 AM

@iduraz
erkk...itu macam kalu, takmolah bersalin lagi...hahaha

@MataHati @ MH
yup seme jabatan kerajaan...memang 300 hari tu diperuntukkan tuk 5 anak kalu amik sorang anak 60 hari...kalu idak kena pepandai bahagi jelah...

@Ya ALya
lor, ya pun tengah bercuti jugak ke skang???

@mama tisya
kak, cuti yang di apply tu pun merangkumi cuti bersalin 90 hari ni jugak...saje nak amik awal katanya...

@MRS.K
takde gaji tak leh p suping la weii...huhuhu

@azam
takmolah kalu gitu...hahaha...

@ejaMaria
hehehe, dah leh cuti 90 hari, haruslah cuti kak...saya tak berhajat nak anak pai 5 ni...hahaha....

@atty's
ye kak, tepat sekali...tu kalu amik cuti 60 hari la tuk sorang anak...

Friday, October 21, 2011 11:24:00 AM

cuti tanpa gaji la nyah...

Friday, October 21, 2011 3:53:00 PM

knp akk cakap cuti yg dah pohon awal tu burn?

x burn la kak. kira cancel semula aa cuti yang dah akk pohon tu.

eh! ke sy salah faham apa akk tulis hehe...

Saturday, October 22, 2011 6:03:00 PM

mot...klu dah 2 anak ambik 120 hari makna ada balance 180 ari....klu yg no 3 ambik 90 ari ada balance 90 makna utk lagi 1 anak ja...mo masuk anak ke lima sah-sah kena cuti tanpa gaji....klu xmo maka anak ke 3 ambik la 60 hari ada la balance 120 ari utk 2 org anak lagi.......jelas???

Sunday, October 23, 2011 10:20:00 AM

iya ka.bukan cuti gaji separuh ka..ataupun izan...emm amik la cuti rehat...tp himpun la...

Saturday, May 03, 2014 10:21:00 AM

Macam guru xde cuti tahunan. Bile dah abes cuti 300 ari mmg kene amik cuti tanpa gaji la yer. Cuti tanpa gaji ni mksdnye mcm mane ye? kalo amik 2 bln cuti bmksd 2 bln 2 xbgaji la ye...

Post a Comment