Monday, October 3, 2011

Jangan Lupa Bawa Cash, Kalau Nak Bayar Tunai


ok ni citer sal kejadian petang semalam...masa nak bayar kat cashier lepas sudah membeli belah tu...kan entry sebelum ni aku ada citer yang aku p Econsave beli susu seme bagai dan beberapa keperluan lain...pastu tetiba si anak mau cekedis apa tah...si abi pun cakap la kat anak...amik lah kakak, ibu belanja...aku  hanya pandang jelah abi..ingatkan dia main²...sebabnya selalu hal² berkaitan barangan dapur ni memang dia yang bayar...even bukan cash pun, auto debit pun dia bayar...

so masa tunggu nak bayar tu...sampailah giliran kami...hubby dah tunggu kat depan ngan si irfan...sebab mat tu sibuk nak main mainan kanak² tu...menjerit²...dah tu aku suh hubby ke depan dulu...bila dah siap kira...cashier tu pun cakaplah yang amaun semua RM250 gitu...aku terus laung panggil hubby...tetiba hubby kata, eh mana abang ada cash...bleh bayar guna auto debit ke...aku dah cuak...nengok kat kaunter tu..HANYA BAYARAN TUNAI SAHAJA...adehh...nak nangis pun ada...takkan nak suspend kaunter kan...orang dah ramai time tu...

pastu korek punya korek...teringatlah duit terselit...note kaler pepel 2 keping belakang gambar dalam purse aku tu...sib baiklah ada tau...dalam hati dok marah gak...sebab aku ingatkan hubby memain kata suh ibu belanja...dan aku ingatkan dia bawalah cash yang ada dalam 'balang ajaib' dia kat rumah tu...sekali, dia bawa RM50 ja...adehh...marah gak la aku kan...kalu kaunter tu leh bayar auto debit guna Maybank takpe...dan² tu masalah setel...tapi tulah, masing² dok fikir, hang bawa cash...aku bawa cash...sudahnya...dua² duit dalam akaun....dah siap buat pembayaran tu...terus balik...aku diam jek sepanjang perjalanan balik tu...kes nak marah gak la...sebab dah jadi gini...terus suh hubby ke petronas berdekatan...nak kuarkan duit...bukan pe, duit yang guna tu duit orang...aku tolong pegangkan jek...

tetiba balik umah tu, hubby ganti balik RM200...sib baik tau...dan pengajaran dari citer ni...kalu dah tau nak bayar tunai tu, jangan lupa bawa cash...sebab tak seme kaunter ada perkhidmatan auto debit ni tau..sob sob...

aku tak pat bayangkan la, kalu takde duit tersorok tu..sah² kaunter kena suspend jap, sesambil berlari² ke ATM di Jusco yang berhampiran tuk mengeluarkan cash...yelah, dalam econsave tu mana ada ATM...aneh tul...kalu idak, CANCEL sudah apa yang dibeli...alahaii...

notadijariku: pengalaman aku pernah jadi cashier selama hampir 2 tahun mendewasakan aku...banyak kes customer cam gini...hahahaha....ishh tak betul tagline CUSTOMER IS ALWAYS RIGHT tu...hahaha...

18 comments

Monday, October 03, 2011 2:45:00 PM

ye la kan sis
wow ada pengalaman jadi juru wang rupanya

Monday, October 03, 2011 2:53:00 PM

kan?.. x semua tempat bleh guna debit card kan?...

Monday, October 03, 2011 2:54:00 PM

hehee...kalo ku peloh jantan betina sume kuar
nerbes + amarah kt laki
hahaha

Monday, October 03, 2011 2:57:00 PM

lagi satu make sure sape yg nak bayar... yg bayar tu sure la bawak duit kan?... ;p

Monday, October 03, 2011 3:05:00 PM

@Anum
haah, juruwang kat giant shah alam tu lagi...masa dululah...tunggu nak konvo itm...

@RinnAzrinah
tulah tu...tak seme kaunter ada debit card ni...naper tah...

@syanasaid
sebab tu aku diam weii

@ejaMaria
tulah tu...

Monday, October 03, 2011 3:05:00 PM

hikhik pttlah suruh ibu bayar..abhi tk bwk duit..hikhik

Monday, October 03, 2011 3:05:00 PM

tgk kaunter sebelum bayar...hehehehe

prepare duit secukupnya.....xpun cancel je semua pembelian

Monday, October 03, 2011 3:16:00 PM

betul2...
customer bkn selalunya betul kan????
hehehe..

Monday, October 03, 2011 3:19:00 PM

selalunyer bawa duit spare takut jd cenggitu la...

Monday, October 03, 2011 3:33:00 PM

kalo ade duit dalam bank tak pe la kak..leh lari jap gi atm..kalo tiade???????

Monday, October 03, 2011 3:56:00 PM

aritu kt c4 ada nmpk customer tu nk byr guna creditcard padahal dh terpampang tulis cash..lps tu nasibaik bini die ada cash...hehehe

Monday, October 03, 2011 4:14:00 PM

tak penah jd lagi sbb aku mmg tak penah pgg duit ...tak penah buat byran klu soppin ngan panjang ....
lg 1 kami tak guna kad.. debit or kredit...

klu aku la kompom merah dah muka malu+marah ...hahahah

Monday, October 03, 2011 4:29:00 PM

aku klw nk soping
mgm sokmo sedia duit
dah penah kena kes gini
ehhee

Monday, October 03, 2011 4:33:00 PM

kdg2 time offline pun haru kak.

mujur akak dapat setelkan.kalau izan mau terberanak dah kat situ takot punya pasal haha

Monday, October 03, 2011 4:45:00 PM

mmg kecut perut la kalau kena camni..dah penah kena,dan sib baik duit selit menyelamat keadaan

Monday, October 03, 2011 5:08:00 PM

Aku pernah kena. GI kauter tunai shj, sekali over budget nok, lupa bawak duit lebih, terpaksa lah tolak brg...hehehehehe...

Monday, October 03, 2011 8:55:00 PM

ya sebelum nk byr mst tgk dulu,kaunter trima cash or credit card....

Monday, October 03, 2011 9:53:00 PM

kalo xde duit terselit tu agaknya mcm mana ye

Post a Comment