Tuesday, April 3, 2012

Bubur Nasi + Ayam + Kentang Buat Si Dia


sejak anak dah stat makan ni...hari² dok mikir nak masak bubur apa kat dia...
tah perasaan rajin nak masak tuk si anak meluap²...
lagi pulak dah bermacam jenis menu bubur yang aku dok gugel kononnya tuk buat pada si anak...
tapi yang mudah² jelah...
lagi pulak, anak² yang baru belajar nak makan ni, takkan aku nak jamu kfc plak kan...

so senang citer buat permulaan aku buat bubur nasi + ayam dan kentang
beras tu cam biasa, aku basuh bersih²...pastu sangai (goreng tanpa minyak) kemudian blend...masukkan dalam bekas kedap udara...
bila nak masak baru amik...so senang la kejaan aku kan...takdelah lama benar nak tunggu beras tu empuk menjadi bubur...kentang plak aku sagat kasi halus...

bubur yang telah siap diblend halus...umur 6 bulan, kenalah makan bubur yang diblend halus kan...
dan sedikit cair...takdelah pekat sangat...kang susah la nak poo poo...

semangkuk bubur untuk si dia...

sehari aku masak banyak terus...untuk 3-4 kali makan...
yang selebihnya aku buh sesiap dalam bekas makanan...
dan letak dalam esbok...tapi bukan tempat frozen...
tiba waktu makan, just panaskan...sama cam panaskan EBM...

ok tu jelah...tapi heran mak ni tau...iris makan bubur ayam dan kentang ni dia jadi kembung...
so noted la...dia kembung pada kentang kut...takpe kita try menu lain plak...
tapi nak try bagi kali kedua...kalu kembung gak, memang sah la kentang penyebab dia kembung...
hurmm...menu lain plis...

NEXT...

10 comments

Tuesday, April 03, 2012 8:23:00 AM

alisha still refuses nk mkn lagi ... mkn ade la 2-3 mulut pastu luah² pastu jerit2.... huhuhu tp berak mmg dah keras ckit la tak la cair cam dulu ...huh

Tuesday, April 03, 2012 8:25:00 AM

@eima
hurm...takpelah...esok lusa dia mau la tu kut...

Tuesday, April 03, 2012 8:43:00 AM

msa umo gini mmg anak2 tak tahan dgn kentang kot..
kentang kn angin

Tuesday, April 03, 2012 8:50:00 AM

rajin lah.....hehehe

Tuesday, April 03, 2012 8:51:00 AM

emm.. sedapnya bubur.. baby kalau dah mula makan nie mesti banyak die makan kak akak?

Tuesday, April 03, 2012 8:56:00 AM

@ayang
owhh gitu ek...sebab time irfan ngan kakak dulu takde lak alami kekembungan..lain budak kan...

@azamhehehe...takdelah rajin mana pung...

@deno kena rajin masaklah...tarik perhatian anak...hehehe

Tuesday, April 03, 2012 9:00:00 AM

akak rasa kembung pasal kentang kot. macam anak2 kecik dulu, suka sgt buat bubur letak sayo n carrot. ce try buat camtu lak

Tuesday, April 03, 2012 9:12:00 AM

bubur nasi dgn carrot... yg ni pun sedap... ;p

Tuesday, April 03, 2012 9:49:00 AM

EMM SEbb kentang tuh la gamaknya..
wat ngan ikan pun ok gak..pastu karot..

Tuesday, April 03, 2012 11:27:00 AM

a'ah kot ek kak..
kentang kot buat kembung
ubi kan..

Post a Comment