Monday, December 19, 2011

Soal Rasa...Lidah Tak Boleh Bohong


hurmm...baiklah...hari ni mari kita bercerita pasal pasta...
sejak nengok korean drama tajuk PASTA tu..tetiba melonjak2 rasa dihati nak masakkan pasta buat anak bujang tu...at least dia makan sudah...aku pun naik cemuih asyik goreng mee kuning ja...sesekali aku pun mau tukar bahan nak masak kan...cehh...cam aku ni tukang masak pro jek...walhal amatur pun lum capai lagi....ni gara2 penangan masterchef la ni...hehehe...

kalu masak pasta, sos dia aku guna yang ready made jek...penat jek orang buat yang dah siap tapi kita sebagai pengguna tak menggunakannya kan...so masa p tesco itu hari...rembat la yang carbonara ni...aku tau ni pun nengok kat iklan yang ada chef riz tu...eh dia duta cap ni rupanya....

ada berbagai sos yang leh didapati cap prego ni...tepuk dada tanyalah selera mau makan or rasa yang mana satu kan...

so melalui pengamatan aku....yang ni irfan tak makan...rasa pun dia tak nak...
ok takper...ibu ada tuk abiskan...
kalu abi langsung la dia tak makan menda2 western cam gini...abi kan anak kampung guar perahu tu...
hahaha....

so aku cuba perisa cendawan ni plak...sekali sos spagheti tomato la plak...makan tu makan tapi tak berapa nak laju...aku plak kalu bab tomato ni memang kureng la sikit kan...takpe, dah cuba dan rasa tak berapa nak sedap len kali mang tak beli dah kan...aku ingatkan yang ni sos berkrim cam yang atas tu...sekali ada dua sos la plak...baru perasan aihhh....

dan ritu p mydin beli perisa di bawah ni plak...
aneh, yang ni makan lak dak irfan tu....
aku plak yang naik pelik...
takpelah nak, janji kamu makan sudah...
tapi sos yang ni memang sedap jugaklah...
aku yang dok perabiskan...
eh ada lagi stok setin...nanti buat lagi...alasan anak yang nak makan kan..hahaha...


sos dibawah ni lum pernah beli lagi...nanti nak cuba lak...
anak tak makan takper...ibu kan ada..hahaha....


sib baiklah banyak bahan makanan yang ready made kat pasaran...just pilih jek yang mana berkenan kan...
kalu yang tak berapa nak pandai masak cam aku ginilah...semenya nak mudah...hehehe...

notadijariku: aku kena ada jadual la sal ari ni nak masak apa...esok nak masak apa...takdelah aku pening kepala nak masak2 ni kan...hahaha...

11 comments

Monday, December 19, 2011 8:30:00 AM

try kimball pulak kak, sedap jugak....& murah la sikit dr prego..:)

Monday, December 19, 2011 8:31:00 AM

wah...
dah la belum breakfast!
terus lapar!

Monday, December 19, 2011 8:34:00 AM

aku klu msk carbonara marinara mmg amik prego. tp klu blognese amik brand kimball. lbh murah & lg sedap hehe

Monday, December 19, 2011 8:56:00 AM

hehehe
ye la kan sis kena buat jadual

Monday, December 19, 2011 9:09:00 AM

prego cabonara tu sentiasa ada stok kt umh cz mmg slalu buat utk tisya..mmg fav die spaghetti cabonara

Monday, December 19, 2011 9:11:00 AM

wahh, lidah omputih..

Monday, December 19, 2011 9:11:00 AM

hati-hati bila beli sos pasta brand Prego ni... yg tin keluaran dari syarikat Kimball ada logo halal... tapi klu ambil yg dlm botol bukan keluaran Kimball... takde logo halal ye Yang...
kita mmg masak nak mudah... tapi bab halal ni kena ambil tahu gak... sbb nnt jadi darah daging anak yg makan gak kan...
akak rasa ok je klu buat sos pasta sendiri... takde la lama mana pun... ;p

Monday, December 19, 2011 9:30:00 AM

saya jatuh hati pada pasta pun sebab tengok drama korea tu kak... :)

jemput2 jenguk pasta kat blog masak2 saya..hehehe

Monday, December 19, 2011 10:39:00 AM

Eh, keju dan herba tu mcm sedap. Tak nah lagi rs yg tu...

Monday, December 19, 2011 10:51:00 AM

kite kalau dah teringin sangat, beli lah jugak yg segera ni kak. senang. hehehe :)

Monday, December 19, 2011 11:27:00 AM

aku konpius awt hg nk riso akan irfan ja.kakak..dia ok ke..semua makanan dia makan ke...? kalau nk ikut kerisauan..aku rasa tak perlu risau sbb irfan dh membesar bagai juara....kakak la slim skit..
pepun..sedap la sos prego nih...aku penah gak masak spageti beli cap prego..

Post a Comment