Thursday, January 19, 2012

Memang Nampak Sangat Kasihan...Tapi Ini Sahaja Cara Yang Ada


ok...citer ni mungkin meyayat hati bagi aku...
sedih bila anak diperlakukan sebegitu...
tapi hati mau KUAT...jangan bikin ribut...
sebab ni saja caranya...kalu idak, sampai bila tak kebah kan...

ritu aku pernah dok citer yang irfan agak kurang sehat...cirit birit kan...
tapi yang jadi amarah aku melonjak sebab dia sangat SUSAH ok...nak makan ubat...
memang kena PAKSA punya...
kalu aku memang tak bleh punya nak kasi dia makan ubat...
sebab apalah sangat kudrat yang aku ada...
berbanding dengan hubby...
memang aku kalah punya...so time makan ubat, itu memang kejaan hubby...

sebabnya...kena kepit cam gini...
nampak sangat kesian kan...tapi...ini makan dia, bila dia susah nak makan ubat kan...
kita nak suh dia cepat sembuh...cepat kebah...hehehe...

sayu hati jugak bila nengok...
tapi hati mau KUAT...sib baik hubby sendiri yang kepit...

nengok, kena kepit pun...ubat banyak yang keluar dari masuk...
bistu camner???kuat sungguh dia meronta² tau...

hurmm..kesian...

notadijariku: anak korang senang dak makan ubat...

22 comments

Thursday, January 19, 2012 10:45:00 AM

dulu auni cam ne gak..skang ne suap adik die ubat die pon sebok

Thursday, January 19, 2012 10:47:00 AM

masa firdaus masuk spital aritu pun, ramai kes camni, nurse kata kalau sayang anak terpaksalah buat camtu, kalau tak mana nak sihat, semoga irfan cepat sembuh ye

Thursday, January 19, 2012 10:47:00 AM

bab kepit kasik ubat mmg kerja aku.. dah encik suami pun sama takut makan ubat.. lagi satu dia tak smpai hati nak perlaku anak dia serba gini kecuali aku.. kejamkan...hahahha

Thursday, January 19, 2012 10:47:00 AM

samala mcm anak sy..
giler susah mkn ubat..
x tau nak ckpla...
dia ingat mcm kiter nak bunuh dia je huhuuhh...
bdk laki cam gitu agaknyer..
majoriti susah mkn ubat..

Thursday, January 19, 2012 11:07:00 AM

Sofea n Syameel kalau bab makan ubat, beratur nak dulu..kadang2 tak sakit pun buat2 batuk sebab nak makan ubat....hehehehe...

Nak senang dia telan, sorang kepit sorang pegang hidumg dia, masuk ubat lam mulut pastu lepaskan hidung n tiup sket muka dia. mesti dia mcm tertelan ubat tu...

Semoga cepat sembuh...

**kawan lama masa taska kat KBS dulu**

Thursday, January 19, 2012 11:16:00 AM

sian kan bila anak susah nak makan ubat..kya..sekarang ni alhamdulillah...budak2 dah senang makan ubat...mia jer yang kurang sikit..tapi dah usik ada oak oak terus dia bukak mulut...

Thursday, January 19, 2012 11:17:00 AM

kesiannya Irfan...

akak dulu masa Laila je, susah makan ubat... itu pun sbb ada satu ubat utk asthma dia - rasa pahit sangat... mmg muntah bila minum... bila tanya kat doktor - mmg nak bagi muntahkan kahak...

then bila Nayli dgn Luqman... sangat ok dgn ubat... tapi akak perasan sgt... klu ubat yg doktor bagi keluaran 'Axcel' - ubat dia mmg mesra kanak-kanak - sedap dan manis... pasal tu budak suka je makan... ni mmg betul tau sbb akak mmg akan rasa dulu apa-apa ubat anak...

klu kat klinik gomen ada sesetengah ubat dia rasa ok... ada gak yg tak sedap... yg tak sedap tu spoil... ;p

Thursday, January 19, 2012 11:19:00 AM

emmm... cuba bagi dia makan pakai sudu... praktis dgn bagi scott emulsion yg oren dulu... boleh kot... kdg2 budak ni takut dgn syringe tu...

Thursday, January 19, 2012 11:23:00 AM

kat rumah aku yg kejam laki aku tak kejam sgt even bapak besor gitu ....


bab anak mkn ubat aku yg urus .. zaman fahim besor irfan ... aku bedung die ngan kain batik .. naik dok atas bdn ...tak kasi meronta ...picit ubat sumbat air guna sippy cup .... dulu asal die tgk aku pgg kain batik die dah lari...skrg ni dah senang dah... kadang2 tu je ngengada....

Thursday, January 19, 2012 11:23:00 AM

part nie ba gi kt aku .. tp bila dorg dah besar nie .. aku bg dorg tolak maasuk sendiri syringe tue ..lama2 dah ok ;-)

Thursday, January 19, 2012 11:34:00 AM

danish pun cenggini la..tp dia milih obat,klu yg mc ubt batuk tu mmg dia leh togok sdri..ubat plg pntang tekak dia,antibiotik....cenggini la aku kepit dia,papa dia xtahan nengok...

Thursday, January 19, 2012 12:01:00 PM

alahai siannye kak....tapi nak buat camne kankak,...terpakse, tak bagi kang bile nak baiknye sakit tu....syukur laa anak2 lieya sume senang mkn ubat...termasuk le si kecik tu...nganga ajek heheheeeh....

Thursday, January 19, 2012 12:12:00 PM

akak faham perasaan izan tuh.. sebab dulu Aqilah pun macam tuh... tapi sampai masa.. dia berubah... Aqilah dulu.. siap panggil jiran sebelah umah.. sebab mak bapak tak sampai hati nak kepit.. hahaha...

Thursday, January 19, 2012 12:14:00 PM

tapi zan sekarang ubat untuk kanak-kanak kita dah bleh request nak perisa apa...ada lemon, strawberry n other.. so kita boleh pujuk2 sikitlah...

Thursday, January 19, 2012 12:16:00 PM

alahai kesiannye tgk dia. akak pun ada anak sedara yang camni, susah benar nak mkn ubat. bukan takat sorang yg kepit dia, ramai yg volunteer tukang kepit. tapi mmg betul byk ubat yg kluar dari masuk mulut. tak taukan nak pujuk camne

Thursday, January 19, 2012 12:26:00 PM

my Aisha kalu bab makan ubat alhamdulillah senang jerk, siap ambik sendiri syringe n ubat dalam fridge, nak tuang sendiri n nak sumbat dalam mulut sendiri..

erm, bebudak x boleh nak paksa makan ubat kan, kalu boleh bagi yang sedap dulu, kalu bagi yang x sedap dulu awal2 dia dah x nak, so rugi kan...

Thursday, January 19, 2012 12:40:00 PM

dh mcm anak buah sy je kak.. grrrrrrr

Thursday, January 19, 2012 12:44:00 PM

same la kak..mmg kene kepit gini gak..tp kalo setakat ubat demam & selesema dhia ok lg sebab manis kan?/siap mintak lg..ubat yg pahit tu pun gune care gini jugak..utk kebaikan meke jugak..

Thursday, January 19, 2012 1:39:00 PM

anak munna ...Alhamdulillah takde masalah makan ubat lagi suka adalah

Thursday, January 19, 2012 1:44:00 PM

kesiannya..ada ketika je anak2 x nak makan ubat tapi most of time sgt senang.kat sinki pun boleh buat.dia nganga dan saya pancut ke shringe dalam mulut

Thursday, January 19, 2012 1:59:00 PM

izan, dulu haziq ssh sgt time nk mkn ubat. berbeza dgn hana yg tak kisah lgsg kdg2 dia remind kita time nk mkn ubat. tp agaknya mmg amik masa la psiko2 haziq lama2 dia dh ok. walaupun ada ala2 nk nangis masa nk telan ubat tp takde meronta mcm dulu.

Thursday, January 19, 2012 3:28:00 PM

aqeef pun same sekarang ni..dia ubat yg sedap dia nak la..yg x sedap mmg bercinta nak kasi..siap ckp, 'kejap lg makan'..haha...propa sungguh..

Post a Comment