Tuesday, July 3, 2012

Kadang Sakit Hati Jugak


hehehe, pepagi dah citer pasal sakit hati kan...eh ada orang yang baca ke...takpe, tak baca pun takde hal...yang penting aku dapat coretkan sesuatu pada hari ni...kan...

ok hari ni nak citer perihal pembelian secara ONLINE...nampak senang kan...semuanya di hujung jari...tapi tulah, risiko di belakang sendiri tanggung kan...huhuhu...
bagi aku yang selalu jugak buat urusniaga secara online ni kadang banyak masalah yang kadang tu sangat mengjengkelkan...aku pasti ada gak di antara korang di luar sana tu yang sedikit sebanyak pernah alami perkara cam aku ni kan...contohnya...

Situasi 1
ada peniaga up gambar yang banyakkkkkkkkkkkkk sangat...tapi kat album gambar tu, siap suruh pm me in you interested...pendek kata lam ayat yang senang...nak tau harga sila pm dia...ok, aku selalu terkena cam gini...perasaan tu memula cam tertarik ngan barangan yang di'up tu...

so berialah pm dengan harapan akan dibalas denga kadar segera...tapi kadang nan ado...bagi peniaga yang leh membalas pm customer dengan on da spot, wa tabik lu...tapi camner yang peniaga yang beria suh pm kalu nak tau harga...tapi amik ko, esok lusa tulat tubing baru di jawab pm kita tu...tu kalu jawab...kalu just ignore jek cam ner...hurmm...dah tau diri tu sibuk kan, tak pat nak online 24 jam, so apa salahnya kalu PAMERKAN terus harga barangan tu...
pembeli skang bijak, tau perbandingan harga...tu yang deme tu takut nak pamerkan harga kut...hehehe....

dah tu kalu ada ratusan gambar yang ada, takkan ko kena pm pai ratusan jugak...agak² la...kan dah ilang satu orang customer cam aku ni...kan...loyal customer kekdahnya....

Situasi 2
ada satu web ni, aku pernah la beli barangan online kat web ni...terUTAMA sekali barangan untuk BF la kan...tu jek yang selalu aku beli secara online...menda lain kadang² ada jugak...tapi skang urusan belian online aku dah tak berapa kencang dah...dok ahu la kenapa...mungkin aku rasa cam takde apa menda yang nak dibeli kan...cehh... 

ok sambung balik...kat web ni kan, barangan yang dia jual memang agak murah dari web lain..tapi yang jadi satu masalahnya kan, KOS PENGHANTARAN nya...mak aih...kemain mencekik darah...agak² la...aku pernah buat perbandingan web ni ngan kedai satu lagi...aku beli barangan yang sama, yang harganya tak jauh beza, dalam 1-2 ringgit sahaja...tapi kan...kos penghantaran web ni lagi mahal dari kedai sebelah...eh pelik ni...sebab web ni kan, kedai dia takdelah jauh benar...kat area selangor jugak...dan aku masih di putrajaya...aneh rasa...walhal penghantaran sama jek, menggunakan POSLAJU..dijamin sampai esok...hehehe..

serius, aku kadang tak paham...adakah kos penghantaran poslaju ni dicaj lain²...entah la, aku bukan peniaga kan...kut nak kata dia jual barang murah pastu mark up kat kos hantar itu aku sangat² tak tau kan...hurmm...selalu aku diskas ngan seorang kawan pasal ni...sib baik skang dia tengah berpantang...hehehe...

Situasi 3
pernah tak korang beli secara online tu kan, ada barang yang tersilap hantar...contohnya cam korang nak barang A tapi dihantarnya barang B...contoh lagi cam beli tudung la...nak kaler biru, tapi peniaga hantar kaler turqoise...pernah tak??? kalu tanya aku lagi, hurmm, so far lum ada lagi, sebab aku lum pernah beli tudung secara online ni...lagi pun tudung yang aku pakai shawl ngan bawal jek kan...leh beli borong kat jualan tiap khamis tu...hahaha...itu satu hal tersalah anto kan...

satu lagi pasal mudah sangat terpedaya dengan illustrasi gambar barangan yang dipamerkan...nengok punyalah cantik kan...tapi sekali dapat barang...mak aihh...indah rupa dari realiti...hahaha, boleh gitu???

oklah, 3 jelah situasi yang bleh aku bagi...buntu otak mak pepagi ni nak buat esei begini...walaupun mak tau, ada yang tak baca pung...takpe, at least cam mak kata sebelum ni, mak ada gak menda nak citer...dan ia bukan omongan kosong...hehehe...

adios...lepas ni mak nak citer sal SILENT READER plak...

notadijariku: tengah tunggu 2 barang sampai dari POSLAJU...hehehe...

14 comments

Tuesday, July 03, 2012 8:21:00 AM

kak aku tgh dok kumpul duit nk suruh ko beli sesuatu online punya... tp tgh tgu duit tabung cukup tau ....

Tuesday, July 03, 2012 8:25:00 AM

@eima
erkk aneh ni...persal lak aku yang ko suh weii...p suh orang lain...hehehe, larikkkkkkkkkkkk

Tuesday, July 03, 2012 8:30:00 AM

saya pun ada pengalaman di tipu masa beli online..masa tu beli handbag..harga rm135..sekali yg sy dapat baju tidur yg cam jual di tenten jek..kiki..biler call peniaga tu leh plak dier ckp sy sengaja tipu sebab tak puas hati ngan brg dier dpt..sy ckp sy akan buat report polis..then,ada another ppuan call..kononnye ppuan yg pertama tu dealer..dier supplier kot..dier ckp ppuan dealer ni mark up harga tinggi ngat..sdgkan dier jual murah je..dier jnji nak pulangkan duit..skrg ni dua2 sy tak percaya sbb sy rasa dier org yang sama..cuma sebab brg takde tp duit dah ambik jd dier terpaksa buat camtu..hati2 semua..

Tuesday, July 03, 2012 8:43:00 AM

@mrs shahrul
wahhh, macam tu pulak...tulah kan, banyak gak orang kena tipu ngan peniaga online ni...sampaikan kat fb sana ada satu group sal kami benci peniaga online yang makan duit haram bla...bla bla...harap dijauhkan la perkara cam gitu kan...

yelah, kita beli online ni risiko dia kena tanggung sendiri la kan...hurmmm

Tuesday, July 03, 2012 8:49:00 AM

akak penah gak beli yg online ni, tgk gambar nampak cantik, tapi bila terima, tak seperti yg dalam gambar, tu pasal dah malas nak beli online ni

Tuesday, July 03, 2012 9:03:00 AM

huhu aku tgh kecewa
gambar lain, brg smp lain :(
tak hensem plak tu brg yg smp tu

Tuesday, July 03, 2012 9:08:00 AM

sy setakat ni lum penah terkena lg n mintak dijauhkan dr terkena..mungkin sbb sy jarang beli online kut..apa2 pun mmg kena hati2 bila beli online ni..

kak,beli x tablet jonix tu?hehe...

Tuesday, July 03, 2012 9:28:00 AM

oenah jgk terkena.. bile kite mintk murh kdng2 dia leh sound "nak murah wat sdiri'.. rs cm kurg ajor sgt2 dh .. kalau x leh diskaun bgtau cara baik la kan .. terus BLACK LIST itu web..

pehtu pnh kene jgk bley byr 2x, sekali bile dh abis byr, dia anto brg entah hape2.. pehtu salah kan kite bangang betui (geram ni).. dia as penjual simpan ler rekod kan .. bile kite tunjuk pm lama kt dia br dia ler baik2 menjwp nye

Tuesday, July 03, 2012 9:53:00 AM

mmg risiko klw bli barang online
tu aku xberapa berani bli online
baju sendiri bli online tu la poplook tu
itu pon sebab tgk bulan pakai
tengok camane dia orang anta cepat good sevis tu berani nak bli online
mmg cas poslaju beza, ikut berat, ikut plak zone
aku stuju kata ko
pasal pm harga tu
nape tak letak je harga senang?
aku klw tgk jenis yang pm2 ni
mampos aku malas nak bli hahah

Tuesday, July 03, 2012 10:47:00 AM

itu yg takut tu beli online

Tuesday, July 03, 2012 10:48:00 AM

Yang no1 tu setuju sgt.. pamerkan harga. Even yg kat luar psr mlm ke, pasar karat ke harus ada tanda harga kann.. Pernah beli sekali shj brgn online seumur hidup ni. Kata nk pulang duit ada la dlm rm6 tp bila brg sampai satu sen pun takde... Xpelah kita pun dah halalkan

Tuesday, July 03, 2012 10:57:00 AM

sabo je la...kengkadang saya pon selaloo gak terkono...mmm..sadis tau...

Tuesday, July 03, 2012 11:21:00 AM

adehhh ku ada jugak jual online.kelambu ker apa.terus pamer harga sonang..lagi satu mmg ada sesetengah web mmg kos penghantaran melampau.walaupun nurul jual online tapi ada gak beli2 kat online..mmg pernah jugak dapat barang indah kabar dr rupa..huhu..

kalau bleh kena btul2 tgklah kan yang mana yang terbaik..tapi kalu online mmg payah gak nak kato

Tuesday, July 03, 2012 12:30:00 PM

mak ni ada je mende nak cite..kat umah mak suka membebel tak..eheheheh jgn mare deee

Post a Comment