Friday, July 6, 2012

Tersasar Dari Niat Asal & Kisah Petang Semalam


salam semua...dah jam 3:00 petang pun kan...ekseli aku baru sampai opis dari rumah ni...
rehat tadi lepas amik kakak kat tadika, terus balik ke rumah, sebab niat asal dari opis, cam nak mengemas rumah tu...dah 2-3 hari tak menyapu rumah secara eksklusif...ada pun sapu ala kadar jek...
kain baju yang tak berlipat usah cerita la...adehh, naik muak nak buat keje surirumah ni...
malas pun ada...huhuhu...

sampai dirumah, makan dulu nasi yang dah ditapau...simpan stok EBM ke dalam peti yang dibawa pulang dari opis...alhamdulillah, minggu ni dapatlah bawa pulang dalam 11 botol EBM ke rumah...tapi masih tak dapat nak menampung pengeluaran 20 botol EBM untuk minggu ni kan...tapi takpelah, syukur kerana Allah masih memberi rezeki buat iris...

dah tu masa nak mula mengemas tadi, tah macam mana tah perasaan MALAS tu merasuk...walhal dah siap² nak menyapu...tapi ...biarlah dulu...esok lusa la mengemas...rajin² aku ni bila malas datang menguasai...usah cakap la...memang malas punya...

alih² tertido aku kat atas sofa...penat...sebab badan kurang sehat kan...selsema ni...nak bernapas pun susah...
sedih...sob sob...tapi ada orang amik tau...hahaha, abang, saya selesema ni...uhukss...
dah tu terjaga tadi, lam kepala masih tingtong tu, pakai baju semula, terus ke opis...
hurmm...naper jadi malas cam ni ek...owhh tidakk!!!!

____________(^___^)________________

ni plak kisah petang semalam...semalam kan mak half day...
dalam pada half day tu nyinggah kejap ke pasar...beli barang² yang boleh dibuat puree...
sebab mak perasan la sejak kebelakangan ni, peti es mak dah macam banyak ruang kosong...
kesian kan...kesian lagi kat mak, sebab malas...

so petang semalam tunggang terbalik sebelum amik anakanda berdua tu kat taska, maka terhasillah banyak puree tuk dipenuhkan dalam peti es tu...
mak buat puree kentang+udang (lum cuba lagi kasi kat iris...nak nengok dia alah pada makanan laut ke idak) tak try tak tau kan...
puree kentang + isi ayam
dan satu lagi puree brokoli+kentang+ isi ayam...SEPERTI GAMBAR DI BAWAH ni...

dan kesemua puree tersebut telah selamat dimasukkan dalam esbok mak...
nampaklah sesak sikit esbok mak tu...hehehe...
jangan ditanya mak puree ni tahan berapa lama...dah frozenkan, pepandailah korang kasi jangka hayat sendiri...
tapi selalunya tak pai 2-3 minggu pun, semua puree ni abis digunakan...
tahniah kat diri sendiri sebab berjaya buat bubur tuk dak iris pada setiap pagi tanpa culas sejak dia diperkenalkan dengan solid food...bangga kejap... :p 

hurmm...ada sesapa nak jadi jiran mak tak...ihikss...

notadijariku: lemau weii...idung tersumbat, telinga masih tak dengar...
nak buat kerja pun malas...eh janganlah cam gitu kan...hurm...

8 comments

Friday, July 06, 2012 3:21:00 PM

sy tumpang bangga kak oi..haha..11 botol byk tu kak..cayalah!saya lum penah try bg lg udang kat ziyyad..

Friday, July 06, 2012 3:25:00 PM

aku dah tak buat puree sbb rasa cam zat main berkurang yg tgal hanya la serat je .... sbb double cook kan ...
so skrg ni gigih masak pg2 ... pahal aku ni malas hahaha sj create alasan

Friday, July 06, 2012 3:36:00 PM

rajin btl akak buat puree tu.. org lain lecek kentang je..

jd jiran akak?? mau..mau.. ahaks..

Friday, July 06, 2012 4:23:00 PM

bagusnya cik mot ni
saya tak berapa rajin ;)

Friday, July 06, 2012 4:34:00 PM

nurul dah tak buat puree sbb sofia mkn bubur nasi.tapi tanpa udang.hanya ikan.ayam pun enggak muleh.hohoho sbb dia elergic..huhu..

bestnya tgk.caiok caiok

Friday, July 06, 2012 4:34:00 PM

sangat rajin ibu iris ini...kagum saya tau

Friday, July 06, 2012 4:37:00 PM

phewittttt..rajinnyee...nak jadi jiran muleh?.

Friday, July 06, 2012 8:42:00 PM

klu seafood biasa kasik setahun ke atas.. afiq pun tak mkn seafood lagik.. takat ikan mcm2 tu ada la

Post a Comment