Monday, May 7, 2012

Projek Hujung Minggu


sabtu dan ahad minggu lepas...mak ngan anak3 semua tak kemana pung...
dok rumah menghabiskan cuti yang ada...nak keluar pun, cuaca tak menentu...
kadang kala hujan...kadang² cerah...senang citer dok jelah dalam rumah kan...
lagi pulak hubby semalam petang baru sampai ke rumah...
nak bawa anak p playground pun dah sayup petang time tu...
kesian...
jadinya hari minggu yang lepas evenn dok dirumah jek, mak banyak projek yang nak dibuat...
nak buat stok ayam la, stew sayuran la, puree la...macam² la...hehehe...

dimulakan hari sabtu yang lepas...mak buat homemad stok ayam...
bagi mereka yang dah miliki buku masakan pilihan pakar pemakanan sure perasan resepi ni kalu tak silap aku kat muka surat 34 gitu...aku pun dah ingat² lupa mukasuratnya...

setelah beberapa ketika...nilah hasilnya stok ayam tersebut...
dalam buku takde isi ayam tu...tapi versi aku frozen sekali ngan isi ayam tu senang...

sedia untuk difrozenkan...

dan petang tu try buat bubur nasi + stok ayam di atas...
cam biasa cik iris makan tanpa ada penolakkan...
kalu anak suka makan, maka mak akan makin rajin lagi pelbagaikan bubur si anak...hurm...

dan hari ahad plak...buat stok ikan merah...
ikan merah ni sebelum di frozenkan...aku goreng kasi masak sedikit guna minyak zaitun...
dan agak masak, racip² buh dalam bekas dadih seperti dibawah..
dan dapatlah 5 bekas...
stok tuk seminggu gitu...menu kan tak sama tiap hari...

dah siap tu...aku buat stew sayuran plak...
kali ni ada lobak merah, sawi, kentang, bayam merah...
rebus sekali...

dan pati air rebusan tu, aku kasi kat cik iris bersama bubur nasi + labu...

dan sayuran yang aku stew kan tu...aku buat puree...
maka terjadilah puree sayuran campur...

puree sayuran sedia untuk difrozenkan...
cam biasa stok seminggu...hari hari masak tanpa culas...

semuanya tuk cik iris ni...
sib baik dia suka makan...
kalu tidak, sure mak kecik hati...hahaha....

dan ritu terkupas lebih lobak merah...
nak tak nak terpaksalah mak buat puree lobak merah...
hahaha...terpaksa ok...

sudahnya penuh sendat peti mak hujung minggu yang lepas...
alhamdulillah...

notadijariku: semalam p market...tapi takde plak dijualnya brokoli...hurmm...cari esok lah kat pasar tani...huhuhu...

10 comments

Monday, May 07, 2012 10:15:00 AM

yummy...rajin, untung si anak....makan macam² perisa

Monday, May 07, 2012 10:21:00 AM

sedapnya
rajin sis

Monday, May 07, 2012 10:28:00 AM

kak, rajinnye mung kak.. bagi skit spirit rajin tu kat mama eqal ni haahah.. buku dah ada, tapi malasnya ya ampunnn...

lgpun frust sbb eqal elergik kan... tunggu dia ilang elergik baru rajin kot, sebab dia suka makan bubur yg ada ayam, ikan & bilis.. *huuhu.. alasang kihkih*

Monday, May 07, 2012 11:20:00 AM

seronoknya hujung minggu penuh jadual buat puri yer...

lagi semangat kalau anak pun suke makan.. moga iris membesar bagai juara .. berkat usaha ibu dia buat puri sendiri...

Monday, May 07, 2012 11:21:00 AM

sengih lebar dak iris ye...

Monday, May 07, 2012 11:30:00 AM

kita pun buat stok ayam gaya kak izan ni. hahaaa, baru buat smlm. ingat nak kupas keledek oren yg dikata manis tu, tak larat dah, mata ngantuk. smpat buat brokoli+carrot, bubur nasi, ayam, dgn epal je. tgk sambung mlm ni pulak. adli pun dah mkn gaya iris, hari2 menu lain. mmg sendat gila peti satu pintu tu.

Monday, May 07, 2012 11:33:00 AM

tak dan la nk buat puree hariminggu asek berjalan ...blk dah mlm ...masak time tu time tu jugak blend pastu mkn ...heeeeee

alisha refuses mkn mende yg rasa manis ... cth bubur + labu ...bubur karot

klu nk letak carrot ngan labu ..kuantiti harus la sikit saje

Monday, May 07, 2012 11:48:00 AM

beruntung dan bertuah cik iris dpt ibu yg rajin .. sihatttt nanti iris ! .. ;))

Monday, May 07, 2012 1:26:00 PM

rajinnya..

syok la dak iris kan.. turn dier nak merasa semua tu..

Monday, May 07, 2012 3:17:00 PM

aku lak tgk berselera..heheh

untung2 iris dpt ibu yg rajin masak macm2 tau..sure la sedap..cam nak rasa gak..:)

Post a Comment