Tuesday, July 24, 2012

Menu Petang Ni Apa Pula Ye???


pelik kan...bila bulan puasa jek, memasing dah tak tau nak masak apa untuk berbuka...
tak yah kata kat orang la, contoh terdekat adalah aku ni ha...
beria dok fikir nak masak apalah petang ni...nak berbuka dengan apa lah...
walhal time tak pose, takde pun nak masak bagai...
masak pun ikut apa yang ada di dalam peti sudah...hehehe...
nak ke PARAM tuk membeli tu rasa cam malas la...sebab napsu nak makan itu ini takdelah sangat...
puasa kali ni lebih kepada DAHAGA...bukan lapar...mungkin sebab aku menyusukan anak kut...
ok abaikan...

tapi untuk berbuka petang semalam...sempatlah aku masak menu yang aku rasa simple sudah...
aku bukan tukang masak pro ok...masak sekadar nak mengenyangkan seisi rumah...

setelah puas bersilat gayung bagai di dapur pada petang semalam lepas balik keje tu...
maka terjadilah menu dibawah ni...

ada SAMBAL BILIS PETAI...kegemaran en suami tersayammm....

ikan tongkol singgang...

ayam goreng bersos tiram...buh cili banyak² baru terangkat...
ok kita bergilir ke toilet lepas tu kan...

rendang daging...ok ini bukan aku yang masak...tapi ada ahkak jiran level atas yang kasi...
idaklah aku nak merendang pepetang hari...tak sempat weii...

dan paling penting, pembuka selera...SAMBAL TEMPOYAK...
teringat masa belajar kat itm dulu...saper yang seangkatan dengan aku, sure tau fiil aku nan satu ni...
suka sapu sambal tempoyak atas roti...wat macam jem...wahh, sedap betul...hehehe...

so, untuk petang ni camner plak kan??? kita nengok jelah mana  yang sempat di masak kan..
janji kenyang perut kami laki bini sudah...telur goreng masak kicap pun sedap...
eh telur masin pun lagi berselera kut...

tapi rasa cam nak makan kuih onde²...camner ni...hurmm..puas bersilatlah aku kat dapur...
kalu ada helper tolong nengokkan anak pun ok...tapi kalu helper balik lewat, makanya makan susu celup tepung bleh...stok susu iris ada lagi tu dalam peti...bleh???

notadijariku: baru hari keempat kut...

19 comments

Tuesday, July 24, 2012 1:42:00 PM

ptg ni aku makan kurma sahaja...

Tuesday, July 24, 2012 1:55:00 PM

menu first tue yg melazatkan...:-)

Tuesday, July 24, 2012 2:05:00 PM

masih tengah pk nak masak apo.. uih..bukan sonang nak pk nie.. nampak kek ateh cam sodap yo.. :)

Tuesday, July 24, 2012 2:14:00 PM

sy pun sm kak duk pening padahal isi perut sendiri je pun,sbb laki tak balik 2 minggu ni..

petang ni wat sambal ikan bilis jugak la pastu tempoyak n ulam2..cukup la kot..hehe..

Tuesday, July 24, 2012 2:14:00 PM

serius terliur tgok sambal tumis petai tuh..huhu

Tuesday, July 24, 2012 2:21:00 PM

kakak oit sambal ikan bilis petai tu peberet mak jemah gak kakak...sedapnyer...terliur pulok ni..tadi ok je...mmmm....

Tuesday, July 24, 2012 2:26:00 PM

menu kampung

Tuesday, July 24, 2012 2:26:00 PM

kalau hari biasa msk satu lauk tak janggal..ni bulan puasa haruslah menu yg gempak2 sikit sbb tu kita bingung nak masak apa ;)

ewahh 'kita' bingung konon padahal mak masakan jd tahun ni sy tak bingung hewhew apa mak masak makan sajalah :P

Tuesday, July 24, 2012 2:52:00 PM

azman kalo buleh hari² ayam goreng berlada...

Tuesday, July 24, 2012 2:57:00 PM

sedap weh sambal bilis ngan petai tu..

Tuesday, July 24, 2012 3:23:00 PM

arini nak goreng ikan pekasam.. huhu.. smlm makn sambal petai ikan bilis gak... hehehhe hari2 kita pikir menu kan...

Tuesday, July 24, 2012 3:29:00 PM

aiyoo..kecur air liur aku
ko mcm ala2 western kampung la
sapu tempoyak k roti
hahaha sabau je la weiii

Tuesday, July 24, 2012 3:53:00 PM

Hebat ko kak msk semua tu...klu aku mmg xsempat.....tu la masalah kami berbuka xmkn nasi

Tuesday, July 24, 2012 3:56:00 PM

Aduiyaiii tempoyak!

Tuesday, July 24, 2012 3:56:00 PM

sambal pilis suka tp tk mkn petai

Tuesday, July 24, 2012 5:14:00 PM

semua menu kat atas nakpak sedap.n sememangnya berbuka masakan kampun lalujer kalau makan

Tuesday, July 24, 2012 11:01:00 PM

Ishhh kan dh kena buat sambal petai bilis tuk sahur ni.. terliur la pulok. td dh kena mi kari tangkap leleh kat depan speed 99 sek.7 shah alam jln kristal dkt tasik sek.7. memang terasa2 lelehnye sampai skang.

Wednesday, July 25, 2012 12:21:00 AM

Sedapnyer.. Menu ptama paling ros suka... :) hihihi..byknye masak.. Ros xtau nk masak apa.. Hahhaah

Wednesday, July 25, 2012 4:24:00 PM

sedapnye nampak
orang gterengganu ke?

salam kenal.. kita follow sini ye

Post a Comment