Tuesday, June 19, 2012

Kisah Daun Semambu Dan Chicken Pox


hurmm...hari ni aku keje...semalam aku cuti...dan hari ni giliran en hubby plak jaga iris di rumah...
dan hari ni jugak masuk hari ke 5 kut iris dijangkiti chicken pox....hurmmm...
sangat susah hati...sebab dia ada demam secara on/off...pastu dok merengek ja...

riso sungguh rasa dihati bila anak tak sehat cam gini...
tapi lagi riso bila memikirkan saki baki cuti yang ada...
nampaknya raya tahun ni beraya di putrajaya la kut...
sebab cuti tinggal ciput...nak p amik mc, ingat senang ke...sebab bukan si ibu yang sakit...tapi si anak...
takpelah nak, raya memana pun sama jek...
ibu tak tegar la nak tinggalkan anak yang tak sehat cam gini di taska...
silap haribulan, kena maki jek ngan parents lain ...huhuhu...
yelah, chicken pox anak tak kering dan masih basah, dah anto ke taska...
owhh tidak!!! lagi pun bukan pengasuh taska nak ngadap anak aku sorang jek...huhuhu....

so, semalam lepas hubby balik keje, aku kerah dia suh amik daun semambu kat memana yang ada...
kata hubby kat belakang blok kami, lorong rumah teres belakang tu ada pokoknya...
tapi dia konpius...keliru, betul ke  idak daun semambu tu...
siap di google oleh hubby...sekali, betul la plak...
selama ni tak perasan (sebenarnya lebih kepada tak tahu) yang ada pokok semambu hidup gah di belakang blok ni...hehehe...

ok, ni rupa daun semambu tu...mungkin ada yang dah kenal kut...
yang lum kenal, esok lusa bila anak dah kena chicken pox...sila amik tau...dan berkenalanlah...hehehe

kasi close up sikit..gimana rupanya daun semambu tu... 

petang semalam, terus mandikan iris ngan daun semambu ni...
mandi ngan air suam...kasi ilang gatal² yang melandna... 

iris cam pelik sebab kena mandi ngan daun tu...dibeleknya daun tu tak abis²...
sesekali ada rengekan disitu...kita orang besar yang kena tak selesa...apa lagi budak kecik kan...
baru 8 bulan kut...

dah siap mandi pun...ada di sana sini chicken pox itu...
sian dia...ada kat bawah bibir yang paling kesian...tapi sib baik susu masih on demand... 

kat belakang pun ada...tapi tak banyak...tak sure dah keluar abis or akan keluar, keluar dan keluar lagi...
nengok jelah ari ni...

nangis...sebab sangat tak selesa...ibu plak sibuk snap sana sini...lambat pakaikan dia baju...
kesian... 

tadaa...dah siap pun...siap buh krim CALAMINE lagi...
mandi krim ini budak...
tak pakai baju pun kat rumah...sebab demam dia on/off...
mau kasi itu panas keluar... 

hurm...esok tak tau gimana ceritanya...
rasanya aku kena cuti la pulak...
gilir²...yelah paling lama pun seminggu la kan sebab nak tunggu betul² kering chicken pox ni...

alahaii...dugaan betul...
Allah takkan menduga hambanya diluar batasan hambanya itu kan...
pepun moga iris cepat sembuh seperti selalu...
amin...

notadijariku: bila anak tak sehat, serta merta jiwa pun tak sehat...
pada kengkawan semua, maaf sebab tak dapat bw sangat...
jiwa kosong....kosong...kosong...

13 comments

Tuesday, June 19, 2012 9:03:00 AM

cepat sehat iris dearie

Tuesday, June 19, 2012 9:06:00 AM

moga cepat sembuh sayang!!!

Tuesday, June 19, 2012 9:06:00 AM

kak aku antara parent yg akan maki hang klu mu anto iris ke taska ... gilo hape nk anto jangkit kang kat alisha kang .... cuti aku tgal sikit dah ni ....... jgn la wei ...hehehe

dah bg iris minum air kelapa belum .... kasi la dlm 30 ml ke ... bg semua keluar ....br cepat lega ...sian iris cepat sembuh ok ..sian ibu cuti de 31 hari lagi ...

Tuesday, June 19, 2012 9:09:00 AM

kan bila anak tak sehat jiwa kiter pon tak sihat...syawal sampai 2X naik dalam masa 6 bulan..haammikkk..mmmm..kalo calamine tu sue sapu abis 1 bdn syawal sampai tak nampak rupa..udah macam zombie..kikikikiki...daun semambu tu kan selaloo sue amik kat warisan je..kat tepi2 parking tu,...pastu mesti bila air kelapa...hamikk...macam2 petua semua sue sebat

Tuesday, June 19, 2012 10:22:00 AM

Sakit-sakit pun maintain cute si Iris ni.. Semoga cepat sembuh yer.

Tuesday, June 19, 2012 10:38:00 AM

alalal sian dia kene cikenpox...rasa berbahang badan tu yg buat tak selesa tu...

Tuesday, June 19, 2012 11:01:00 AM

asik senyum jer iris ni...sejuk ati tgk...

Tuesday, June 19, 2012 11:26:00 AM

byk kuar ek.. kimi tak kuar byk pun, sebab masa pegi klinik, doktor cucuk ubat antibiotik, so tak byk kuar, tak demam dan kejap je kering.. hope iris cepat sihatnye, kecian tgk dia tak selesa

Tuesday, June 19, 2012 11:38:00 AM

halahhh halahh sianlah dia tu..cepat sembuh ya anak..

ciken pox ni bisa..sbb tu budak merengek..kita yg dewasa pun tak tertanggung budak apatah lagi..

takpelah bekorban jelah cuti tu..raya dimana2 pun boleh hehe pujuk hati jugak ni sbb kena raya kt sabah tahun ni T__T huwaaa

Tuesday, June 19, 2012 12:12:00 PM

bagi minum air kelapa... cepat sikit keluar habis...
nak tau dah habis keluar check dari atas kepala sampai tapak kaki... kalau ada semua - habis la tu...

eh... daun mambu tu buat mandi ye?... yg akak tahu buat lapik tidur... sbb dia sejuk... letak atas tilam pastu lapik kain batik... tido baring la atas tu...

sapu calamine secara kerap pun ok... sbb calamine membantu menyejukkan biji2 CP tu...

take care...

Tuesday, June 19, 2012 12:58:00 PM

moga iris cepat sembuh..

Tuesday, June 19, 2012 1:11:00 PM

mcm ziyyad ritu
gini jgk..mlm pun bila sy pakaikan bj dia tarik2 bj mcm tak selesa last2 berdiapers aje siang mlm..suruh jgk hubby crk daun semambu tp tak jumpa..psl cuti tu sy g klinik private pastu ckp nk mc..dorang bg je tp jgn terkejut la bila tgk bil nnt..hehe..btw,semoga cpt sembuh ye iris..

Tuesday, June 19, 2012 4:05:00 PM

cian die.. cepat smbuh cik iris...
comel je...

Post a Comment