Thursday, May 10, 2012

4 Kali Sehari


ok berbalik citer pasal anak dara aku ni...
skang kan, sejak anak dara ni diperkenalkan dengan solid food...aku nengok selera makan dia sangat bagus...
kalu suap dia rasa hepi jek si omak ni...sebab nganga jek dia tau...
hepilah aku kan...sebab usaha aku masak pepagi, masak memacam berbaloi²...
sebab anak menerima apa yang aku masakkan...
alhamdulillah...bukan apa, dulu mak pun rajin masak gak...masa si abang dan si kakak, tapi tiap anak lain seleranya kan...time tu depa berdua tak berapa nak makan...sudahnya banyak pembaziran berlaku...
sedih la jugak...

so cik iris ni skang kalu hari bekerja dia makan 4 kali sehari...sebabnya di taska tiap hari aku bekalkan 3 bekas makanan tuk dia...abis atau tak terpulang...janji dia makan kan...on demand katanya...
dan balik rumah tu, aku terlebih rajin, aku suap lagi kat dia...selagi dia menganga...hehehe...
tapi time weekend, makannya memang 3 kali jelah...pagi, tengahari dan petang....

pernahlah ada satu hari tu...time balik keje sajelah aku wat² tak tau malas nak suap lagi kat dia...
sebab nengok rupa cam dah kenyang jek kan...
tetiba mek tu mengamuk...sekali try suap, eh nganga plak...
ok noted...dia lapar...terus kejar² aku wat keje sambil suap dia makan...

ok, ini iris...tengah menjamu selera before nak mandi petang...

makan dengan seleranya...sib baik tiap pagi ibu buat 4 bekas makanan...kalu idak...nangis la kamu nak...

bekas hari apa tah...mak lupa...2 bekas bubur nasi + ayam dan bayam
2 bekas bubur nasi + lobak merah

owhh dah lama tak citer sal stok EBM aku kan...
ni stok terkini..alhamdulillah...stok masih maintain...syukur pada rezeki yang Allah berikan..
sendat dengan macam² kan...susu, puree, ais kering...bla bla...

malam tadi gigih mak tido agak lewat...sebab nak buat puree labu + aprikot kering

ilang rupa kuning si labu...bila diblend bersama aprikot kering tu..
tapi rasa nya sedap...manis dan masam...

sekian cerita sal iris dan puree puree nya...

13 comments

Thursday, May 10, 2012 2:49:00 PM

wah... nanti kalau dia dah pandai makan nasi, jangan Ibu tak masak pulak... ;p

Thursday, May 10, 2012 2:52:00 PM

nape tangan si iris tu?

4x sehari? hehehe.. selagi dia nak mkn kan.. alhamdulillah.. :)

Thursday, May 10, 2012 2:52:00 PM

wah banyak stok sus..daku germ rasa nak cubit pipi iris=)eiiii montel cam sofia.

Thursday, May 10, 2012 3:01:00 PM

kalo darwisy ada sekali tentu dia menumpang 2 kaki

Thursday, May 10, 2012 3:05:00 PM

izan ..nnti aku nk hire hg masak kt baby aku la..hehe
nk tanya gak ..awat tangan iris..merah cam kena ketit ja..

tudia..iris nih ikut abg irfan dia..se tembon..mau kt depan2 aku gigit2 nih..hehe

Thursday, May 10, 2012 3:13:00 PM

nasib baik iris dapat mak yang rajin, kalo acik jadi mak kamu, tak sedebab itu kot kamu..muahahaha

Thursday, May 10, 2012 3:47:00 PM

rajinnya awak :)

kalo utk anak2 mmg kita kena merajinkn diri ye..

good job!

Thursday, May 10, 2012 4:03:00 PM

membulat dh pipi iris..sejak2 makan ni..hehehe

Thursday, May 10, 2012 4:20:00 PM

yay!! iris dh bambam...

Thursday, May 10, 2012 4:37:00 PM

anak aku skang da krg mkn..sib baik tghari aku leh gi jenguk dia bg mkn..sob..sob..sdih tau klu kite wat mkn tp dia tak nak mkn..

Friday, May 11, 2012 7:43:00 AM

geramnya tengok Iris..
bambam nye dier... rasa nak eyum-eyum sampai nangis jekk.. heheheh

Friday, May 11, 2012 10:50:00 PM

Iris dah bape bulan yer..msih blend hancur ke bubur..

Monday, May 14, 2012 10:07:00 AM

suke tau spirit akak, meh sikit spirit tu... malas sgt laaa mama si eqal ni huhuhuh...

Post a Comment