Friday, May 18, 2012

Mee Segera Rentung


amacam rentung dak???
ni kira tahap rentung 100% ni...
sib baik ngan tuan² tak rentung...

alkisahnya malam tadi aku tido awal...hari² sangat penat...hari² kena siapkan keje yang sama...
basuh botol² anak3...basuh pinggan, basuh kain...siapkan beg taska/tadika anak²...
dan macam² hal yang sewaktu dengannya...alangkah bestnya kalu ada helper...takdelah aku penat begini setiap hari...sobs...

so lebih kurang jam 8 lebih aku dah selamat lena...penat sangat kan...letak kepala atas bantal terus lena...kalu idak, puas dok pejam mata tapi tak mau lena...tapi malam tadi ngape tah rasa sakit betis segala...
lenguh gitu...

tapi jam 12 tengah malam aku terjaga...irfan dah bising² walhal mata terjaga tu...owhh tu petanda dia nak susu...nengok orang sebelah takde...tv masih terpasang diluar...bangun jek nengok bukan orang nengok tv...tapi tv dok nengok orang yang tido...ok aku marah..sebab dah jadi cam kebiasaan dah...grrrRRrr...

terus ke dapur nak buat susu tuk irfan...sesambil tu jenguk lam mesin basuh..sebab baru teringat yang ada kain belum dijemur sebelum tido...tetiba terperasan atas dapur ada periuk yang sedang kepanasan gitu...dan dimakan api dah periuk tu...sebab berada di atas dapur dalam masa yang agak lama...
jadi cuak aku...terus tutup api dapur...mulut dah start bising dah...
yelah, kalu aku tak tersedar tu, sure dah meletup...silap haribulan ngan kami semua 'rentung'...
sangat amarah jadinya...

dah buat susu kat irfan, aku try bukak penutup periuk...nengok² ada maggie yang rentung di dalam tu...
tu kes lapar la tu...sebab aku tak masak...hahaha....penat weii, nak masak pun takde mood... :p
nengok rupa maggie tu pun jadi camner tah, sebab takde rupa maggie dah pung...
rentung habisan cam gambar di atas...

hurm...tak tau nak cakap apa...kalu boleh perkara ni selalu kena elakkan...
sebab tu kadang aku terlepas membebel...
yelah, keselamatan tu penting...terutama yang melibatkan gas ni semua...
entahlah...harap jadi pengajaran pada kami, jangan terlena dan terlupa...
dont' cook and sleep...owhh ini memang tidak patut...

notadijariku: nak tergelak aku nengok rupa maggie tu...tu belum lagi ngan periuk yang terlibat...
rasa cam nak campak dalam tong sampah jek periuk tu...

abang, bak duit beli periuk baru...huhuhu...alasan kan...

UTAMAKAN KESELAMATAN ANDA DIRUMAH...

DON'T COOK AND SLEEP...

14 comments

Friday, May 18, 2012 8:12:00 AM

hahaha..kesian..sy pun pernah gak.. nk goreng ayam, duk panaskn kuali n minyak, terlelap.. hbs berasap dapur..

Friday, May 18, 2012 8:17:00 AM

dah boleh bt rambut pelesu dah ni..hahahahha

Friday, May 18, 2012 8:24:00 AM

uyoo..garing, sedap makan cmtu jer tuh..ngeee
sib baik kamu terjaga yer..jelesnya kamu boleh tido kui 8. ngan anak2 skali tido ek..

Friday, May 18, 2012 8:46:00 AM

alahai ciannyer cik asben lapo ek...klu asben sye lapo...xmo kjutkn sye tdo...die just rendamkn jek megi tu..xdekla nk msk atas dapo so slmt...lg 1 asben ske mi gorng megi...so mmg kne celur n rendam ngan air pns jela megi tukn,...slmt.....insyaallah...hekhek.....

Friday, May 18, 2012 8:54:00 AM

perghh..rentung gile hah...ish seb baik laa ko bangun buat susu anak kak...kalo tak tak tau le ape jadinyer....

Friday, May 18, 2012 9:09:00 AM

mase org cuti pantang balik kampung..hubby nak masak ape ntah..die panaskan kuali..lepas tu tengok tv..lupe..sampai rentung berasap2..sib baik tak terbakar... kuali tu pun memang dah tak leh pakai..die buang terus..bile balik umah (lepas pantang) tengok kat dapur apesal cat tu cam dah kaler lain ..upenyer hubby beli cat putih utk cover kesan rentung..& luckily dapur kami kat luar umah..

Friday, May 18, 2012 9:20:00 AM

irfan la penyelamat keadaan nampaknye
kalu die tak rengek2 mintk susu mesti akak pun tak terbangun
alhamdulillah...
syukur2!
elakkan la dr segala mala petaka..
aduh, risau gak
safety first okeh!
peringatan utk diri sendrik jugak ni

Friday, May 18, 2012 9:31:00 AM

penah terjadi kat aku ... rebus telur aku bnatai tido enpanjang kerja mlm ... seb baik SIL yg dok ngan aku balik kerja kul 10 mlm...klu tak alamat meletup la...

Friday, May 18, 2012 9:47:00 AM

bahaya gk tu...nasibaik terjaga...mmg rentung tul tu

Friday, May 18, 2012 9:49:00 AM

Ark! Bahaya tu!

Friday, May 18, 2012 9:57:00 AM

aduhh setuju dik ! ..
kadang2 suami dan anak2 nie kita ibu2 kena pantau apa yg mereka buat .. sib baikk ko sedar nak buat susu .. allah gerakkan dgn cara macam tuu .. syukur x jadi perkara lebih buruk .. tuu kalau biar . harus meletop dik huhuuh

Friday, May 18, 2012 10:00:00 AM

kalo letih tayah masak sebab lepas bersalin dgn kepenatan melayan anak..memang kita akn jdi pelupa kan..saya pun selalu gak dedulu camtu sbb tu kalo sy msk apa2 yg guna dapo gas sy tunggu gaklah..selalu jd rentung kalo perhangatkan lauk aihssssss yg dapo gas memang bahaya sebab xde button auto ke apa terpadam sendiri ke kan..

Friday, May 18, 2012 10:08:00 AM

saya 2 kali kak weh.. yg 1st masak nasi, masa tu periuk letrik rosak. jiran panggil ajak sembang, sedar2 dah bau hangit haahah.. yang 2nd masak bubur, pastu terleka tengok tv kahkah..jahanam periukku

Friday, May 18, 2012 10:15:00 AM

ish ish..kya pon malam tadi nyaris2.. goreng telur..dah angkat gi mandikan si kecik..masuk dapr tengok kuali dah berasap sikit..lupa tutup api..aduiihh.. seb bek tak meletup!!

Post a Comment