Thursday, March 8, 2012

Giliran Mak Pula Cuti Pada Esok Hari



 hurmm...nak wat camner kan...anak sendiri...terpaksalah bergilir ngan hubby cuti rehat tuk jaga anak² yang tak sehat itu...bistu, takkan tegar nak anto ke taska plak..eh idaklah aku...nak² kalu anak² yang kena HFMD ni...yang senang sangat nak jangkit kat orang lain kan...
alahaii....

so esok giliran aku plak cuti tanpa segan...
dah bitau bos tadi awal²...huhuhu...
segan mak , bulan ni jek asyiklah cuti, half day...hurmm...
dugaan la tu kan...

ni aku share pasal HFMD tuk korang...eh aku cilok dari blog eima tu...
sebab malas nak gugel lain...
tapi yang pasti seme simptoms tu ada kat irfan skang ni...
What is hand, foot and mouth disease?
- adalah jangkitan dari salah satu kumpulan coxsackie viruses. HFMD mendapat nama dari bintik² merah yang naik di tangan, kaki dan mulut. Selalunya menjangkiti kanak² bawah umur 10 tahun.
How will I know if my baby has HFMD? 
- Kanak² atau bayi yang dijangkiti HFMD akan kelihatan tidak sihat & tidak selesa.  Tanda² jangkitan adalah bintik² gelembung air merah di tangan, kaki dan mulut.  Kadang² anak² anda akan mengalami sakit tekak dan demam.
Bayi atau kanak² tidak mahu makan atau menyusu kerana terdapat ulser dlm mulut.

How can I best care for my baby while she's ill with HFMD? 
- Dalam masa 7-14 hari kita boleh membuat anak² kita selesa sementara virus HFMD berkurangan dengan sendirinya dengan :

  • memberi Paracetamol suspension (PCM) dengan perkripsi doktor
  • letak teething gel di kawasan ulser dlm mulut utk kurangkan sakit dlm mulut cth bonjela
  • untuk mengurangkan risiko dehydrated teruskan usaha offering untuk BF atau memberi susu kpd baby.  Bagi jus yang sejuk utk kurangkan rasa sakit dan tidak selesa dlm kawasan mulut. kadang² boleh jugak diberi "aiskrim Malaysia" kerana dlm aiskrim malaysia byk air dan menyejukkan.

Once my baby's had HFMD, can she get it again? 
- Ya. Ia seperti demam yang akan menyerangkan kembali tetapi bukan dari virus HFMD yg sama kerana bdn kanak² akan imun terhadap virus tersebut.  Virus HFMD ada pelbagai jenis
.
Can HFMD affect adults? 
- Ia jarang sekali menjangkiti orang dewasa. Tetapi jika dijangkiti ia tidak akan menunjukkan simpton ruam dan bintik merah.

What about pregnant women? 
- tidak ada spesific risiko terhadap wanita mengandung tetapi kadang kala ia boleh mengjangkiti bayi dalam kandungan.  Jika ada berhubung secara langsung dengan kanak² yang dijangkit HFMD, basuh tangan dengan kerap menggunakan pembasmi kuman spt dettol, life bouy, dll.  Jika hendak menukar lampin atau diapers hendaklah menggunakan sarung tangan getah.


hubby baru mms gambar ni...


eh eh...selera plak dia makan nasi beriani kan..
makanlah nak, selagi bleh makan...sok2 takmo makan mak jugak yang risau kan...

babai...jumpa minggu depan la...daaa...

6 comments

Thursday, March 08, 2012 3:44:00 PM

MUIZ dulu sampai kena warded..
lagi bertambah susah hati..
lepas baik dr HFMD..kuku muiz pulak gugur..sedih sgt masa tu..

Thursday, March 08, 2012 4:02:00 PM

tekun dia mkn.. get well soon irfan..

Thursday, March 08, 2012 4:37:00 PM

semoga cepat baik irfan

Thursday, March 08, 2012 10:54:00 PM

mmg kesian tgk dia. cuti ajelah. takkan le boss tak faham bila anak kita tak sihat. kita pun bukan saja suka2 nak apply cuti. semoga hero bulat hensem tu cepat sembuh

Friday, March 09, 2012 10:41:00 AM

hm..bos aku tak ksah pun klu aku cuti bile anak tak sihat..tp ade certain2 org yg dok bsing aku asik cuti je..tension tau..

Monday, March 12, 2012 11:40:00 AM

aku saspek sama irfan .. sakit mulut tp masih leh mkn ... menten comil je ..kan mok kan....

p/s: kak aku rasa kompom ade org srwk pi sama genting nun .... tu sal terjangkit tu ...sbb srwk paling teruk kes HFMD this month la

Post a Comment