Wednesday, June 13, 2012

JENAMA-Jom Borak


hurmm...seronok plak kalu hari² cam gini kan..tak perlu nak keluar pada waktu tengahari amik anak kat tadika...pastu anto transit kan...hehehe...mimpilah ko zan...ari ni jelah ari yang free...esok rutin harian kembali berjalan seperti biasa...sebab hari ni hubby offer diri nak amik anakanda...alang² dia masih di hq tadi...

terima kasih bang...berat abang pikul sorang²...ringan saya bolehlah jinjing... :p

so tengahari ni dok la aku keseorangan dalam bilik opis ni...bosan ahh...bos dah kemana tah tadi...kemain lambat dia lunch...sian bos...ok abaikan pasal bos...takde kene mengena ngan korang pung...

so jom kita borak²...kali ni nak borak sal JENAMA...korang perasan dak, kadang² tu, ada sesetengah barang tu kan, kita lebih prefer panggil barang tu kepada jenama barang dari jenis barangan tersebut...eh paham ke dak ni...aku pening sendiri...

contohnya cam maggie...kita lebih suka sebut or panggil maggie, berbanding mee segera kan...walhal maggie tu adalah salah satu jenama mee segera yang ada kan...selain mee sedapp, vita, pama dan macam² lagilah...
gitu jugak ngan colgate...eh colgate dah abis...nanti tolong beli...sedangkan colgate tu satu jenama ubat gigi...pernah ke dengar ada orang sebut...eh darlie dah abis la...hehehe....

ha yang satu ni sangat biasa kita sebut...kita dengar...nak² bila memasing dah jadi mak² ni...apa lagi kalu bukan pampers..jaranglah nak dengar ayat, eh anak kamu pakai lampin pakai buang apa...kan???
walhal pampers tu satu jenama lampin pakai buang yang ada skang...ke ada yang lebih suka bertanya begini...huggies apa anak ko pakai...eh nampak canggung plak kan...hehehe...nak jugak guna perkataan pampers...ihikss...sebab mengikut kamus dwibahasa mukasurat 272, pamper tu bermaksud memanjakan...bukan lampin pakai buang pung...hehehe...tapi nak buat camner kan...dah jadi cam satu kebiasaan plak...

eh gitu jugak tupperware...pagi tadi ada terdengar iklan, sal bekas makanan apple lady...owhh, rupanya selama ni tupperware yang selalu disebut itu adalah salah satu jenama...yang sebetulnya adalah bekas makanan...hehehe...macam² kan...dah terbiasa...nak buat macam mana...

satu lagi dettol...dettol kan salah satu jenama bagi sabun pencuci...tapi kita sering gak sebut nak beli dettol la...kan...cornetto...ye, itu aiskrim...dan macam² lagi lah...mungkin dah jadi tebiat orang kita kut...kan kan...

ok baiklah, ada sesapa yang nak menambah lagi dak...
jom borak....

12 comments

Wednesday, June 13, 2012 1:51:00 PM

sbb dah terbiasa kan..hehe..

Wednesday, June 13, 2012 2:00:00 PM

wakakakaka..sama la..kite pun selalu ckp bende sama..dh terbiasa..hehe..

Wednesday, June 13, 2012 2:03:00 PM

mmg dh terbiasa pggil cenggitu kan..glamour lak jenama tue tue psl suma org dok panggil..

Baru order tupperware nie..x mampu beli byk2, so beli share ngan kengkwn..dpt la seeorng seketul..ekekeke

Wednesday, June 13, 2012 2:07:00 PM

borak kat ym ajelah senang.. hehehehe

Wednesday, June 13, 2012 2:26:00 PM

1. aku tak panggey colgate tp ubat gigi ...
2. detol adalah detol ...bkn sabun pencuci ...klu nk beli sabun aku ckp sabun la.... pepe sabun la ...

tu je la yg tak sama yg lain semua sama ...lalala

aku rasa sbb brg2 tu yg keluar dul dr jenama lagi that y semua org sebut gitu ...

Wednesday, June 13, 2012 2:31:00 PM

yelaaa cikmot..baru sy sedar perkataan tu sy guna padahal merujuk jenama lain contoh paling ketara *colgate* hehe kesian darlie,pama,dan lain-lain disisihkan kerana nama =P

lagi satu sy selalu panggil semua jenis selipar *selipar jepun* tak kira dari brand apa hewheww

nasiblah kann hehe

Wednesday, June 13, 2012 3:06:00 PM

tu la..
sbb dah terbiasa kan..

contoh kalu cam pi giant nak beli ubat gigi..

zakwan, tolong amikkan colgate kotak kaler biru tu...ahahahaha!
padahal kotak kaler biru tu ada lah jenama safi sedangkan brand colgate elok terletak sblh yg biru =p

Wednesday, June 13, 2012 3:07:00 PM

TIBE² TERINGATKAN KAWAN SY DULU PERNAH KIRIM KODAK, KODAK FILEM YG ISI KAT KAMERA DULU².. YG KAMI NI PUN BELIKAN LAH KODAK.. BLK RUMAH BOLEH PULAK DIA CAKAP NAPE BELI JENAMA KODAK KAN MAHAL, BELILAH KONICA MURAH SIKIT.. HAIHHLAHHH...

Wednesday, June 13, 2012 3:09:00 PM

tu la sbb da terbiasa..
megi, tupperware mmg aku biasa sebut
padahal bkn brand tu pn yg dimaksudkan

Wednesday, June 13, 2012 3:09:00 PM

maggie jenama pama tu memang sedappp

Wednesday, June 13, 2012 3:10:00 PM

betul tu..kelakar pon ada jugak..hehe

Wednesday, June 13, 2012 6:14:00 PM

Stuju, sebab maybe produk tu dulu keluaq kot tu smpai sekarang dah terbiasa kalau sebut yg tu refer ke 'benda' tu :)

Post a Comment