Thursday, July 19, 2012

Budak Kedekut


firstly aku nak tanya...terutama ibu yang ada anak lebih dari seorang...cam mak ni...
anak korang jenis kedekut barang tak...sama ada ngan abang dia ke, adik dia ke, kakak dia ke...
dah tu takkan kedekut ngan diri sendiri plak...kan...

ok, kali ni aku nak citer perihal si irfan a.k.a abam mok...
sejak ada adik ni kan, aku perasan kan yang abam mok ni memang kedekut orangnya...
takmo berkongsi langsung ngan kakak dia atau pun adik...
tak kiralah bab makan ke, mainan ke...atau apa sahaja yang disangkakan milik dia...
hangin jugak aku rasa...ada jugak kena tempeleng ngan ibu ni...hehehe..

bukan apa, kadang aku nengok, sifat kedekut dia tu tahap haji bakhil dah...
contohnya cam pagi tadi...aku ada goreng naget buat MEREKA berdua...
pastu aku letak dalam satu pinggan...sebab selalunya kakak ni nengok mood jugak...
kadang dia mau makan...kadang takmo...tapi yang pasti abam mok takkan menolak punya...
lepas tu aku p mandi...

ok, selesai mandi, dengar bunyi bising kat luar...abam mok dah bising 'saya punya' saya punya...
sebab kakak amik satu naget dalam pinggan tu...walhal ada 3 ketul kut...
satu dia tengah makan, 2 lagi dalam pinggan...kakak amik satu je pung...
tapi dok bising jugak...aku jadi hangin jugaklah kan...
kedekut sangat...tak leh langsung nak berkongsi...penat kut berbakul aku selalu pesan kat anak²...
jangan kedekut ngan adik beradik...jadi adik beradik kena saling berkongsi...saling mengasihi...
tapi ni idak...kalu hak dia, memang dia soranglah yang punya...
tapi kalu hak kakak, beria dia nak...selagi daya dia meminta tau...

kadanga ku tak tau camner nak menangani masalah anak kedekut ni...
nak kata aku yang ajar...giler ko...ibu bapa mana yang dok ajar anak perkara cam gini...
aku tak setuju benar kalu ada parent yang negatif thinking cam gini...
dah anak² punya sikap...ibu bapa disalahkan...helloo...budak lagi kan..kadang derang ni mudah terpengaruh ngan keadaan sekeliling kan...tak bleh asyik² nak salahkan parent...
ok itu hal lain...

tah la, aku pun dah buntu ngan sikap abam mok ni...
kalu dia tengah main mainan 'kereta' dia yang ada dalam 5-6 biji tu plak...
si adik amik satu jek pung...dia dah bising...'bu, adik amik abam nye'...siap mengadu domba kata adik amik barang dia...bila aku kata, adik pinjam jek kan...abang punya ada banyak tu...
mulalah stat enjin nak menangis...bikin amarah aku sungguh...
sebab bukan kereta tu ada sebiji...2-3-4-5-6 biji tu...
adehh...naperlah abam mok kedekut ngan adik beradik...bukan orang lain pun bang...

ni budak yang kedekut naget ngan kakak pagi tadi...
pepagi dah spoil mood si ibu...haiyaa...

so anak korang lak camner???
untunglah kalu ada anak² yang dah besar cam gini yang tak kedekut barang dia...
kalu dulu abam mok takde pun bersikap cam gini...
tapi skang dia dah besar...so dia dah rasa kut kakak tu saingan dia...
tu yang kedekut tu...
hurmm...cam gitu kan...
aku rasa kalu abam mok ngan adik jek yang ada, sure dia tak kedekut ngan adik dia...
sebab adik mana tau apa...abam kasi dia amik...abam tak kasi, pe de hal kan...
eh adik baru 9 bulan jek pung...hehehe...

notadijariku: jangan kedekut taik idung masin sudah...

18 comments

Thursday, July 19, 2012 2:56:00 PM

sy rs benda ni normal la kak pd bdk2 umo cam gini..sbb izzul pun kedekut gak kak..pantang sentuh brg dia kena cepuk manjang je si adik tu..tp tgk mood dia gak la,klu kita mntak elok2 dibaginye..cuma adik ni mn pandai mintak dia main rebut je tu psl asik kena dgn abg..haih,sbr jela kak oi..

Thursday, July 19, 2012 3:05:00 PM

anak saya pun mcm tu jugak,hari2 nak kena pesan jgn kedekut dgn adik..tp mcm tu jugak,dgn org lain tak kedekut pulak,cuma akhir2 nih dah ok sikit..tatau la sampai bila bertahan tu

Thursday, July 19, 2012 3:09:00 PM

Anak Ain yang no.2, si Fahim pun cam tu, barang dia, dia punya, barang orang pun dia punya gak... huhuhu lagi haru... kalo nak minta apa2 ngan dia, kena tengok mood atau kena pandai main politik.. puji dia lebih sikit...

Thursday, July 19, 2012 3:24:00 PM

hehehe

Thursday, July 19, 2012 3:27:00 PM

Anak aku pon sama...si abang. Kalau adik mintak kopok sket, bley dikerat 2 lah kopok tu. Klo makanan si adik...dia lah yg hover, tensi aku kekadang.

Thursday, July 19, 2012 3:40:00 PM

anak akak pun samaaaa si kakak tu punya kedekut ngan adik.. tapi adik pun sama kedekut ngan akak..hahahha.. last2 lantak korangla.... dah besar nanti dia ok kot....

Thursday, July 19, 2012 3:53:00 PM

tah la kak ... aku pun tatau sbb anak aku br due
tp yg pasti fahim sgt murah hati ... semua mende die kat adek even adek tak de pun nk ngambik ... die longgok2 semua mainan ...paksa adek main .... cam la adek tu pandai sgt ... sbb diorg ber2 je kot .....hmmm

org tua kate klu belakang leher tu dlm lubang nye kedekut kuat tu...

Thursday, July 19, 2012 3:57:00 PM

haziq dulu mmg kedekut maklum le masa ddk kl semua dia punya sorg termasuk lah ibunya sekali hehe..

la ni dh ddk campur ngan kakak & ayah nmpk dia dh belajar berkongsi.

Thursday, July 19, 2012 4:06:00 PM

hah, sm la dgn anak buah sy.. kedekut dgn adik sendiri.. tp klu dgn kwn² dia, kemain murah hati.. pfftttt

Thursday, July 19, 2012 4:12:00 PM

ada pro n kon anak2 kudukut nie.. tapi biasa laa.. ada yg baik hati .. ada yang tinggi hak kepunyaannya tu.. w/pun begitu kita kena gak ajar diorang berkongsi.. kudukut ada juga bagusnyer .. dia akan jaga haknya.. tapi kalu ngn adik beradik sendiri.. nak kena la tu.. hihihi ..cam anak2 akak gak..suka tak suker kena kongsi.. :) lama2 diorang faham.. terutama yg abang2 n kakak2 nie.. :)

Thursday, July 19, 2012 4:28:00 PM

hihihi sabor CikMOt,
biasa la tu bebudak.Samo dgn la omak ni gak. Tp abg biasa kedekut brg mainan aje ngan adik. Nak berebut mknan adik kecik lagi hihi... Yg tak tahan selalu kena freekick ngan abg wuuwuuuwuuu.... nanges

Thursday, July 19, 2012 4:40:00 PM

anak sy pon slalu cm tu..susun keta panjang2.pastu adik tersentuh dh mengamuk satu rumah...mau je kasi flying kick...ehhh kiss...

Thursday, July 19, 2012 5:14:00 PM

susah gak kalau dlm situasi camni kan...sy anak srg jer so x tau nk ckp psl belum turn sy ag..tp sy selalu nasihatkan anak sy jgn kedekut...so tiap2 kali balik dr school, kalau singgah kat kedai sure dier beli extra utk kasi kat kwn kt umah bb sitter...haizz!

Pernah satu kali dier nk beli plastesin rue..(ehbetui tak ejaan nie), then keesokkannya bw g distribute kt satu kelas dier..haizz!

Yang, doa byk2 n hembuskan kt telinga diaorg ms diaorg tidur..doakan yg baik2...insyaallah menjadi..:-)

Thursday, July 19, 2012 6:40:00 PM

adoyai!
bahaya gaks ek kak
tak tau la kak..
tak ada anak lagi..
hehehe

Thursday, July 19, 2012 9:19:00 PM

biasalah budak2 baya gini...rasa hak milik dia tak leh diusik oleh org lain.nanti besar sikit ok la tu.
cuba test dia...usik kata nak bg adik kat org lain...mesti dia tak bagi jugak.

Friday, July 20, 2012 10:28:00 AM

bab2 kedekut mekut nih ikut mood bdk2 nih,hehehe

slmt berpose izan, jemput join GA aku ;)

Sunday, July 22, 2012 12:40:00 AM

hehe.biasa kot cik mot..ada pkara dia akn kdekut..ade perkara dia akn murah hati.. bgantung pd situasi n keadaan kot

Monday, July 23, 2012 12:25:00 PM

merah ada masa2 dia kedekut..tapi tgk moodlah kadang ok jer kadang kedekut sangat..tapi selalunya apa sofia main diapun nak gak rebut

Post a Comment