Friday, June 1, 2012

1 June, Anda Komen...Tindakan Undang-Undang Akan Diambil

Akta Keterangan (Pindaan) 2012 Berkuat-Kuasa Mulai  – 1 Jun 2012



Dengan media baru yang semakin popular, termasuk blog, Facebook dan Twitter, serta dalam usaha untuk menjadikan rakyat lebih bertanggungjawab terhadap aktiviti mereka di atas-talian, kini ia telah pun ditetapkan yang mana Akta Keterangan (Pindaan) 2012 bakal dikuat-kuasakan bermula esok, iaitu 1 Jun 2012.
Bagi yang tidak ketahui, melalui pindaan pada Akta Keterangan, ia menetapkan yang mana para pengguna Internet akan bertanggungjawab terhadap sebarang kandungan yang dihantar ke internet melalui rangkaian ataupun peranti mereka. Secara ringkasnya, sekiranya seseorang pengguna menghantar komen pada blog anda, halaman Facebook Page anda, tweetjack akaun Twitter anda, mahupun dengan “menumpang” talian WiFi anda, maka anda akan dipertanggungjawabkan terhadap sebarang perkara yang dikongsikan melaluinya.
Selain daripada itu, ia juga mengatakan yang mana sekiranya seseorang memulakan halaman Facebook, Twitter, blog mahupun sebarang perkara menggunakan nama dan gambar anda dan menerbitkan kandungan yang bertentangan dengan undang-undang serta memfitnah seseorang melaluinya, maka anda akan didapati bersalah, dan perlu membuktikan sebaliknya.
Anda mungkin akan menghadapi masalah sekiranya:
  • Anda mempunyai blog, dan seseorang pembaca menerbitkan komen, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkan komen tersebut.
  • Anda mempunyai halaman Facebook Pages, dan seseorang pengguna menghantar komen atau menerbitkan sesuatu pada Wall, maka anda akan dianggap sebagai menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan tablet atau telefon pintar anda untuk menghantar sesuatu yang tidak baik, maka anda akan dianggap sebagai yang menerbitkannya.
  • Seseorang menggunakan komputer anda atau laptop anda untuk menerbitkan sesuatu pada internet, maka anda akan bertanggungjawab atasnya.
  • Seseorang menceroboh ke talian WiFi anda dan menghantar pelbagai perkara yang bertentangan dengan undang-undang di internet, maka anda akan bertanggungjawab ke atasnya.
  • …dan pelbagai perkara yang berkaitan.
Dalam arena digital dan elektronik ini, semestinya ia boleh dikatakan perkara ini salah satu perkara yang sukar untuk direalisasikan. Apatah lagi memandangkan pada halaman Facebook dan Twitter sesiapa sahaja boleh menggunakan nama dan gambar orang lain, dan berlakon seperti mereka.
Sebagai contoh, pada hari ini, akaun Facebook Pages untuk seseorang artis mahupun ahli politik sahaja, terdapat lebih daripada satu akaun untuk mereka, yang mana dimulakan oleh peminat dan juga penyokong. Sekadar perbandingan, akaun Facebook milik Najib Razak apabila dilakukan carian, secara kasar, terdapat lebih daripada 10 akaun, sekaligus menjadikan beliau bertanggungjawab terhadap kesemua akaun tersebut sekiranya sesuatu yang tidak sepatutnya diterbitkan, sehinggalah beliau membuktikan sebaliknya.
Jadi, secara ringkasnya, jagalah peranti dan rangkaian internet anda, disamping bertanggungjawab ke atas pelbagai perkara yang dikongsikan di arena internet, supaya ia tidak menyukarkan anda di kemudian hari.
di kopi dan dipaste di sini dari blog INI...

notadijariku: so APA KATA ANDA???

9 comments

Friday, June 01, 2012 8:59:00 AM

thanks for sharing sis

Friday, June 01, 2012 9:41:00 AM

terima kasih kerana share info tersebut...amat merisaukan bila membaca akta tersebut...ya lah sedikit saja silap lebih2 lg klu org lain yg buat silap kita akan kena jg, kena lebih byk berhati2 lepas ni bila nak menulis atau komen di internet

Friday, June 01, 2012 9:53:00 AM

tak setuju ... gila hape ... mampus nk filter semuanya ....
tp dah undang2 terpaksa la aku delete/block komen & org suka buat onar ni .... gile hape .....

Friday, June 01, 2012 9:55:00 AM

thx kak sbb share.. pasni kena buat tapisan dgn lebih ketat.. bahaya!!

Friday, June 01, 2012 11:27:00 AM

hadoi... berat nih! kena lebihkan berhati hati nih...
terima aksih shareken sema ni..

Friday, June 01, 2012 12:24:00 PM

dh makin serious dh nie..mcm2 kan..

Friday, June 01, 2012 2:18:00 PM

Thanks for info yang sangat berguna..so kene berhati-hati skang ni dalam menulis di blog, FB and tweeter =)

Friday, June 01, 2012 7:47:00 PM

xnak komen la pasnih...


alamak, dh terkomen pulak dah..hihi~~

Sunday, June 03, 2012 2:30:00 PM

ish la nih macm2 noh..kira kita la kena tanggungjawb..huhuhu.pepun kena beware la pas nih kan..

Post a Comment