Monday, July 23, 2012

Lulus Makan Telur


awal bulan itu hari, cam biasa iris ada check up bulanan kat klinik...
untuk 9 bulan kan...check up biasa jek...no cucuk² lagi...
umur setahun nanti kut baru cucuk balik...
ok abaikan...masa check up hari tu, nurse ada tanya, dah try kasi telur ke kat anak...
aku kata belum..so nurse kata dah bleh try kasi dah...
ok jawab aku..

tapi 2-3 hari lepas check up tu baru aku kasi iris makan telur...itu pun aku buat sup telur...
nengok lepas 2-3 hari dia makan telur, ok jek, dan tiada tanda² alergik pun...
alhamdulillah...rasa lega sangat...yelah, tiap anak tak sama kan, even abam mok dan kakak memang tiada masalah ngan telur, tapi riso jugak aku kalau² iris ada masalah ngan telur...
dah takde tu legalah kan...

pagi tadi wat sup telur kosong jugak tuk iris...
jadilah dik, janji ada sup kan...
nak wat sup beria kang, bukan banyak benar kamu nak makan kan...

untuk dimakan bersama nasi lobak lembik... 

ini budak pepagi dah bangun....
puas kena tepuk dan menetek balik...sampai lambat ibu bersahur...
alahaii..naper bangun awal sangat nak... 

yey, suka dia kan, dah bleh berdiri...pastu jenis 'agah' nak berdiri lepaskan sebelah tangan...
cepat² berjalan dik...nak raya dah ni.... 

lepas ni boleh buat macam² la masakan berasaskan telur kan...
itu pun kalu ibu rajin...hehehe...

notadijariku: otak tepu dok mikir nk masak apa petang ni...

15 comments

Monday, July 23, 2012 10:35:00 AM

alisha pun dah lulus ....ari tu cukup umur 9 bulan dah test dah bg die kuning telur ....tp entry belum buat ..hehe

sblm 9 bulan dh bg mkn telur sebenarnye... megi, bihun, mee semua aku bubuh telur ...hehehe tp alhamdulillah berjaya senang mama nk bg die mkn nanti ...asal mls je bg je mkn telur

Monday, July 23, 2012 10:37:00 AM

samo la dokPk nak masak pe ptg ni..padahal dah tau dah turn en asbeen arini masak setelah bertungkus lumus 2 hari ni masak..kakkakakak....takpe...mak dier rajin masak macam2 telor...

Monday, July 23, 2012 10:39:00 AM

alaaaaaa...makanan...makanan... =)

Monday, July 23, 2012 10:48:00 AM

nmpk sedap je semua bubur iris tu,maklum la poso..semua nmpk sedappp jer..kak,nak raya ni ajar iris salam kak..hehehe...

Monday, July 23, 2012 10:50:00 AM

dh blh mkn mcm² dh iris.. nt mkin mok la mcm abam.. hehehe..

Monday, July 23, 2012 10:58:00 AM

mot.. jom buat sambal bilis + petai... kasi letak bawang merah lelebih.. goreng sampai kering... pekena ngan nasi panas... meletopp!!!

Monday, July 23, 2012 11:13:00 AM

sedapnyer nasi bubur tu ! hehehe

Monday, July 23, 2012 11:23:00 AM

biasalah bebudak tecit nie.. time kita sahur ..diorg pun nak sahur gak... ;D

Monday, July 23, 2012 11:24:00 AM

Alhamdulillah lulus dh dia :) lpas ni harap xde alergik mknan yer... Hihihi

Monday, July 23, 2012 11:43:00 AM

oo b4 ni alegik mknan ke ?
sian dak tecik tu ..

Monday, July 23, 2012 12:23:00 PM

sofia kulit lokek sikitlah..tapi arituh try bagi telur mcm ok..dulu dia eczema mmg teruk..kulit mcm kertas pasir...tapi skang mcm much better..ok kot nak amik suntikan2 ek??

Monday, July 23, 2012 12:44:00 PM

kita pun nak bagi adli makan telurla. bubuh dlm bubur dia. wiiii... cepat jalan iris, nnt boleh collect duit raya :D

Monday, July 23, 2012 1:10:00 PM

mia dia xleh makan seafood
spesis aku gak
alah seafood

Monday, July 23, 2012 2:01:00 PM

xleh makan telur byk sgt..allergic sepi..hehehe...halamak, iris dh leh berdiri la..cpt2 jalan kayh..nnt boleh jalan terkedek2 pakai baju kurung..comel...;D

Monday, July 23, 2012 2:55:00 PM

hero kecik akak pun bangun sahor gak pagi tadi, nak minum susu pastu sambung tido balik

Post a Comment