Wednesday, December 21, 2011

Haruskah Aku Berpencen Di Umur 60 Tahun Ni???


hurmm...lambat plak aku nak bercerita sal skim yang hangat diperkatakan skang..skim apa lagi..SBPA tulah...(Skim Bodek Pegawai Atasan)...adehh...siyes la, SBPA ni hebat diperkatakan masa aku tengah bercuti...so seriyesly aku tak tau apa2 pun sal skim ni...syarat dan terma pun aku tak tau...adeh...takde ke sesapa yang sudi brief aku serba sedikit sal SBPA ni...tolong tolong...aku takmo baca...sebab kalu baca takut pemahaman aku lain dari apa yang aku dengar...so sila brief aku...sila sila...

semalam aku dapat sms dan panggilan dari opismate...mengatakan aku kena datang ke opis tuk sign skim ni...sebab kena sign selewat-lewatnya 27 Disember depan...agagaga...siyes, aku macam dalam dilema...sebab salah satu yang aku tau, skim ni pencennya di kala 60 tahun...adeh...60 tahun tu...terpikir gak aku, masa tu aku ada lagi ke...atau larat lagi ke aku nak kerja makan gaji dikala umur 60 tahun tu...tak terpikir dibuatnya...

yang paling aku ngeri bila fikir pencen di kala umur 60 tahun tu, pencen sebagai PA...adehh...tuanya PA tu kan...nak2 kalu bos lagi muda dari PA...adehh...tak relevan langsung...dulu masa nak sign skim apa tah yang pencen umur 58 pun segan2 nak sign...tu pun aku stil piliih nak pencen umur 56...ni plak ditambah lagi 4 tahun...agagaga....

takpelah, so aku amik keputusan jumaat ni nak ke opis kejap...harap adalah orang brief aku sebelum aku diPAKSA sign skim tu...aku p sorang jek jek opis...anak2 tinggal kat rumah la...senang sikit bergerak solo....hehehe...senang aku nak melencong ke lain...hahaha....

notadijariku: eh tak lama jek lagi aku nak naik keje kan...cepatnya masa berlalu...

16 comments

Wednesday, December 21, 2011 10:47:00 AM

aku amik 56. muktamad. ape nak jadi jadi la.. hhahahah

Wednesday, December 21, 2011 10:47:00 AM

bole pilih la Yang nak pencen umur berapa... yg penting terima SBPA dulu... nnt akak wat entry pasal SBPA ni...

Wednesday, December 21, 2011 10:50:00 AM

@MRS. K
eh boleh ek...gaji plak camner...ce citer sikit...

@ejaMaria
baiklah, saya tunggu entry akak tu...cepat cepat...tak sabar nak tau...

Wednesday, December 21, 2011 10:54:00 AM

kak, sila pencen awl ckit.. senang sy mntak keje gomen.. hahaha

Wednesday, December 21, 2011 10:58:00 AM

aku nk pencen umur 35 bleh
hahaa
wei skrg ni pn mcm da malas nk kojer
ko xyah la sign umur 60
mcm mak aku tu ha, umur 55 kalo ikut da bleh pencen thn depan
sekali umur 60 gak pencen
asyik xlarat je ha..
dia lg la cikgu kan..
muda2 ajar budak2 english ok la nyanyi2 "head sholder kness & toes.." siap2 buat gaya
la ni hahahaa xlarat da nenek tu..hahaa

Wednesday, December 21, 2011 11:00:00 AM

huhu mujur pencen keje kalo pencen beranak umur 60thn baru leh benti beranak adehlahhhhh...tp pompuan 50an pun ade dah kilang langsung bungkus xleh wat apa dah..
jawapannya dpatkan maklumat selengkap yg boleh dulu baru leh wat keputusan nak sign ke idok..ni yg payahkan bila kena wat pilihan.

Wednesday, December 21, 2011 11:00:00 AM

anum amik je 60thn, kalau x larat amik pesara pilihan

Wednesday, December 21, 2011 11:03:00 AM

Awak, mmg tak larat memikirkan keje smpi ke umur 60 thn. Tp tepuk dada tanya selera kan?

Wednesday, December 21, 2011 11:08:00 AM

cik mot , ko ade tangga gaji 3-1 x skang ni. kalo ko ade, ko tulis umur (tahun depan) kat tangga gaji sbpa ko (yg akan ko dpt tahun dpn tu) pehtu ko tulis je umur ko sampai la langgar dinding gaji n3-1tu. ha kat situ ko decide la weder ko nk amik 60 atau kekal pencen yg ko sign mase tahun 2008.

mcm aku, aku kekal 56 sbb bile umur aku 46, aku dh langgar dinding gaji 3-1 so selama 10 tahun (hingga ke pencen) gaji aku 4k je

ada paham x?

Wednesday, December 21, 2011 11:13:00 AM

nasihat saya..kalau servis kamu dah lebih 30 tahun masa umur 56/58 (yg dipilih sekarang), taknak amik 60 pon takper...actually nih opsyen tuk mereka yang servis tak cukup 30 tahun masa umur pencen nanti, time nih la nak adjust..gaji takde effect sebab rasanya kalau eencen pilihan 55 tahun ke atas, dah layak dpt pencen bulanan..tu pon klo dasar tak berubah lagi la sebab lagi banyak tahun woo kita kena hadap..hurmm..fikir fikir yerkk..

Wednesday, December 21, 2011 11:24:00 AM

aku pun sama .. setuju SBPA .. kekal 56 .. aku rasa time tue aku dah nk relek ..keje pun servis dah 32 tahun .. lama dah tue ..cukup lah ;-)

Wednesday, December 21, 2011 11:40:00 AM

bos aku nasihatkan ambik ajer dulu umur 60 tahun..coz nanti akan ader perubahan demi perubahan..kerajaan skang ni banyak ikut suara orang atasan..takut nanti dier orang pinggirkan kita yang join umur 60 tahun..aku ambik ajer lah umur 60, tangga gaji akan berubah lagi ikut masa...kalau ikutkan memang nak kekal 56 tahun..tapi takut tertinggal dengan skim2 baru kerajaan akan datang...

Wednesday, December 21, 2011 12:04:00 PM

tui kata emie tuh izan..even hg sign 60 tp hg leh pencen gak di usia awal..tp tempoh hg pilih hingga 60 tuh ttp dikira..kira untung la..tp yg aku meluat yg exit policy tuh..ceh..kalau kaki bodek nescaya dpt markah tinggi..dn gji pun percentage tinggi..kalau yg bukan kaki bodek nescaya la..disebaliknya..bias..bias

Wednesday, December 21, 2011 12:22:00 PM

tergelak kat statement SBPA tu... Skim bodek pegawai atasan... mcm ye je.. tp kan.. sign je 60thn tu.. skim ni lg baik dr SSM sbb w/pun sain 60thn tp leh bersara bila2 masa tnpa jejaskan perkhidmatan.. means... nak pencen umor 35 thn pun boleh..still dpt pencen gak...

Wednesday, December 21, 2011 12:33:00 PM

aku kaki bodek..tak caye meh tgk kaki aku...muahahahahhahaha...

aku nak benti umur 45...start gi kelas mengaji semula la kot..

Wednesday, December 21, 2011 1:32:00 PM

tak payah la akak
bg owg muda keje.
kesian depa
hehehe

Post a Comment