Friday, March 30, 2012

Puree Apple Buat Si DIA


sejak anak dah kasi makan ni...dalam paler macam² menu aku nak masak tuk dia...
nak buat bubur la...puree la...eh tetiba aku jadi rajin kan...
ekseli aku suka memasak kalu si anak suka makan...
sebab rasa puas bila nengok anak makan dengan hasil masakan kita...
tapi kalu anak pemilih susah gak...buntu omaknya nak perah otak nak masak apa tuk dijamu pada anak² tu...
huhuhu....

dan ari tu bila tah aku lupa...minggu lepas kut...aku ada buat puree epal buat si dia...
tapi makannya sikit jek...maybe dia rasa epal ni masam kut even aku beli epal yang manis...
eh entahlah....aku suka mencuba sesuatu...tetambah kepada anak yang baru diperkenalkan dengan solid food ni kan...

beberapa biji epal merah

dibuang kulit, dipotong dan dibuang apa yang patut...

rebus dengan air yang sedikit...stim pun boleh...tapi tetiba rasa cam nak merebus itu hari...hehehe...

dah empuk terus blend..aku blend ngan sedikit air masak...
bukan buh air rebusan tadi pung...
blend sampai lumat comel...

dah siap blend tu terus buh dalam bekas kecil² cam dibawah...untuk difrozenkan...

nak makan panaskan cam nak handle EBM tu...senang kan...tapi kalu bubur tu, aku tak frozen...aku masak fresh pada setiap pagi...terutama untuk dibekalkan pada pengasuh...tetiba rajin datang merasuk...

puree epal sudah..lepas ni nak wat puree avocado, mangos, peach, pear, apricots, lobak merah, plums, prunes...labu...eh terlebih sudah....
tah rajin tah tidak...hahaha....

13 comments

Friday, March 30, 2012 2:30:00 PM

Kak nk resepi...bila nk bg kat taska.....

Friday, March 30, 2012 2:32:00 PM

@eima
erkk...nak resepi apa ni...
akak dah stat bagi ari ni...
buh lam bekas cam akak tunjuk itu hari...hehehe...siap ngan sudu dan bib terus... :p

Friday, March 30, 2012 3:08:00 PM

SEDAPNYA

Friday, March 30, 2012 3:13:00 PM

pergh, buahbuahan omputeh sesaje iris ni, hehe

Friday, March 30, 2012 3:24:00 PM

aku dulu iman rsenye xbuat puree2 ni
just bubur jekk..
hehee x merasa dessert la anak aku tu

Friday, March 30, 2012 3:28:00 PM

hehehe.....cam ni jimat dari beli GERBER tu...HAHAHA

Friday, March 30, 2012 3:59:00 PM

wah...rajin btulll..bangun kul bape masak tu??

Friday, March 30, 2012 4:13:00 PM

mule2 mmg die tak mo kak, takpe kak, bagi jek nanti...lame2 nanti die suke mkn...mcm dayyan ni lieya tgk tolak batu ngan kayu jek wakkakakakak

Friday, March 30, 2012 7:33:00 PM

dh buleh masuk masterchef nih...hehe

Saturday, March 31, 2012 9:39:00 AM

akak kalau buat puree suke guna 'sweet potato' -ala keledek yg kaler merah/oren tu... yg ni budak mmg suka sbb dia manis... klu bagi buah start dgn pisang - pisang berangan / pisang emas... yg ni pisang yg manis...
so budak akan set dlm kepala buah itu sedap... kalau bagi buah yg ada rasa masam, nnt dia tak suka makan... pastu mmg dia tak nak makan dah bila jumpa lagi buah yg sama... :(
selamat menjamu selera utk iris... ;p

Saturday, March 31, 2012 11:45:00 AM

utk yg ke 3 nnt aku cube utk rajinkn diri! hehehe,paling kuat pon aku pnh buat pureee brokoli

Sunday, April 01, 2012 2:44:00 PM

aku ada 4 bekas lagi yg dia tak makan..sian plak tgk dia rasa masam2..walau manis sebenarnya...

Sunday, April 01, 2012 3:17:00 PM

waaa...ok2 ibu..teruskan pemberian solid food tuh..aku lak rasa sedap tgk apple puree tuh..hehe

Post a Comment