Wednesday, April 4, 2012

Panjang Atau Pendek...Saya Pilih Pendek


salam semua...hari ni dah rabu...hari tanpa kata kut...tapi cam biasa aku nak gak berkata²...hari ni nak citer sal clutch...sejak hubby repair balik clutch kereta wira aku tu, aku rasa makin seronok dan best plak drive kete skang ni...kalu idak sebelum kejadian 'malang' menimpa kami...lepas ejas, ejas lagi clutch tu...

siyesly aku lebih suka drive dengan clutch yang pendek...so takdelah aku dok main clutch jek time drive kan...kalu clutch panjang ni, lepas sikit kete masih tak jalan...adehh...nyusahkan idup aku jek tau...senang citer ejas balik kepada clutch yang pendek...
aku akui, aku lagi suka drive kereta manual dari auto...dulu sebelum aku mahir kereta bermanual, aku terlebih dahulu mahir membawa kereta auto TANPA lesen dari kampung di pahang sana ke putrajaya sini...masa tu arwah ayah masih ada...tapi skang, bila dah ada lesen, dah kawin...aku lebih suka drive kereta bermanual...sebab bagi aku lagi mencabar...nak² time jammed teruk...sure patah tulang kaki dok main clutch...

nak dijadikan citer itu hari...sehari selepas kami sekeluarga turun dari genting kan...kereta aku rosak...clutch plate abis...so gear box jadi jammed...kereta tak leh jalan..tak bleh nak masuk gear pung...sib baik kejadian ni berlaku di sini...masa tu hubby nak anto kakak ke sekolah...so terjadilah di simpang masuk sekolah kakak...memang jammed terus kereta tu...tak leh nak gerak langsung...alih² kena panggil orang datang towing sudah..bawa ke bengkel di P14 sana..repair seme, melayanglah hampir RM500 lebih...adehh...menda nak jadi kan...

tapi terpikir gak aku...kami agak bernasib baik sebab kejadian ni berlaku di sini...kalau berlaku masa turun or naik genting...subhanallah...tak dapat aku bayangkan gimana keadaannya...pepun syukur kami masih disini...
tapi lepas repair tu, aku jadi heran...naper clutch jadi panjang...pastu bila drive dan waktu enjin kereta masih panas, ada bau hangit diluar...makin pelik aku ini...
terus khabarkan kat hubby...minggu berikutnya hubby bawa kereta ke bengkel di opis dia..rupanya, tempat minyak hitam tu leaking...dan hari sabtu lepas, hubby bawa kereta p repair semula...dan satu lagi masalah dikesan...rupanya ada salah satu komponen yang ditukar masa rosak itu hari tersalah pasang...pomen pasang terbalik ok...adehh...nyirap aku dengar...dah la bayar kan...pastu wat keje tak betul...amarah aku ni...kita nak tolong orang...tapi kalu gini kejaanya mulalah kita rasa orang lain lebih bagus...

dah tu masa kat bengkel di opis hubby tu, kenalah wat turun balik gear box seme...repair dan pasang komponen tu semula...sib baiklah pasang dan upah seme tak pai RM200 pung...alahaii...duit lagi kan...
hurmm...so skang dok dediam...duit abis dah melabur kat kereta...

pendek cerita aku pilih drive dengan clutch pendek la...boleh???hehehe...

11 comments

Wednesday, April 04, 2012 8:21:00 AM

saya vote auto..haha..saya ada lesen tapi sesia je sbb penakut nak bawak kete..sudahnye merempit jela ke opis.. :)

Wednesday, April 04, 2012 8:24:00 AM

akak mmg layan auto je dah... dulu puas dah layan manual... takmo dah balik keje sakit kaki pasal jem tu... balik lepas jem kaki ni nak guna lagi kemas rumah + masak bagai... ;p

Wednesday, April 04, 2012 8:34:00 AM

yes.. saya pilih pendek

Wednesday, April 04, 2012 9:21:00 AM

i suke pendek jgk ...

mmg suke kete manual dr auto , kalu auto , bwk highwy kompom ku zzzzzzzzzzzzzzz..

Wednesday, April 04, 2012 9:24:00 AM

pendek senang skit......xpenat sgt

Wednesday, April 04, 2012 9:30:00 AM

kagum kak ko bawak manual...lieya ni mmg nak kene babab kaki nie...mmg tak reti langsung bawak manual....mase amik lesen tu pun nasib2 jek lepas hahahahaha

Wednesday, April 04, 2012 9:55:00 AM

sy dl sblm ada lesen kemain brani bw kete ke sana ke mari.. dh ada lesen, takut pulak.. tp siyesli, mmg senang klu clutch pendek sbb kaki sy pendek.. hehehehe

Wednesday, April 04, 2012 12:44:00 PM

akak taknak pilih pjg atau pendek...
tp akak pilih manual.. hehehe...
bwk kete manual lbh mencabar gitu...
kete auto org kaki sebelah blh bwk...
hahaha... eksen....

Wednesday, April 04, 2012 5:13:00 PM

Bg dah terer bwk kete msti suka pendek tp bg budak br belajar nak yg pnjang lak kot takut kete cepat mampus kan..sy pun prefer pndek

Wednesday, April 04, 2012 5:13:00 PM

Bg dah terer bwk kete msti suka pendek tp bg budak br belajar nak yg pnjang lak kot takut kete cepat mampus kan..sy pun prefer pndek

Monday, April 09, 2012 4:01:00 PM

aku pilih auto ...yeay .. klu bg keta manual alamatnye ...tatau nk ckp sampai arah tujuan tp tatau la

Post a Comment