Wednesday, November 30, 2011

Puding Karamel Berlapis


owhh...rasa banyak hari jugak aku tak masuk blog...bukan sibuk apa...tapi tenet kat rumah sakit...ari ni baru dpt dirawat...hehehe...buka jek blog tadi nengok ada beberapa komen yang kena moderate...mekasih pada semua yang sudi datang menjengah...ce nengok bawah entry last aku sal puding karamel tu kan...so adalah sorang member bitau yang dia dah up resepi PUDING DUA BERKARAMEL kat belog dia tu...ok kalu dia namakan pudingnya sebegitu, aku namakan PUDING KARAMEL BERLAPIS la...bleh???korang lak suka ati lah nak kasi nama pe plak...huhuhu...member sorang tu memang suka memasak...ritu dia wat tiramisu la, kek cokelat masa besday si kakak pun aku tempah dari dia jek...jeles tul kalu nengok orang yang pandai memasak ni...hurmm...

ok ni rupa puding tersebut...berlapis2 kan..harus mak cuba buat versi cam gini plak ni..hehehe

dan resepinya aku copy paste dari blog beliau jugak...

Bahan-bahan :
1 TIN SUSU CAIR
1 TIN SUSU PEKAT
¾ TIN AIR
6 BIJI TELUR GRED B
4 SUDU BESAR KASTARD
3 SUDU BESAR KOKO
2 ½ TUTUP ASEN VANILA
12 SUDU BESAR GULA

Cara-cara :
BUAT GULA PERANG – PANASKAN GULA NGAN SEDIKIT AIR MENGGUNAKAN API KECIL SEHINGGA KEKUNINGAN. GAULKAN DALAM LOYANG YANG NAK DIGUNAKAN LAGI SENANG..

TEPIKAN LAPISAN GULA TADI

BLEND TELUR DAN MASUKKAN DALAM 1 BEKAS

BLEND SUSU CAIR + SUSU PEKAT + AIR + KASTARD DAN SATUKAN DALAM BEKAS TELUR TD

BAHAGI ADUNAN KEPADA 2
SATU MASUKKAN KOKO

SATU LAGI MASUKKAN ESEN VANILA

MASUKKAN LOYANG YG BERISI GULA PERANG TD DLM PENGUKUS

MASUKKAN ADUNAN ASEN VANILA

DLM MASA 2 MINIT MASUKKAN PULA ADUNAN KOKO DAN BESELANG SELI SEHINGGA
ADUNAN HABIS

LAST SKALI KUKUS LAMA SEDIKIT DLM 15 MINIT

SIAP……SEDAP DIHIDANGKAN SEJUK

p/s : gula untuk dibuat karamel tu aku kurangkan jadi 10 sudu. tapi memang jadi kurang manis.. kalau korang memang suka manis, 12 sudu adalah sgt ngam.. Ok, selamat mencuba!!! :)

so mengapa tak kan...haruslah dicuba buat ni...
aku ni kan, kalu resepi yang mudah2 memang getik2 nak cuba...
tapi kalu resepi yang ada gram ke ml ke...adehh...makan masa gak la...
sebab umah aku takde penimbang...kalu sukat pakai cawan retilah...
maklumlah mak tukang masak tuk kenyangkan perut seisi keluarga jek..
bukan taraf MASTERCHEF lagi...hahaha....

9 comments

Tuesday, November 29, 2011 9:45:00 PM

Assalam..
Nampak macam sedap..dulu pernah cuba tapi tak jadi elok..last2 beli je..

Wednesday, November 30, 2011 9:05:00 AM

huhu mcm sedap jek.. tq share resepi.. jom kita cuba

Wednesday, November 30, 2011 9:20:00 AM

nak cuba jugak sbb xde gram...haha...nmpak cam sedap tapi takut xmenjadi nanti..hehe

Wednesday, November 30, 2011 9:45:00 AM

senang jer nak masak kan...tapi rumah anak dara macam dkna nie tak ada bekas nak kukus :(

Wednesday, November 30, 2011 9:55:00 AM

bestnya kalo hasilnya secantik itu, berlapis lapis, akak risau takut tak jadi aje...hehehehe

Wednesday, November 30, 2011 10:05:00 AM

rajin adik cuba .. lepas nie kalau cuba pos kat akak sikit punnnn jadilah :))

sedap nieeee huhuhuhuh

Wednesday, November 30, 2011 10:15:00 AM

aku bab2 puding2 nih tak baper pandai la wey..kalau mee, bihun, nasi2 ,lauk pauk reti la..
menarik aku tgk ..msti rasa pun sedap nih..nnti hg try wat zan yer..

Wednesday, November 30, 2011 10:42:00 AM

Huh! Org rajin boleh bt puding mcm nie. Sy 'rajin' gak! Hahahaha!

Dah teringin nak makan puding lak nie...

Wednesday, November 30, 2011 11:22:00 AM

lama da aku tak main masak2 gini
selalu msk pn takat nasi lauk jek
esbok penuh benda bukan2
kalo buat dessert kang xde tempat nk sejukkan plak

Post a Comment