Tuesday, July 10, 2012

Kisah Iris, Makan Petang & Bekal Pagi Tadi


perghh...jadi keyword carian terPANAS dah nama khalil affandi abd hamid tu kat carian GOOGLE kan...gara² amukan dia semalam...yang akhirnya memakan diri sendiri...tak pasai² UV blog aku jadi panas...hehehe...

(^_^)

ok, tinggalkan pasal tu...
kembali bersiaran cam biasa...tak lain tak bukan citer sal kisah semasa, isu sekeliling...dan paling penting kisah sal anak la...hehehe....dah tu itu laluan asal blog ni diadakan...nengok url pun dah tau....kan...
ok, citer sal iris...eh citer sal makan petang semalam...
sejak dua menjak ni, mak nengok selera iris makin bertambah²...kadang mak plak yang pening nak buat menu apa tuk dia...kreativiti kena ada kalu punyai anak yang 'pemakan' cam gini...kan...

tapi mak tak berapa kretip jugak...mak masak jelah apa yang ada kan...
petang semalam rutin harian cam biasa...owhh, tiap petang, mak memang suapkan dak iris ni...
walaupun kadang² kat skul dah makan...dah tu mak rajin benar kan...
eh takpe...

ni nasi lembik petang semalam...dan ada sup kosong berserta kentang...
tak sajak dah dipanggil bubur kan...sebab tak diblend langsung dah...
sesuai dipanggil nasi lembik...
eh lupa ni nasi lembik bersama puree lobak dan ikan merah...yummy rasa dia...
memula nengok kuantiti nasi lembik dalam mangkuk ni...

yang si ibu, pantang anak nganga...menyuap jek kejenya...hehehe...

beberapa minit kemudian...taraa....erkk...banyak kan dia makan...lapar kut...
sebab selalunya lepas amik dia kat skul, balik rumah terus aku kasi 'susu'...
tapi semalam aku biarkan dia main dulu, baru aku suap...nak nengok banyak mana nasi tu dia abis makan...
dah tu, nilah bakinya...

burp...kekenyangan kan dik...lepas kasi makan kenyang²...terus mandikan dia ngan air hangat...
sudahnya lebih kurang jam 7 gitu ngantuk tertidur, sampai ke pagi...
erkk, yang tak bestnya, awal sungguh dia bangun...jam 5:30 pagi tu...setengah jam lambat dari aku bangun...adehh...sudahnya tadi pagi masa anto kat skul dah ngantuk...

tu citer sal petang semalam kan...
ni citer pasal bekal pagi ni...petang semalam dok mengemas kat dapur, terjumpa sia kepunyaan abam mok dahulu...eh dipanggil sia ke or thermos...ke apa...eh apa apa jelah...janji korang paham kan...
pastu terus gedik² nak gunakan sia tu tuk iris pada keesokkan harinya...
sebab dalam paler dok mikir nak buat menu lain tuk dia...

sudahnya nilah hasilnya...
kaler kuning lagi...ai like...my peberet kaler pe...

keterangan gambar...
1. makaroni lenyek yang dimasak dengan puree kentang dan isi ayam...
2. nasi lembik ( puree labu dan ikan merah)
3. sup ayam (ayam diracik bersama kentang, lobak) cekgu, sila lenyek dahulu sebelum diserve...hehehe...

untuk mek ni...mencik tau, tadi pagi try pakaikan dia cekak yang aku belikan tuk kakak ritu kan...
tapi takmo nya dia...
sila lihat gambar dibawah...

ni dapat amik sekejap, sebelum dia menarik cekak itu...
alahaii...camner nak photoshoot pagi raya ni nanti dik...
ceh, mak ko, takmo kalah jugak tu kan...

ingat nak keluar amik kakak awal sikit...nak p alamanda jap kut...
nak cari baby pasta...semalam cari tak jumpa...mencik mak...
punah misi mak nak buat pasta tau...

notadijariku: mood tengah ada, surelah gigih mencari apa barang yang dimahu...huhuhu...

15 comments

Tuesday, July 10, 2012 10:34:00 AM

comelnya anak sis

Tuesday, July 10, 2012 10:40:00 AM

@Anum
mekasih...erkk, rasanya akak citer sal masak2 ni num...bukan sal iris tu...hehehe

Tuesday, July 10, 2012 10:41:00 AM

cemane bekas tu ada nama iris ek.. ko tampal sticker ek.. yg transparent tu ke camne... bitau sket

Tuesday, July 10, 2012 10:46:00 AM

@Echa
erkk, aku tampal sticker la...ko ni pung...tu jugak yang ko nampak ek

Tuesday, July 10, 2012 10:47:00 AM

rajin betullah kamu mot... eh tapi si kakak ngan si abam tu makan ape ye klu memalam.. mot masak ke balik keje?

Tuesday, July 10, 2012 10:49:00 AM

@Puteri Satu
mana ada rajin kak...si abam ngan kakak kadang makan mee goreng, biskut cicah air, atau apa sahaja yang rasa perlu...janji kenyang sudah...hehehe

Tuesday, July 10, 2012 10:58:00 AM

perut kenyang, hati senang..tu psl senyum je..

nt mommy belikan cekak..kena pkse pakai gak!! haha

Tuesday, July 10, 2012 10:59:00 AM

wuhuuu, mmg super mommy akak ni. punyala byk menu tu kan. cer hntr sini sikit. hahahaa. gebula mu iris dpt omak rajin ni.

Tuesday, July 10, 2012 11:04:00 AM

dah lama cik mot tak cite pasal abam mok... huhuhu

Tuesday, July 10, 2012 11:09:00 AM

rajin ye mak iris ni..kul brp bangun kak oi?nnt kalu ada baby pasta tu wat entry ye..sy pun nk try bg pasta kat ziyyad jgk..sesekali nak ajr tekak western gak..ni asyik nasik je..jemu dah ziyyad tu.. ;)

Tuesday, July 10, 2012 11:22:00 AM

wahhh hebat tu iris....
kagum makcik tau ....
ingat nk buat pasta cheese .... tp tu la tak berkesempatan lagi ... kite cuba resepi oat dulu lah....

kak nanti kongsi resepi tau ...step by step ...hihi

Tuesday, July 10, 2012 11:28:00 AM

@eima
ishh segan la nak kongsi resepi...ko lagi hebat memasak pe...heheh

Tuesday, July 10, 2012 11:28:00 AM

@ch@
tulah, ritu ajak berjiran takmo...hehehe

Tuesday, July 10, 2012 12:15:00 PM

weii kakak oit...terbaik la kome....mau jadi maid sy kaa untuk anak sy akan datang..kakkaka....best la....konpon..mak jemah pasni kuar je anak ni....akan ku jadikan kamu inspriasi...kakkaka..bukan inspriasi..tapi tempat meniru..kakakkakakak

Tuesday, July 10, 2012 12:59:00 PM

wahhhhh rajinnye kakkkk... apsal saya malas erk???

setuju komen eima, sila buat..tq haahah

Post a Comment