Wednesday, April 18, 2012

Pusat Bersalin Berisiko Rendah


salam semua...selamat pagi...
semalam kan aku half day...sebab bawa cik iris cek up tuk 6 bulan..
dan jumpa ngan doktor terus sebab kelopak mata dia bengkak...
kata doktor maybe alergik...agagaga...tak tau alergik ubat or makanan...
tah aku pun tak pasti...
minggu lepas kan banyak hal yang terjadi...huhuhu...

pastu dah setel hal di klinik singgah kat pasar tani jap...
mau beli barang keperluan...aku p sorang jek, anak² dok lam kete ngan hubby...
senang sikit...lagipun cuaca panas gak, tak tergamak aku nak bawa cik iris, biarlah dia lena lam kete tu kan...
punyalah syok dok membeli barang sampai tak sedar hampir RM70 mengalir KELUAR...
nengok, nilai duit skang...RM70 dah macam RM7 jek...sob sob....

dah tu balik...dalam perjalanan pulang tuk dok bercerita ngan hubby sal pusat bersalin berisiko rendah yang PM akan rasmikan pada esok hari...kami ni dok tertanya² la yang mana satu pusat bersalinnya...
ada yang kata tepi tasik...tapi setahu aku tepi tasik kat P8 tu memang ada satu bangunan tapi bangunan itu masih dalam pembinaan...
dan kata kawan aku ritu, dah ada orang yang bersalin kat pusat bersalin tu...adehh...
nak menjawab segala persoalan yang bermain di minda...senang citer kami terus mencari pusat bersalin yang diwarwarkan itu...

owhh ni dia rupanya...terletak di Bangunan Blok E dan F rumah penjawat awam tu...
betul² selepas Jambatan tu...
yang aku tau blok A sampai D adalah rumah kuarters penjawat awam...

mulanya aku heran...eh takkan kecik benar pusat bersalinnya...ada underground ke...
pusing punya pusing rupanya...satu bangunan kat sebelah tu...yang aku nengok tertera blok F tu adalah wad tuk mereka yang sudah bersalin...ada ekon ke takde aku tak pasti...
tapi masa kami lalu tu, kat lobi adalah nurse, orang awam kat situ...
kalu aku sendiri yang bersalin kat sini aku taulah keadaannya kan...
tapi...hahaha...jangan nak berangan dulu ok... :p 

katanya pusat bersalin ni tuk mereka² yang punya risiko yang rendah...nama pun dah gitu kan...
aku pun tak pasti gimana risiko rendah yang dimaksudkan...maybe mereka² yang memakai tag putih di BUKU MERAH kut...
hurm....kalu gitulah kan, aku terang² tak bleh sebab aku kai tag kaler HIJAU...hahaha...
eh ada kawan aku tu tag dia kaler MERAH lagi tau...rasanya sebab rhesus darah dia negatif kut...yang jarang² didapati...hehehe...tak gitu yang...ke aku salah...hahaha...

ok sekian, untuk info bersama...

notadijariku: anak ada 3...2 warga putrajaya...1 warga selangor...oklah tu...ihikss...

MASALAH kekurangan wad bersalin di Hospital Putrajaya mencapai tahap serius sehingga menyebabkan perkhidmatan klinikal khususnya dalam memberikan perkhidmatan terbaik kepada ibu-ibu mengandung tidak dapat diberikan pada tahap optimum.
Prihatin dengan masalah itu, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) mengambil langkah mengetengahkan isu tersebut ke pengetahuan pengurusan tertinggi Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan cuba menyelesaikannya melalui pendekatan Strategi Lautan Biru seperti disarankan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Lantas termeterai kerjasama pintar antara MAIWP dengan pelbagai agensi di bawah JPM. Hasilnya Kementerian Kesihatan dan Hospital Putrajaya bersetuju menawarkan sumber manusia dan kepakaran yang berkaitan manakala di satu pihak lagi menawarkan kemudahan prasarana dan kewangan.

berita Dari SINI


12 comments

Wednesday, April 18, 2012 8:25:00 AM

ada gak ekk pusat bersalin berisiko rendah. baru arini akak tahu. tapi kalo akak pun rasanya tak boleh bersalin kat situ pasal akak penah ada kes, baby meninggal dalam perut.

Wednesday, April 18, 2012 8:30:00 AM

ooo dah siap rupenye...lieya tau pun sebab lieya kan keje KKM...so ade la bace pasal pusat bersalin ni...tup2 dah siap rupenye...hope lepas nitakde laa kes org putjraya gi spital pturajaya nak beranak kene halo gi kajang la serdang laaa....

Wednesday, April 18, 2012 8:41:00 AM

siap ada berisiko rendah yerk..hikhik..kita takleh bersalin sana sebab suspect kencing manis time mengandung...hukhuk

Wednesday, April 18, 2012 8:46:00 AM

untung la skang...

Wednesday, April 18, 2012 8:47:00 AM

dgr kata wad kat situ xde ekon, just kipas je.. tp labour room ada.. haha.. buku saya skrg ni mmg sticker putih, nurse kata kalau xde masalah mcm hb ok ke, spital akan transfer situ..huhu.. ape2 pun tggu advice dari doct.. lg 5mggu ni, seram mak! haha..

Wednesday, April 18, 2012 8:57:00 AM

oo ada gak noh..tp tak leh la ...aku kt utaqha..tak la koser aku nk beranak kt situ..ehehe..tp kalau ada belah2 aloq setaq nih kan best gak..

oo anak hg warga pjaya n selangor la kan..aku la semuanya 02..Kedah.com..hehe

Wednesday, April 18, 2012 9:10:00 AM

utk yg berisiko rendah je la kan??

yang ada sakit² xblh la ni kan?

Wednesday, April 18, 2012 9:22:00 AM

ade gak member bersalin kat situ.. utk org bersalin normal & tak de problem.. member aritu dah siap check kat hospital putrajaya, pastu naik ambulance gi sane.. wad tak de ekon cume kipas..tp die kate ok kat situ..

bagus jugak ek, maybe dieorg nak kurangkan org kat wad bersalin hospital tu..kalau tak kan kene transfer spital lain..

Wednesday, April 18, 2012 9:27:00 AM

memang utk sticker putih sajok yang boleh besalin kat situ

Wednesday, April 18, 2012 9:50:00 AM

owhh ada ye pusat bersalin berisiko rendah..first time dgr huhuu...

kfieza berisiko tinggi...sila abai kan..hehee...

Wednesday, April 18, 2012 11:17:00 AM

hehehehe iya la begitu la kiranya..
asal usul darah aku mmg AB-. yakni rhesus darah negatif.

tp bila dah ngandung nasrul semuanya berubah.. dah jadi AB+.. semua tu kuasa Allah. jenuh aku jd bahan ujikaji..

tapi walau dh tukar darah AB+.. masih lagi dapat tagging merah sebab kedua2 anak yang dikandung aku mesti akan tumpah darah waktu kandungan 3 ke 4 bulan..

punah harapan nak bersalin kt hospital ini kan? kan?

Thursday, April 19, 2012 12:33:00 PM

oh igtkan bayar murah ;(

Post a Comment