Thursday, July 5, 2012

Kenapa Bawal, Yang Tak Lapuk Dek Zaman


Bagi mereka yang tidak tahu mengenai sejarah wujudnya nama 'tudung bawal', ianya berasal dari perkataan inggeris iaitu Voile. Selepas tudung itu dibawa masuk ke pasaran Kelantan, mereka menyebut nama Voile kepada "Bak Woll satu" yang bermaksud tudung voile satu, sehingga tudung tersebut dipanggil menjadi tudung bawal untuk memudahkan peniaga dan pembeli. 

hurmm...2-3 hari ni, aku dah kembali memakai tudung bawal...gitulah, kadang bawal, kadang shawl...
namun ariani, paridah, masih belum tergerak untuk mencuba...pendek kata apa sahaja tudung yang berawning...mungkin sebab bentuk muka aku yang agak membulat seperti bulan...
ek???

tapi satu masalah yang timbul sekiranya aku memakai tudung bawal hanya satu...
siyes, aku tak reti nak lipas tudung tu ke dalam...lipat kat tepi tu....
kalu aku pakai bawal sure aku akan lipat ke luar cam gambar di bawah ni...
pastu siap pin kan lagi...hehehe...

aku paling rimas kalu memakai bawal, tudungnya tidak 'terletak'...maksudnya jadi kelepek di sana sini...
memang akan bikin amarah dipagi hari la kan...
so jalan penyelesaiannya harus dicari...

skang dah makin terjebak dengan bawal 2 tones...3 tones belum cuba lagi...

tapi hari tu, masa p floria, terjumpa bawal 2 tones yang ada corak ringkas cam gini...
comel ar...regenya pun murah...RM10 sahaja...
hari ni KHAMIS kan...haa, ada jualan di bawah opis ni...apa lagi, leh cuci mata rembat tudung baru kan...
kalu bawal printed tu RM5 jek satu...suka suka...tapi aku tak banyak baju yang plain nak pakai ngan bawal printed gitu...hurmm...

so kalu aku pakai tudung bawal..jalan penyelesaiannya mudah sahaja...
gunalah KIWI KLEEN FABRIC STARCH atau EASY ON DOUBLE STARCH seperti di bawah agar tudung anda tiada kelepek dan kemas terletak... 

kan terletak tu...
maaf tuan blog syok sendiri hari ni...hahaha...

notadijariku: sal entry semalam tu, sal teka rege set burger DARABIF tu, sorang pun tak berjaya teka ngan betul..rege satu set tu RM10...mahal ke murah ek???hurm...

16 comments

Thursday, July 05, 2012 9:47:00 AM

ala omel2 akak sowang ni...kikikiki..tak pe syiok sendirik kat blog sendirik..kikikikikiki....

belom penah try lagi bawal 2tone, 3tone ni

Thursday, July 05, 2012 9:49:00 AM

bawal forever

Thursday, July 05, 2012 9:49:00 AM

mmg lama dh tk pki tudung bawal sejak pki tudung awning tp aritu ada bli tudung bawal yg berton..oh akak teka rm10.90 terlebih 90 sen:)

Thursday, July 05, 2012 9:55:00 AM

phewittttt...posing sakan kakak comel pagi2...wahahaha..

Thursday, July 05, 2012 9:56:00 AM

i love bawal.. mmg hari2 g keje pakai bawal.... baru tau guna 2 benda tu bg tudung tak melepek ya,... good info.. nanti nak cubala.... :)

Thursday, July 05, 2012 9:57:00 AM

mahal gak ..klu mcd baru RM5.95 jer ..hehehehe

tak pe tuan kedaung nk bubuh gambo sokmo lagi bagus ...muka comey simpan wat pe .... cela pun takd ak ..kikiki

aku tak penah lagi beli bertone2 ni ...

Thursday, July 05, 2012 10:11:00 AM

nanti nak beli jgk tudung bawal gini.....kdg2 bosan jgk pakai yg awning ni...

Thursday, July 05, 2012 10:44:00 AM

oo gitu nak kemaskan muncung tudung bawal..baruku tahu.tq share info.

balik ni mmg nak cari kiwi tu ;P

Thursday, July 05, 2012 10:51:00 AM

alorr comelnya diaaa

Thursday, July 05, 2012 11:35:00 AM

Syok sendiri xpe la still comel..kihkih.. :) ros mmg suka bawal ni tp kna cari yg labuh skit,. Haishhh :p

Thursday, July 05, 2012 11:48:00 AM

aku suka try semua tudung=)ikun trend.skang bawal bertone..tapi suka ngan bawal nampak lebih sopan..hikhik nak2 kombinasi warna mmglah menarik=)oo pakai benda alah2 masa gosok ek?k bleh carik

Thursday, July 05, 2012 11:54:00 AM

tomei2 nye akak sorang ni, hihihi
suke gmbo bwh skali tu =p

Thursday, July 05, 2012 1:19:00 PM

skang bawal dah naik balik dah
aku mmg selang2 pakai shawl ngan bawal

Friday, July 06, 2012 1:26:00 PM

tak pernah gune bendaalah spray tu...
belasah pakai jer dari dulu..muahaha...

lepas neh blh la dicuba...

Saturday, August 09, 2014 8:28:00 AM

kat mn blh dpt bnd alah ni

Tuesday, September 16, 2014 5:24:00 PM

@nur amira
salam..saya ade jumpa starch baru..tp bukan brand kiwi kleen..brand lain..ok lah saya gune semenjak kiwi kleen dah xde ni..kalau nak saya belikan boleh lah email fatinummi91@yahoo.com

Post a Comment