Friday, February 3, 2012

EBM Di Opis


kalu dah jadi emak menyusu ni kan...
citer kat blog pun banyak berkisar sal meyusu ni...
bukan nak menunjuk ke apa...tapi hanya nak berkongsi semangat dengan mak² yang lain...
sebab dulu aku pun pernah down tau pasal nak bf kan si anak...
ingat lagi masa si kakak dulu masa tu tahun 2007...aku sangatlah kurang ILMU PENGETAHUAN pasal breastfeeding ni...dan masa tu jugak minds aku ni tersangatlah cetek tau...
asyik nak fikir senang jek...takmo nyusahkan diri nak pam, nak beli gadget² pernyusuan...
nak kena bangun menetek anak on demand...dan macam² la...
tapi saban tahun...aku rasa semangat nak bf kan si anak berkobar²..
sana sini aku 'click' semata nak cari info sal penyusuan ni...terutamanya penyusuan secara ekslusif ni...
sebab aku tau..SUSU IBU ADALAH YANG TERBAIK...
usaha pasti jaya...walaupun masa irfan dulu sempat FULLY BF kan dia sampai umur dia 11 bulan jek...
lepas tu producing susu makin merundum...macam² cara dah aku buat tuk dapatkan kembali susu yang banyak...tapi ternyata gagal...dan akhirnya FM yang menjadi pilihan...terpaksa ok!!!

bila tahu mengandungkan iris dulu, aku memang dah niat nak FULLY BF dia secara eksklusif sampai umur dia 2 tahun...tapi masa tu terselit kebimbangan jugak bila mana susu masih belum keluar masa kandungan berumur 5 bulan...sebab masa ngandungkan kakak dan irfan seawal kandungan 3-4 bulan susu dah mula menampakkan titisannya...tapi takpe...fikir aku, asalkan niat itu ada, insyaAllah Allah akan permudahkan urusan kita...

so bila iris lahir jek, terus aku menyusukan dia secara ekslusif sampailah sekarang...kalu nak kira, banyak gak wang yang aku berhabis semata untuk membeli gadget penyusuan ni...tapi apalah sangat bila difikirkan untuk jangkamasa panjang yang aku telah berjaya menjimatkan wang beratus ringgit untuk sebulan kan...begitu jugak dengan pemakaian CD...

ok, panjang benar plak aku membebel kan...ekseli aku nak citer sal ebm di opis...
sehari di opis aku akan buat 2 sesi pengepaman sahaja...

sesi pertama jam 11 pagi = dapat dalam 8-10 oz
sesi kedua jam 3-4 petang = dapat dalam 8-10 oz

ni stok jam 11 pagi...10 oz = 2 botol yang berkapasiti 5oz
gambar petangnya aku tak sempat nak snap plak...
semua ni hanya untuk simpanan fail pada satu hari nanti...

dan ni stok ebm yang tersimpan di peti ais opis untuk 3 hari bekerja pada minggu ini...
yakni pada 30 dan 31 Januari yang lalu...rabu cuti...dan semalam khamis bersamaan 2 Februari 2012...
untuk hari ini belum ada sebarang pengeluaran lagi...sebab baru jam 9 pagi kan...lagi pulak sebelum ke opis aku akan kosongkan b***st dahulu...

isnin 30 Januari 2012 = 10 oz...satu sesi jek buat sebab satu lagi aku skip...aku balik agak awal...
selasa 31 Januari 2012 = 18 oz...2 sesi...sesi pertama 10 oz...dan sesi kedua 8 oz sahaja...
rabu 1 Februari 2012 = CUTI HARI WILAYAH
khamis 2 Februari 2012 = 20 oz...2 sesi...sesi pertama 10...dan sesi kedua
 10 oz

yang 2 botol di sebelah kiri sekali tu, BUKAN aku yang punya...tapi ada sorang lagi BF mommy kat opis aku ni...anak pun lahir selang sehari jek dari iris...hehehe...
tapi jangan riso, kesilapan tak kan berlaku, sebab di botol memasing ada sticker nama² anak memasing...
yang pasti anak dia boboy, anak aku gegirl...leh jadi besan dah ni...hahaha....


sekian, semoga semua ni dapat menjadikan semangat buat ibu² yang mahu dan berniat nak susukan anak sendiri secara eksklusif...

notadijariku: hari ni hari jumaat...hari untuk membawa pulang kesemua stok EBM yang berada di dalam gambar di atas...gitulah kejaan aku setiap hari...

14 comments

Friday, February 03, 2012 9:28:00 AM

cik mottttt, aku jeles niii. huhuuu, nak jugok-nak jugok. kena usaha lebih ni, apatah lagi teruja tgk bumble bee cik mot tu.

Friday, February 03, 2012 9:33:00 AM

caiyok2 kak....akak mmg hebat!!

lieya ni kak, mase dayyan ni, sampai 8 bulan jek kak lieya pam...pastu dah tak pam dah..dayyan dah demand tak mo ebm lagi...die nak fresh....so dengan linangan air mate die dah minum fm kalo kat taska...tapi kalo kat umah mmg campak botol tu....leiya tetap bf die...sob sob sob

Friday, February 03, 2012 9:48:00 AM

byk tul.. untungla dak iris tuuuu

Friday, February 03, 2012 10:01:00 AM

teruja baca..mmg nak kena kuat semangat dan rajin BF ni kan cikmot..

Friday, February 03, 2012 10:36:00 AM

wah sronoknye akak tgk, jeles rasanya. ami dulu pun kejap aje menyusu badan, pastu dah kering,,sedih sgt

Friday, February 03, 2012 10:39:00 AM

syoknyer BF mommy kan..! chayok2..
akak alhamdulillah bby masih lg BF, dh 1thn dah..tggl lg 1thn je journey nk tamat hihihhh. gagahkan jua walopon stok EBM none ado. akak berkais2 kisahnya. pernah try bg FM tapi bby akak xnk minum. dorang pun pandai pilih mana best kan?? :)

Friday, February 03, 2012 10:55:00 AM

akak rasalah,kesabaran & kerajinan tu yg sgt penting kalau nak fully breast feed baby utk ibu2 yg bekerja ni.kdg2 akak jumpa ibu2 yg give up breast feeding even dia full time housewife.kata mereka susu tak banyak...baby asyik nangis..akak plk yg rasa frust sb mereka tak sabar.milk production bergantung kpd kekerapan baby menghisap.bila tak bagi lagilah kurang susu tu....

utk cikmot....teruskan menyusu badan....kebaikannya jauh lebih banyak berbanding susu tepung.

Friday, February 03, 2012 11:03:00 AM

ala... klu tertukar susu pun apa salahnya... jadi anak susuan la Iris dgn budak boy tu... ;p

Friday, February 03, 2012 11:10:00 AM

sye pong ank ke 3 br sebok2 nk bli gajet2 tuk pam la ape la...br ade kesedaran...smbil tapi komen ni pong smbil ngepam gak nih...gigih walo susu dh x semeriah dl...ank dh setahun 2 bln skang....dh minum FM dh pong...tp pam kt opis still buat gak hngga ke titisan terakhir...insyaallah...smoga kt berjaya yek...aminnnn

Friday, February 03, 2012 11:20:00 AM

jeles aku kak ....

Friday, February 03, 2012 11:23:00 AM

aku pun jeles

Friday, February 03, 2012 11:35:00 AM

heheee...asyik entry psl ni je kan..sama la kfieza..jgn ada yg muak udah la kan...

sama la...di sebab cetek ilmu dan rasa nk sng je punca gagal susu kan dua2 anak smpai 2 tahun...huuu rugi rasa!

Saturday, February 04, 2012 1:06:00 PM

tetiba rindu nk tgk fridge penuh dgn ebm sendiri huhu..

good luck zan!

Monday, February 06, 2012 3:47:00 PM

terus niat murnimu itu izan..wish u luck..

Post a Comment