Wednesday, November 16, 2011

Bingung...Buntu


adehh...dah nak masuk tengahari...tapi aku masih dok mikir nak masak apalah tuk makan tengahari ni...ari ni anak bujang jek ada kat umah...anak dara no 1 tah kemana hubby bawa p...p ke opis dia kut...mulanya nak anto ke taska si anak dara tu...tapi tup2 hubby kata "petang ni ibu kena p amik kakak la...hurmm...satu kejaan plak aku nak p amik kakak....nak bawa mat tu...pastu nak kendong anak dara kedua...ni, tekan clutch pun aku dah lupa gimana...ahahaha...so timbul sedikit ketegangan disitu...tah apa yang disogok oleh si abi...tetiba aku nengok si anak dara pertama p mandi...terus pakai baju...pastu  nengok plak abi dia sediakan air panas dan bekalan susu bagai...hurmm...terdetik dalam hati bawa ke opis dialah kut...dan tinggallah anak bujang main sorang2...bagus jugak...kalu ada teman asyik bergaduh jek...apa yang kakak nak dia pun nak...kakak plak jangan harap nak mengalah...sudahnya si ibu yang pening sendiri...huh...cobaaan...

owhh nengok kan dah ngaruk dari tujuan sebenar citer sal entry ni...adehh...tak leh pakai ar nak update blog cam update status kat FB tu...huhuhu...ok, dah ada anak bujang kat umah ni, kenalah masak kan...tapi siyes aku buntu...kadang jadi bingung jugak...tak tau apakah masakan yang perlu aku masak tuk makan tengahari ni...nasi??? kalu nak kira kan...dalam sebulan tu...jangan kata sebulan la...dalam seminggu leh kira baper kali jek si abang ni makan nasi...dia memang tak berapa gemar dengan nasi...pendek kata nasi bukan makanan asasi dia...dia lebih cenderung kepada mee goreng...pasta, makaroni, sosej, cheese dan pendek lagi kata western...pelik aku...nak kata mak pak tak ma kan nasi memang bedo'oh sungguh la kan...nengok ar badan mak ngan pak kan...tapi tulah...aku tak tau naper dia banned nasi ni dari dijadikan makanan asasi...tu lah kadang aku plak naik cemuih...hari2 kena goreng mee tuk dia...bosan mak tau...asyik makan menda yang sama...tapi tu jek makanan yang dia laju leh makan sampai berpinggan2...

pagi ni aku buat murtabak megi jek...buh sosej sikit...adalah dia jamah...dia ni kadang ikut mood dia gak...kalu kena ngan selera dia, banyaklah dia makan...sampai dah abis dalam pinggan siap minta...bu...nak lagi...adehh...kalu ada buat lebih oklah kan, leh menambah...kalu sekadar cukup2 jek...tak ke kesian dia...hurmm...pening jugak...dan ritu aku ada buat kek batik...sajelah buat...tuk kudap-kudapan...dan semalam sajelah pelawa si bujang ni kek batik...sekali dia makan la plak...aneh...ingatkan tak makan...semakin mak tak paham dengan selera dia ni skang...

aku ni kan, paling gembira bila anak jenis 'pemakan'...makan apa sahaja...tak memilih...yelah, kalu anak jenis pemakan, kita masak apa jek dia makan...so takdelah rasa sedih dihati ini bila apa yang kita masak dijamah...ni tidak,  kadang punyalah semangat si emak memasak...tapi si anak sikit pun tak jamah apa yang dimasak oleh si emak...sedih hati ni tau...cehh ngan anak pun nak makan hati...huhu...tapi tulah, skang aku jadi bingung...buntu...mana tak bingung...mana tak buntu...barang basah satu pun takde dalam peti tu...aku sendiri pun tak tau nak makan apa ni...takkan hari2 mau makan telur...aku nengok telur pun naik cemuih...huwaa...sedih ar gini...huhuhu...

ok...tu jelah citer pasal kebuntuan aku pada hari ni...kalu korang ada resepi atau cadangan masakan yang mudah dan rasa enak utk dimakan oleh kanak2...leh ar share ngan aku ni...aku bukanlah masterchef malaysia...tapi cuma seorang chef tuk suami dan anak2 aku jek...huhuhu...

kalu dia nak makan nasi cam makan kek batik cam gini kan best...
sambil menikmati kek batik...mata tertumpu ke tb...nurut fiil si apak la ni...

macam mana nak beli barang basah, kalu tempat beku ruangnya hampir penuh dengan tenusu...
hurmm... 

notadijariku: out..join tido ngan derang kejap ar...

13 comments

Wednesday, November 16, 2011 11:08:00 AM

x pe sis slow..
hehe

Wednesday, November 16, 2011 11:11:00 AM

kalo dah tak de bahan basah, nampak gaye wat nasi goreng je la..
nasi goreng pun die tak makan ker??

Wednesday, November 16, 2011 11:12:00 AM

sama la izan,anak bujang irni pun banned makan nasi..tp kalu kentang,keropok goreng tu laju je makan.pelik gak,masa ngandung dulu xde makan western pun..
tp beza dgn kakak mmg pemakan..
makan nasi lauk ayam..hari2..haru gak!

masak sup telur la..senang!
kalu itu jer bahan ada kat umah..hehe

Wednesday, November 16, 2011 11:19:00 AM

at least makan gak kak...
dari die nak jenis keporok2, jajan2 tu..
ada gak karbohidrat dlm die nak makan mi tu, hehe...

Wednesday, November 16, 2011 11:20:00 AM

@Anum
huhuhu...

@Mama Dhia
kalu dia nak makan...
ritu buat gak nasi goreng...tu pun takmo makan...bistu camner...

@ibuafiqahhuzaifah
masalahnya si kakak pun bukan jenis pemakan sangat...tu yang sedih tu kadang2...
sup telur???kalu dia nak la...huhuhu....

Wednesday, November 16, 2011 11:47:00 AM

anak masz pon x suka makan nasi, dia lebih suka makan mee @ meehoon @ spegeti @ yg sewaktu dgnnyer... siap makan tu di slruuup2nye...

Wednesday, November 16, 2011 11:53:00 AM

berselera dia mkn..bagus²..

Wednesday, November 16, 2011 12:08:00 PM

tudia stok tenusu...mcm nak buat niaga! tp tgk badan dia tak gaya budak tak kuat makan.

Wednesday, November 16, 2011 1:30:00 PM

seronok layan kerenah anak kan??
nak susu boleh??
byk botol nmpak??
hehehe

Wednesday, November 16, 2011 2:42:00 PM

hurrr kalo camtu goreng sosej jela wei. mee pun tak elok sgt kalo mkn selalu. rujuk entry. tak pun bg mkn nestum je. lg senang. hihih

Wednesday, November 16, 2011 2:50:00 PM

irfan debok..irfan debok byk la peel anak tona hg nih..hehe..tp bdn maintain ...

Wednesday, November 16, 2011 4:54:00 PM

aku pening nk pk nk kasi dinner ape kt anak aku tu
kadang smp xtau ape nk kasi, aku rebus telur, kasi dia ratah telur putih
hahaa gasak ler
janji konyang

eh aku kan, beli siap2 sos pasta dlm tin tu
agak2 nk cepat, aku rebus pasta yg ade pastu masak sos tu
1 tin tu aku buat la 2 kali masak..so xde la rse mahal sgt kan..kalo 1 tin sekali msk ye kot rse mahal..hehe

Wednesday, November 16, 2011 5:07:00 PM

hahahaha fridge aku dh takde ghupa gitu susun2 cantik2.. aku main longgok sajeeee... kalo tak mmg tk muat nk letak lauk dan hasil tenusu...

Post a Comment