Wednesday, February 15, 2012

Berbagai Rupa, Berbagai Corak...Berbagai Segala...Macam-Macam Ada...Silalah Baca...


itu hari...adalah seorang rakan yang menanyakan pada aku pasal CD...adehh...aku ni bukannya tau sangat...malah aku masih belajar dan terus belajar pasal CD ni...bagi aku, sebelum kita nak pakai or buat sesuatu, ada baiknya kita mengkaji pro dan kontranya kan...jangan dok  ikut orang pakai/buat...kita pun nak buat/pakaikan jugak...itu salah...sudahnya bila hasil yang didapati tidak memenuhi kehendak piawaian...mulalah semangat yang ada luntur begitu sahaja...

dan demi tidak menghampakan pertanyaan seorang rakan itu...maaf, semalam aku tak dapat nak jawab segala pertanyaan dia sebab aku bz dengan kejaan lain...so hari ni, aku merajinkan diri untuk bercerita dan menerangkan serba sedikit apa yang aku tau, pasal CLOTH DIAPERS ini...yang lebih senang dipanggil CD ok...hehehe...lebih kurang buat kelas pengenalan la ni...tapi kalu ada salah dan silap, harap diperbetulkan...sebab aku pun budak baru belajar...hehehe....

nak dijadikan cerita, aku mula mengenal CD dengan lebih rapat dan mesra masa mengenali mentor ku nan satu itu...sebab kak lyn a.k.a mentor aku itu merupakan pengguna CD secara tegar untuk anak daranya...dari situ minat untuk menggunakan CD kepada anak dara kecik mula bercambah...dan ilmu pengetahun pasal CD haruslah dipenuhi di dada sebelum penggunaan secara eksklusif di perluaskan...

ok...mari kita mengenal CD dengan lebih mesra...kata nak mesra alam kan.. GO Green...

CD ada dua jenis...ni jenis BUTTON
CD dibawah ni cap Weegro Minky Inner Fleece...yang pasal minky, plain, printed aku ceritakan di lain entry ok...kalu nak citer kat entry ni gak, panjang bebenar jadinya nanti...
Brand : Weegro
Inner : Microfleece (stay dry)
Insert : 2 microfiber Insert
Outer : luxorios minky
size : One size (adjustable from S to L)

dan di bawah ni yang jenis VELCRO 

yang VELCRO ada dua jenis seperti di bawah ni....
nengoklah perbezaannya... 

dan insert di dalam CD pun ada 2 jenis...
yang ini jenis BAMBOO yang berkaler hitam
aku difahamkan insert jenis ini mampu membuat serapan 3 kali lebih dari insert jenis MICROFIBER

dan yang ni jenis MICROFIBER kalernya adalah putih... 

dan INNER di dalam CD tersebut ada 2 jenis jugak
yang hitam = INNER BAMBOO
yang putih = INNER FLEECE 

dan kat sini jugak aku nak tunjukkan cara nak masukkan INSERT ke dalam poket CD itu...
so korang dah kenal kan, mana insert, mana CD kan...so senang...
kat bawah ni ada CD dan insert... 

masukkan INSERT ke dalam poket CD seperti dibawah...
selalunya aku guna 1 insert jek even kalu kita beli 1 CD akan disertakan dengan 2 INSERT... 

dah siap masukkan, akan jadi cam gini... 

kemaskan... 

dan butang ikut kesesuaian si pemakai...leh laras saiz ye kengkawan... 

dan dipakaikan kepada si pemakai...cara pemakaiannya sama cam pakai lampin pakai buang jelah...cuma CD ni boleh dibasuh dan diulang pakai...hehehe... 

ok, abis sal CD yang biasa tu...
ni satu CD baru yang lain sikit...diberi nama WEEGROO APPLIQUE COVER
amik ko seme design aku ada...sangat comel kan... 

ni contoh di dalamnya... 

Cover Applique
S-L @3-13kg
1 Cover + 1 Sock + 1 Insert 

yang ini adalah INSERT dan SOCK

masukkan INSERT ke dalam SOCK seperti di bawah... 

dan akan menjadi seperti begini... 

kemudian, butangkan sock yang berisi insert ke dalam poket CD 
tu aku ada selak sikit CD tu...atas tu ada butang tu... 
\

makanya terjadilah begini... 

dan siap boleh dipakaikan kepada si manja anda...bagi aku CD jenis ni lagi senang...sebab kalu anak kencing or poo poo selagi tidak terkena pada CD...makanya sock dan insert jelah yang harus ditukar...
kemudian butangkan balik seperti di atas...senang kan... 

ok kengkawan...dan ini dia lambakan 38 helai CD yang iris punya...hasil melabur pada setiap bulan sepanjang iris berada di dalam perut omaknya ini... 

dan gigih si ibunya menyusun kesemua CD nya dalam keadaan begini...
velagak mau jadi kretip..ekekeke... 

so tu jelah citer sal CD...satu perkara aku nak pesan...dan ingatkan pada diri sendiri...
kalu dah mind set yang kita bukan RAJIN...so sendirilah jawab kan...sebab kalu kita willing to do something..kita akan rasa ianya menarik dan sedikit pun tak membebankan....
aku tak kata aku rajin...sebab aku bukan basuh CD ni hari² ye...ada masanya jugak...dan aku basuh menggunakan mesin basuh...hanya kotoran yang melekat jek aku berus sampai ilang bau dan warna...kendian masuk jek dalam 'net' dan buh lam mesin basuh....keringkan dan jemur...
semua orang nak senang...tapi yang senang tu kadang, membebankan kita gak...wang ringgit segala kan...so tepuk dada tanyalah selera sendiri...nak makan apa rehat nanti...hehehe....

oklah, sekian...berjumpa di neks entry...
SAVE THE BAJET...SAVE THE EARTH...GO GREEN...

notadijariku: half day...bawa iris ke klinik...check up 4 bulan...

17 comments

Wednesday, February 15, 2012 9:40:00 AM

ok.. aku paham.. ko terangkan dengan jelas.. tapi.. kalau pakai 1 insert je tu.. dia tak bocor ke? kalau berak tu.. kira insert tak kotor la kan.. kita cuma kena basuh luar je la kan...

lagi satu.. ko terus cakap je.. mana satu yg ko rasa lagi ok.. yg atas ke.. atau yang las sekali tu.. ishhh.. hehehe

Wednesday, February 15, 2012 9:42:00 AM

wah..wah..wah.. meriah!!!

Wednesday, February 15, 2012 9:47:00 AM

cantikk.. nk beli gak tp nnt jd 1 kejaan mertua aku nak nyental..

ehh tp mmg beliau selama ni basuh membasuh pun mmg xpenah nk kai mesin pun.

kukupink: garu lutut

Wednesday, February 15, 2012 9:47:00 AM

Wowww.so nice la benda alah ni izan...Aku kalau ada baby sure pilih yg ni gak, ongkos jimat, baby pun nmpk btambah cute...hehehehe

Wednesday, February 15, 2012 9:48:00 AM

bagus ni.....3 tahun lepas tak byk pilihan....saya ada beli 7 masa tu harga 1 RM50 tu...mahal tapi berbaloi....boleh guna sampai sekarang....

better yang velcro tu...cantik dan adjustable.....

inner tu boleh letak sampai 2 atau 3 kalau baby kencing byk...hehehe

Wednesday, February 15, 2012 9:48:00 AM

mak aihh..banyak nye cd..seb bek anak dah besauu.. kalau tak mau terliur jugak nih...tapi malas jugak tu nak membasuh

Wednesday, February 15, 2012 9:50:00 AM

utk second baby baru ada 10 ni.. abg punya tkleh mewarisi adik..hahha..

Wednesday, February 15, 2012 9:58:00 AM

harap2 saya akan rajin!!
caiyok2!

Wednesday, February 15, 2012 10:03:00 AM

teringin jugak nak pakai..setakat ni lum beli lg..tp ade 2 dlm simpanan ..hadiah dhia dapat dari pa & ma dulu..nak kene collect lg ni..

Wednesday, February 15, 2012 10:08:00 AM

angry bird ada?

Wednesday, February 15, 2012 10:22:00 AM

deknon, jgn berus!!!!...jahanam inner cd tu nantik....huhuhuhu....sental2 manja jer....campak dlm mesen nnt....dah siap basuh...ilang lah warna bekas poo anak tu....

weegro cover tu salah pakai...huhuhu...takyah selitkan ke bawah kat belakang tu....letak atas....benda alah tu utk cover applique supaya pee tak tembus...;)

btw....good entry! :)

Wednesday, February 15, 2012 10:45:00 AM

wahhh ... meriah bertui kak ...

aku syg bumi tp aku mls... tp nk cuba gak gak la nk buat pelaburan ... nanti aku contct ko nk tau web mana jual muarh2 ek

Wednesday, February 15, 2012 11:49:00 AM

comeinya

Wednesday, February 15, 2012 12:15:00 PM

akak tahan pakai utk luqman 2 1/2 tahun je CD ni... ye... mcm Izan kata bukan basuh tangan, masuk mesin dan bukan cuci hari-hari, mcm akak selang 2 hari mencuci... tapi bila anak makin besar dan dah makan bau kencing dia makin kuat... untuk simpan cucian 2 hari bilik air dpt aromaterapi yg tak best... hubby akak komplain... babysitter pun tak bilas cd baik yg kena kencing atau tahi... jadi bau ammonia sangat kuat... tak tahan bebelan husband... tukar diaper balik... takpe 'dia' beli kata 'dia'... :(

tapi ok gak la... Luqman pakai diaper biasa ni dlm setahun dah... skrg dah start ajar dia tak pakai kan diaper... yg 2 1/2 tahun guna cd tu mmg sangat berbaloi la... akak ada 14 helai je ;p... so sangat jimat wang dan balik modal utk tempoh masa tu...

saje nak komen nakal sket... dak Iris ada 38 helai tu... tu dah tak jimat tu... kira balik total cost dgn pakai diaper setahun... mesti dah lebih... hihihi ;p

Wednesday, February 15, 2012 1:02:00 PM

tak sanggup kak nk basuh bagai hahah...

ok thumbs up 4 u kak!!

Wednesday, February 15, 2012 1:29:00 PM

byknye kak!
tak pe la tok bakal isteri sy gaks!
hahaha


nanti la sy baca entry nieyh balik bila sy dah ada anak dgn iris!hahaha..dah dua kali baca pun sy tak faham sgt
hahaha

Thursday, February 16, 2012 4:19:00 PM

yg cover applique tuh brape harga erk beli?...

Post a Comment