Thursday, February 23, 2012

Sup Ketam Penawar Denggi


ok salam semua...pertamanya terima kasih atas doa kalian dan pada mereka yang sudi meninggalkan komen di entry sebelum ni...
pagi ni aku agak lambat ke opis...sebabnya ke klinik menemani hubby buat blood test tuk kali kedua...
dan hasilnya platelet darahnya menurun ke 118 dari 158 semalam...maka konpemlah dia dijangkiti demam DENGGI...dan esok kena repeat lagi buat blood test...dan tadi doktor kata, kalu bacaan platelet darahnya menurun bawah 50 kena warded serta merta...owhh, sangat merisaukan itu...

balik dari klinik tadi terus ke pasar p8 sana...dengan satu misi untuk memasak sup ketam buat si suami...amik ko, sekali 4 ekor ketam aku beli...hubby tak bis makan aku bleh join sekali...hahaha....
di samping itu dibekalkan juga dengan air minuman isotonik 100 plus...
berharap sangat agar platelet darahnya naik dan tidak menurun...alahaii...


wat sup simple sudah...
ni pun lam keadaan tergesa²... 

hubby makan siki jek...pastu pastu pastu...muntah segala mala apa yang dimakan...
arghh sedih la bila nengok dia tak sehat cam gitu...
bukan apa, aku plak yang terpaksa habiskan..huhuhu... 

notadijariku: ada jugak yang kata minum air rebusan pucuk betik...tapi tapi tapi...dimanakah harus ku cari pucuk betik itu???kalu dikampung, bukak pintu belakang dirumah terus nampak pokok betik...tapi ni dibandar...huwaa...di pasar tadi pun takde dijual....sob sob...

18 comments

Thursday, February 23, 2012 2:24:00 PM

bukan penawar...tapi penambah selera .....

bykkan minum air...paksa je minum air 100plus dan tembikai susu/ tembikai atau apa² buah yg byk air

Thursday, February 23, 2012 2:24:00 PM

bukan penawar...tapi penambah selera .....

bykkan minum air...paksa je minum air 100plus dan tembikai susu/ tembikai atau apa² buah yg byk air

Thursday, February 23, 2012 2:26:00 PM

alorr..siann

Thursday, February 23, 2012 2:27:00 PM

Betul...

Mmg elok mkan sup ketam,
demam je ape je, elok mkn...

Heehi, x demam pun ble makan gak

Thursday, February 23, 2012 2:30:00 PM

besarnya ketam nie sis

Thursday, February 23, 2012 2:44:00 PM

ermm..cik puan izan, kasi je haris minum sup ketam selang 4 jam. skit pn xpe. yg penting platelet mesti dibina utk lwn virus itu. gudluck.

Thursday, February 23, 2012 3:07:00 PM

klu dekat boleh je petik belakang rumah akak pucuk betik tu... tapi lalu ke nak diulam / minum air nye? alahai awak ini...

bagi 100 plus tu dulu... ok gak... insyaAllah...

Thursday, February 23, 2012 3:09:00 PM

ko cr kat taman warisan..kat situ mcm2 daun ade..ko mintak je la..aritu kwn aku kene cikenpox.gi cr daun bambu kat situ..org tu bg amik tak ksah byk mane..cer try test tanye..

Thursday, February 23, 2012 3:17:00 PM

adoi bahaya ni wei klw denggi
aritu amrul demam xkebah2 aku ada masak sup ketam juga

Thursday, February 23, 2012 3:18:00 PM

tapi ade dokter kate sup ketam bukan penawar denggi.. betul ker sup ketam penawar denggi???

Thursday, February 23, 2012 3:20:00 PM

semoga cpt sembuh ye

Thursday, February 23, 2012 3:44:00 PM

sy penah kena denggi,end 2010 tak silap. ms cek darah platlet dah 75. balik tu terus balik kg, MIL masakkan sup ketam. esoknya pg cek darah, platlet dah naik 100...

Penawarnya dari Allah melalui sup ketam tu..insyaAllah..

Thursday, February 23, 2012 3:46:00 PM

APA2 PON BERSBAR YER KAK, SEMOGA HUSBND AKK CEPAT SEMBUH ;)

Friday, February 24, 2012 8:52:00 AM

moga husband ko cpt baik yea zan. ko kena bertabah lah time2 mcm ni menuntut kesabaran ko jaga anak2 & uruskan semua sendiri bila org kuat dlm family tak brp sihat.

Friday, February 24, 2012 8:55:00 AM

ooo pucuk betik ye?? nnt aku try tgk kt uma mertua aku yek?? lau ada nnt aku bagi..

Friday, February 24, 2012 9:36:00 AM

cepat2 sihat yer abi


arini baru la kesmepatan nak jenguk2 ke blog kawan2....jperasan dah dia tak sihat ko bitau..tapi tak sempat dehhhh..ko cuti ke ni

Friday, February 24, 2012 9:53:00 AM

banyakkan minum air..minum 100 plus pun ade doktor ckp xbetul jugak..me penah kena demam panas yg amat sgt sampai rasa cam kena sawan bila berdiri rasa mcm di awang2an..masa tu saspek kena denggi gak pastu minum 100 plus byk2 sudahnya kena gastrik pulak.yg igt time tu makan bubur barli suhu jd kurang,pastu mmg byk minum air la.pi klinik byk kali amik drh pun doktor xpasti denggi ke atau nk kena demam campak.sbb bila suhu turun naik bintik2 merah tp xtau sakit apa..pastu malas nk pi cek drh je asik last2 sembuh sendiri je sakit.

Monday, February 27, 2012 7:46:00 AM

pucuk betik kt rumah mak ai ada..nak ke?

Post a Comment