Saturday, November 26, 2011

Setahun Hanya Sekali


owhh...memandangkan tempoh berpantang dah abis...so tetiba aura rajin tu meresap ke dalam diri aku ni..bukan selama ni tak rajin...rajin mengemas tu memang tak pernah ilang...cuma aura rajin memasak...huhuhu...lately memang agak malas tul nak memasak..tapi mikirkan perut anak2 harus diisi, mak gagah jugak la ke dapur...masak pun yang simple2 jelah...yang berat2 tak pat la...terkejar2 mak ni...tak menang tangan ok...huhuhu...

so pepagi lagi tah mimpi apa tah, tetiba rasa nak buat puding karamel...ni percubaan kali ke berapa aku pun dah lupa...tapi tahun lepas aku pernah up sal aku wat puding ni kan...tu kira percubaan kali pertama...so pendek kata cam setahun sekali jugaklah aku wat puding ni...dah tu, nak buat selalu aku sorang jek yang pulun...hubby??? rasanya dia agak kureng makanan cam gini...kadang aku wat aku jelah yang makan...sebab tu aku jarang la buat dessert2 ni cam orang lain...eh leh jadikan alasan ke tak ni...hahaha...

dan memandangkan pagi ni dan esok hubby ke DUSUN ECO RESORT kat gombak-karak sana...sebab tulah aku wat puding ni pagi ni...hahaha...gegas2 aku wat tau...sib baik anak dara kecik aku tak merengek...aler menda simple jek kan...ingat nak buat yang layer cam kat blog si mel tu...tapi resepi lum diketahui...tunggulah dulu...ni nak buat kek cokelat tuk anak2 pun tah bila...ritu nak beli bahan2 tapi tak terbeli jugak...tunggulah sikit hari lagi...hurmm...

malas nak citer banyak...nilah hasil puding karamel tersebut...resepi dulu aku ingat2 lupa...lagi pun aku ni jenis main hentam kromok jek...aku paling lemah kalu resepi yang pakai gram2 ni..tak reti nak agak guna cawan...dan semalam setelah sms orang itu orang ini tanya sal resepi maka terhasil lah puding karamel seperti dibawah...

owhh baru aku tau, bila guna tepung kastard barulah kelihatan cantik masa kita potong...
dan puding ni telah selamat dimasukkan dalam peti es sana...
makan masa sejuk2 sangatlah sedap kan kan...hehehe...up diri sendiri nampak...

aci tak hubby balik sok puding ni pun dah abis...kalu dia tanya sok, aku wat lain la...sebab aku rasa dia tak berapa 'berahi' makan puding gini... :p

notadijariku: petang ni goreng mee jelah...dah 2-3 hari aku tak masak nasi...
alasan kukuh takde lauk nak dimakan dengan nasi...bleh???hahaha....

16 comments

Saturday, November 26, 2011 11:32:00 AM

makan2 ni ohsem

:D

Saturday, November 26, 2011 11:36:00 AM

@Asrul "iLham" Sany
memang ohsem...nak2 yang free kan...hahaha

Saturday, November 26, 2011 11:59:00 AM

nampak sedap tu izan..


pssttt!!>. ena tak pernah cuba sekali pun lg izan.. sadis tul.. mungkin sbbb..


krg "berahi" bak kata izan.. tp tgk pic ni rasa teringin pulak.. bak mai sepotong.. hihihi

Saturday, November 26, 2011 12:08:00 PM

perghhh memang nampak mengancam. akak pun suka

Saturday, November 26, 2011 1:22:00 PM

cikmot dah habis pantang ke...sy hari nie baru merdeka...baru hr ke 45 ..... kejap lagi bidan nak mai wat pelepas ..... cik mot..agak2 2 thn dr skrg bpantang balik ke....heheheeee......lawak je ..... saya ketiga2 czer..so kali ke4 nie kalu nak dr dah advise suruh jarak sekurang2 nyer 5tahun ..tu kasi tau dr hr tue...sy semua jarak 4 thn sekali ......dr kata...ok lah tue ......
cik mot ...nnti senang tlg email resepi puding karamel ye....sbb tak reti nak wat ...kalu nak makan mesti beli je.....sepotong dah le rm2/=....huhuhu.......tQ......

Saturday, November 26, 2011 1:22:00 PM

kejap je dh abis pantang..leh la mkn mcm2..hehehe..akak tk pernh tyr wat karamel

Saturday, November 26, 2011 1:22:00 PM

kejap je dh abis pantang..leh la mkn mcm2..hehehe..akak tk pernh tyr wat karamel

Saturday, November 26, 2011 8:53:00 PM

sedapnya.. salam kenal kak

Monday, November 28, 2011 10:09:00 AM

eh ang dh bis dh pantang zan..eh2 jap ja noh..owh ya...sedapnya..leh mengidam tgk puding karamel nih..heeh

Tuesday, November 29, 2011 9:20:00 AM

tis...tis...tis.. terliur tgk.. hehe

Tuesday, November 29, 2011 10:15:00 AM

haah, kalu letak tepung kastard struktur lagi cantik. blender jek semua tak payah pakai tapis segala.. ni aku dah letak resepi kat belog. ko jgn tak buat lak. takde alasan okeh, heheheh...

Tuesday, November 29, 2011 10:17:00 AM

ahaksss...ikut suka ko lah izan ooiii...ko ngan anak2 ajer yang nak pulun..itu pun kira rajin lah ko nak buat dessert bagai..kalau aku..datang angin rajin ajer aku nih..takyah cakap ler...siap air juice skali aku buat..tarik tak tarik sumer ader..kalau malas..alamatnyer laki aku ler ke dapur...kahkahkahkah...

Tuesday, November 29, 2011 1:47:00 PM

setahun ni beberapa kali jek dpt jenguk blog ko ni..
napa ye susah mau masuk??

ehh bestnye makanan ko ni??
ada lg x??

Tuesday, November 29, 2011 2:40:00 PM

tu dia...org abis pantang masak..trus caramelll,hik3

Tuesday, November 29, 2011 3:17:00 PM

wei ritu tak sempat nk komen pasal baby tersedak susu tu. sentap gile wei. aku komen sini ye. harap tidak amarah.

mmg takut sgt2 selagi baby lum injak umur setaun. diorg fragile lg, mmg takut sgt2 nk tinggal ngan sesape pengasuh ke taska ke. ati ni tak tenteram setiap saat. nak2 byk kes mcm ni berlaku. mcm nak gile kalo pikirkan.

aku harap ko pesan kt pengasuh nanti bile nk anto anak ko, kalo baby tersedak, hembus kt ubun2 dia sekuat2 hati. tiup tau. tp mmg tiup betul2 kuat. insyaAllah leh lepas yg tersedak tu. sama gak kalo baby nangis yg jenis sampai biru2 muka tu. itu je caranye takde cara lain.

anak aku penah tersedak, panik nk mati time tu. sib teringat mak aku pesan suh tiup ubun2 tu.

Tuesday, November 29, 2011 3:18:00 PM

eh sampai terlupa nak komen puding ni. sedapnye puding telo ni wei. peberet asben ai. buat kuahnye byk2. nyumnyum. kt lam peti tu ade caramel cake. tak sabo nak balik

Post a Comment