Friday, April 6, 2012

Bubur Nasi + Ayam + Bayam Merah


ENTRY BERSAMBUNG NI...
ginilah kan...lepas satu persatu menu aku dah cuba...
ari ahad lepas aku try wat bubur nasi + ayam + bayam merah...
masa tengah masak tu, sonok bila nengok bubur tu jadi kaler merah...
sebab guna bayam merah kan..yang kaya dengan khasiat...

tapi tapi tapi...bila blend kasi halus, naper ilang plak kaler merah tu...
still ada kehijauan disana sini...
hehehe...
cam biasa...buh sesiap dalam bekas kedap udara...siap untuk disimpan di dalam peti es...

dan petang tu kerajinan merasuk...
apa lagi...buatlah puree epal tuk si dia...
rasa sedap...tapi bila suap kat iris dia rasa cam masam masam...
walhal epal ni manis tau...

ok, menu tuk dak iris pada hari tu...
kenyang la nak, sampai ke malam la kan...

apa yang aku perasankan, sejak iris dah mula makan ni...
tidur dia pun agak lena...lama dia tido dari kebiasaan...
mungkin kekenyangan kut...
alhamdulillah...

13 comments

Friday, April 06, 2012 8:36:00 AM

lepas siap blend masukkan dalam peti ais yer kak? kalo nak makan panaskan dalam air panas???

Friday, April 06, 2012 8:37:00 AM

@.:Mama Dhia:.
HAAH...begitulah...sama jek cara cam handle EBM tu...sebab dah blend, takkan nak panaskan dalam periuk semula kan...

Friday, April 06, 2012 8:58:00 AM

rajin lah.....sama macam isteri saya jugak dulu masa ada anak kecil...hehehehe

Friday, April 06, 2012 9:04:00 AM

alamakkkkk bukan dak iriss yg telan liuqq nie .. akak lah pulakk huhuhu

kuss semangat iris nanti , sihattt membesar ;)

Friday, April 06, 2012 9:08:00 AM

owhh izan blend semua sekali pastu masuk lam satu bekas pastu frozenkan...owhh blehh ehh wt lam satu bekas, leh tahan lama erkk...?

kfieza punya style wt frozen puree utk satu2 bahan pastu pg nk msk baru cmpur...tgl bubur je wt fresh2 pg...pstu lebur kan je ketul puree dlm periuk bubur tuu...

Friday, April 06, 2012 9:08:00 AM

akak masak hari2 ke bubur untuk iris?ke buat hari minggu pastu frozen kan untuk kegunaan seminggu?

Friday, April 06, 2012 9:12:00 AM

@*azni*
HAAH...akak masak tiap2 pagi...bubur akak tak frozenkan...just simpan jek dalam peti bawah...

@Fieza79
owhh frozen puree tu saya lum buat puree sayuran...tu yang fresh hari2...hehehe...

frozen puree saya takat ni hanya buahan semata kak...

Friday, April 06, 2012 9:23:00 AM

akak,sye pon wat cam akak ni..tp skrg sye kenalkn dgn brokoli plak..dlm seminggu tu sye tukar² menu..bg die rse pelbagai so nnti xdela cerewet memilih mknan..hahaha...

alhamdulillah die suke n xde mslh..

sye bg die kiwi last sunday n now die berak² tp jmpe dokto die ckp spatutnye xde mslh..mybe susu die kot..huhuhu

Friday, April 06, 2012 9:29:00 AM

dayyan pun tak suke apple...so lieya buat sekali jek ....lepas ni akak buat puree kurma plak...bagus tuk kesihatan bb....

Friday, April 06, 2012 9:45:00 AM

bagusnya
rajin sis

Friday, April 06, 2012 9:53:00 AM

ha'a, puri epal tu masam bila dah siap. rasanya adli sakit perut mkn masam tu kot. nak cuba puri pear tak sempat sebab buahnya kakak auni dah kebas dulu. haih!

Friday, April 06, 2012 4:10:00 PM

kak bila free nenati kita main sms ek.. alisha tak mao mkn la... asek nk wek wek je ... budak tu la....

Friday, April 06, 2012 4:56:00 PM

mase aqeef dulu rajin gak wat puree ni..ngan bubur blend siap2 simpan dlm freezer.. nak makan kuarkan dulu.. kena praktik semula utk adik dia nti..hehehe..

Post a Comment