Monday, April 16, 2012

Seminggu Yang Banyak Cerita


salam semua...
fuhh...seminggu EL dah bersawang dah blog aku ni kan...sob sob...
nama pun EL  kan...cuti yang tidak dirancang...namun demiMU anak...ibu rela...alahaii...

ekseli minggu lepas 4 hari aku EL sebab menjaga cik iris yang demam panas on of tak kebah² hingga ke seminggu  demamnya...
ibu mana yang tegar nak tinggalkan anak kat taska bila anak demam suhu badan cecah 38-39 darjah celcius kan...ishh memang aku tak sanggup...cuti pun tak sanggup tapi dah diberi pilihan...terpaksalah aku cuti...

sedih aku nengok bila cik iris demam gini...panas sesangat badan dia....
asyiklah merengek, meragam...nak berdukung jek...
bila badan panas, mata pun berair...bertaik...
frankly speaking...nilah kali PERTAMA cik iris demam teruk cam gini sejak dia lahir...
sebelum ni kalu hidung berair/selsema tak pernahnya demam tau...
sayu hati ibu ni...

2 kali bawa ke ER di hospital putrajaya...sebab takut kena sawan kan kalu suhu badan cecah 39-40 tu kan...
sanggup la pepagi buta ke ER...nak ke swasta memang aku tak mampu...
tapi kalu kat ER tu...kanak² di bawah umur 2 tahun diberi FAST LINE...cepat dapat rawatan...
alhamdulillah...

so kat dalam ER tu rawatan diberikan...sebab nak turunkan suhu yang panas...
dalam setengah jam turun dah normal doktor kasi ubat, terus boleh balik rumah...

hai...saya demam...tapi walaupun demam saya tetap tersenyum...sob sob...syahdu hati mak nengok senyuman anak ketika sakit...

tak larat...tapi tetap nak main...guling sana sini...dah merayap menyusup cam askar dah...
sian kat dia kan...mata berair...alahaii...sebab panas dalam yang sesangat la ni...

pastu 12hb tu suhu badan dia panas balik...aku dah cuak...nangis pun ye jugak...
terus pepagi tu kejut hubby siapkan anak² semua...anto kakak dan abang ke taska/tadika...
terus ke ER buat kali KEDUA...
ekseli time waktu pejabat kena ke KK sana...tapi sib baik anak kecik derang tak reject...
sampai sana, daftar seme, masuk bilik doktor...katanya kena amik darah sebab demam dah hari ke 4/5 kan...
nak nengok darah sama ada, ada penyakit lain ke tak...
masa ni aku redha...harap dijauhkan dari penyakit yang merbahaya...
tapi siyesly masa ni aku sangat riso...cakap yang doktor pun suara bergetar...sebab sangat sebak ok...

nengok darah pai gitu sekali...
ni seme kejaan 4 orang MA lelaki...sedih weii...
aku dok luar...rasa nak terjah masuk jek bila dengar anak nangis meraung²...
hati aku turut meraung...huwaa....

masa kat luar tu, sekali aku nengok ada kesan 3 cucukan...ni seme sebab tak jumpa cari urat la ni...
huwaaa lagi....sedih...pedih... 

penat dia nangis...kasi susu, akhirnya tertido la dia...sian kat anak ibu... 

dan lepas tu setelah kasi ubat yang doktor kasi...alhamdulillah...suhu badan iris kembali ke normal...
takdelah panas cam hari² sebelumnya...
mata pun kurang dah berair...cuma idung jek tersumbat...dan selsema...

dan hari ni, cik iris dah kembali ke taska...dan ibu pun dah kembali bekerja...
pada yang sms, maaf tak dapat reply...sebab keadaan time tu kan...
doa aku moga anak² ibu dijauhkan dari segala penyakit yang merbahaya...
dan semoga kalian sehat² selalu...
amin...

owhh lupa...result DARAH ari tu clear...takde pe pun penyakit yang berbahaya...
alhamdulillah syukur...at least aku takdelah riso sesangat kan...
dah namanya ibu...riso tu tetap bermaharajalela...huwaa....

notadijariku: jangan abaikan ubat antibiotik yang doktor kasi...makan sampai abis...hurmm...

16 comments

Monday, April 16, 2012 8:58:00 AM

patotla akak senyap je..iris demam.. sian iris.. mommy pun demam gak hr tu.. demam² pun senyum lg.. iris mcm mn skang kak?

Monday, April 16, 2012 9:00:00 AM

maybe dia mcm si darwisy kot...nak keluar campak..tu yg panas kuat tu..

Monday, April 16, 2012 9:00:00 AM

:) adoi..s.emoga cepat² sembuh

Monday, April 16, 2012 9:01:00 AM

alolo..ciannyer iris..memang riso sgt anak demam panas..sampai menangis kita kat klinik kan, tk malu dah..hehehe...patutla blog ibu sunyi sepi yerk..:)

Monday, April 16, 2012 9:14:00 AM

ala ciannya dia

Monday, April 16, 2012 9:22:00 AM

Iris demam nak ringankan badan la Ibu... sket hari lagi nak jalan dah... penat menyusur... ;p

Monday, April 16, 2012 9:30:00 AM

ermnnn tangan bambam mmg ssh nak cari urat kak.. sma cam qimie masa baby dulu la.. last2 amik darah kat kaki

Monday, April 16, 2012 9:39:00 AM

patut la tak nampak cik mot..alahai sian mek iris..boleh nampak mata dia merah..tp aktif ttp aktif..hati ibu camni la tak keruan kalu anak sakit..klu boleh tukar nak je biar kita sendiri yg dpt sakit tu kan..takpela,ni dugaan allah..semoga cepat sembuh ye iris.. ;)

Monday, April 16, 2012 10:08:00 AM

tertanya-tanya jugak manalah cikmot nih sbb tak ber apdet..

hmm baca entry ni dpt bygkan situasi tu mcmmana...sy pun kalau ank tak sihat luluh hati tgk ank..terus semangat hilang dr badan...

semoga anak2 kita sentiasa sihat.

Monday, April 16, 2012 10:58:00 AM

olo yeke adik iris demam ye.. kesian dia..

moga cpt sembuh.. wlw demam muka tetap cantik.. gebu kemerah2an.. hihi

maintain la adik iris.

Monday, April 16, 2012 11:10:00 AM

patut le lame akak tak update blog...rupeny iris tak sihat....alhamdulillah dah ok...musim ni kak...syukur takde ape kan kak....

Monday, April 16, 2012 11:37:00 AM

sayu ati aku nengok si comel iris ni demam ek..demam nk ringankan bdn ni,nk pandai sstu la ni....mg cecepat sembuh ek,riso ibu tu...tingat ms danish admit kt spital serdang aritu,demam tggi cenggini la..time kena cucuk msuk jarum,meraung2 dia..berdarah2....sian

Monday, April 16, 2012 2:29:00 PM

biler tgk iris kene amik darah tu, tingat plak masa airel kecik dlu...
kene amik darah cmtulah....
meraung2.... rasa mcm nak terjah jer...
haishhh... mmg tak smp ht tgk lengan anak smp bengkak2 kesan amik darah... huhuhu....

hrp iris makin sembuh yer....
musim demam skrg nih izan....
betul tu, jgn lupa abiskan antibiotik k....

Monday, April 16, 2012 3:49:00 PM

aduhaiii...kesian sangat aku tengok gambo anak ko nih..

Monday, April 16, 2012 8:03:00 PM

terjumpa info ni, juga pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

Saturday, April 21, 2012 10:25:00 AM

Kenapa baby diorg amik darah gitu....klu baby bukan ke diorg amik darah kat tapak kaki @ jari.... cam kite cek hb pregnant tu cuma lebih byk drh diorg picit2....sian iris....alisha pun tak sihat lg ni...ssh hati mak nak.....

Post a Comment