Friday, June 29, 2012

Itu Masa Mereka...Masa Kita???


semalam my bos ada tunjuk video aircraft yang crash kat INDONESIA tu...aler sure korang pernah terbaca or terdengar citer kut...sal aircraft SUKHOI SUPERJET 100 yang crash sebab melanggar Mount Salak tu...kejadian ni berlaku bulan lepas...tanggal 9 Mei kalu aku tak salah...kalu korang search kat youtube keywords 'sukhoi superjet 100 crash' sure banyak sangat video yang akan korang dapat saksikan...hurmm...

melihatkan video tu, sayu jek rasa dihati...yelah lebih kurang seramai 45 orang anak kapal termasuk penumpang, pilot, pramugarai, krew semua terlibat dalam nahas tu...alahaii...itu masa mereka kan...masa kita??? tiada siapa yang tahu...

ekseli kan, aku jadi amik tau pun sebab jabatan aku kan memang terlibat dalam operasi penerbangan gini kan...nak tak nak, sikit sebanyak aku tau jugak lah...sikit² kut...apa yang sedih nengok video tu, gambar² masa sebelum proving flight tu...adehh...diorang berseronok, bersuka ria...macam² la, rupanya itu adalah hari terakhir mereka semua...tu kadang aku jadi takut naik flight² ni...nak² cam joyride, proving flight gini...ishh, menakutkan...tapi ajal maut semenya di tangan DIA kan...bukan kira waktu, tempat dan masa semua...hurmm...

dan semalam jugak my bos ada gak tunjuk gambar mangsa yang terlibat dalam kemalangan helikopter di sarawak sana...ada 2-3 gambar yang dia tunjukkan...ada yang sampai aku takmo nengok sebab tak sampai hati..takut terbayang²...mana taknya gambar mangsa yang sangat² menyedihkan...al-fatihah untuk mereka...

ni aku attachkan gambar yang bersepah terdapat kat google...kalu korang search guna keywords di atas tu, sure akan kuar banyak gambar cam gini...

sedih bukan...

Sukhoi's chief civil test pilot Alexander Yablontsev (L) and co-pilot Alexander Kochetkov (R) pose for a picture with flight attendants at an airport in the Indonesian capital Jakarta

Before the flight took off a photographer took photographs of the passengers onboard the Russian Sukhoi Superjet 100 (Marina Lystseva/Photoshot)
 gambar tengah tu tempat kejadian...

tempat kejadian...kalu tak salah aku, aircraft tu melanggar gunung tu rasanya...dan tiada seorang pun yang terselamat...

ni image dalam aircraft tu...kat opis aku sana sini gambar cam gini tergantung terpampang di dinding...ate flight operations kan... 

citer sal ketakutan naik aircraft kecik gini, teringat masa kejadian 2 tahun lepas...masa aku ikut rombongan bos² ke rumah salah seorang pegawai opis aku yang tertewas dalam kemalangan udara di Johor...gigih aku tanpa segan ikut depa orang naik KING AIR opis...masa tu tak ingat takut dah...yang penting dapat melawat arwah buat kali terakhir...

korang bayangkan seat aku masa tu betul² belakang pilot...dah la time tu cuaca hujan lebat pulak...bila aircraft langgar jek awan, bergegar² tau...giler tak kecut perut...hurmm...menakutkan...tapi skang bila di offer naik lagi, aku rasa, takmo dah kut...cukuplah sekali...hahaha...dasar pentakut kan...hehehe....

pepun marilah sesama kita sedekahkan al fatihah buat arwah Kapten Zaini...moga rohnya tenang disana...
amin...

nilah KING AIR yang aku naik ritu...aircraft ringan je kut...tak macam Boeing, Airbus tu...

notadijariku: memang menakutkan naik kapal terbang kan...nak² bila bergegar²...kita pun kecut...apatah lagi pilot yang bawa...derang bawa banyak nyawa tu...hurmm...

notadijariku: tahun ni takde pun holiday naik kapalterbang...sian dik iris, tak merasalah kamu nak...lain tahun la ek... :p

11 comments

Friday, June 29, 2012 2:10:00 PM

emm masa joyride kapal baru kami yg baru sampai tu saya tak dapat naik//tak terpilih.tapi kawan2 dapat naik//pusing2 dr klia ke lgkawi.saya yg duk opis duk doa moga mereka selamat pergi dan selamat kembali/risau jugakkan

sori..cikmot keje kat mana ye?

Friday, June 29, 2012 2:30:00 PM

meremang roma bila baca..hmm sedih kan..tp nak buat mcmmana dah ajal.

alahai ni yg buat kecut perut nak balik kampung..dahlah selalu nak kena guna kapa tebang aduhaii nasib badan..

walau selalu naik pun masih ada perasaan takut tiap kali ada dlm perut kapa tebang tu...

Friday, June 29, 2012 2:49:00 PM

Sayu berbaur seram. Tapi betul2 bt hati runtun. Lagi2 bila tgk gambar2 sblm kejadian.

Friday, June 29, 2012 3:10:00 PM

uhuk...aku da la nk naik kapal terbang nxt week

seram plak aku

Friday, June 29, 2012 3:10:00 PM

seram pulok akak oit baca.....

Friday, June 29, 2012 3:19:00 PM

adehh merasa gak naik
org tak penah merasa naik
kpl terbang sob2 ..
nak g cameron naik flight bule? hehe

Friday, June 29, 2012 3:43:00 PM

sayunye hati tengok wajah2 diorang...

Friday, June 29, 2012 3:52:00 PM

hui time langgar awan laaa ketaq abis lutut ni.. gegaq kapal tu..

Friday, June 29, 2012 4:31:00 PM

erm, byk kali juak dah merasa naik kapal terbang ni, tapi takat perjalanan 1 2 jam jerk..... memang paling ngeri time hujan, bergegar2 rasa jantung nieh, tapi alhamdulillah setakat ni sume selamat.....
al-fatihah buat mangsa yang beragama islam n buat kapt zaini jugak...

Saturday, June 30, 2012 12:19:00 AM

seram tgok n baca n3 u dear...
salam kenal feel free follow me

Monday, July 02, 2012 9:10:00 AM

dlm perut die dah naik dah kan ... okla tu ..... hehehe


aku pun br 2 kali naik ketebang .. laki ngan anak aku tak penah merasa pun ... diorg yg tak mo ....huhu

Post a Comment