Friday, August 10, 2012

Nilai Dahulu Dan Sekarang


semalam petang lepas dapat duit tukar...awal² lagi terus dah masukkan kesemuanya dalam sampul...
baik aku setelkan semuanya kan...dah jenis aku tak suka bertangguh...
tahun ni aku tak tukar banyak pun...dalam RM300 sahaja...
cukuplah tu...balik sana pun, anak buah hubby seme dah beso...
ada yang kecik pun dalam 2 orang jek...itu pun anak adik dia...
so mereka berdua tu tentu dah diperuntukkan duit raya kan...
takpelah, raya setahun sekali...
tapi yang lain² pun nengoklah camner...dapat pun amaun tak samalah dengan yang masih kecil kan....
kali ni aku letak dalam sampul nilai RM3 bagi note RM1...
jadilah kan...

teringat masa aku kekecik dahulu...tiap kali raya, bila p rumah orang/jiran yang kasi duit raya...
derang kasi duit raya wang syiling...tapi time tu, nilai 50 sen dah cukup besar...sebab time tu rata² rumah kasi duit raya sebanyak 20 sen sahaja...
tu pun mujurlah...tapi time kecik mana tau pe...yang tau time raya p beraya collect duit raya...
bila p rumah orang yang AGAK berada, dapat RM1...wahh, punyalah suka kan...
tapi itu DAHULU...

kalu SEKARANG ni...nilai RM1 tu tak dipandangnya oleh budak² sekarang...
derang pun dah tau, yang nilai RM1 tu kecik...depa nak duit kaler hijau, merah, kuning atau pepel...
eh rm50 kaler apa sebenarnya??? (iklan!!!)
bila bukak sampul kuar duit kaler biru...pastu sehelai  pulak...mulalah berbunyi...
aler, singgit jek achik...erkk, tercekik tau...pandai tul mereka semua ni kan...
tapi betullah, nilai DAHULU dan nilai SEKARANG tak sama...
hehehe...

so tahun ni, ada rezeki lebih, aku UP dalam sampul dari RM2 ke RM3...oklah tu kan...
tu jek yang achik mampu...
tapi tu sampul tuk note RM1...note RM5, setiap sampul ada sekeping jugak...
rezeki koranglah dapat sampul yang mana satu...hehehe

notadijariku: bestnya, belum pun raya dah dapat duit raya...weeeeEEee
lepas raya dah leh masuk tabung duit raya anak² ni...eh bos kasi duit raya kat aku...bukan anak2...ke camner kira ni... :p

14 comments

Friday, August 10, 2012 1:17:00 PM

adoi kami xde bajet raya tahun ni somi xdapat bonus apa2 pun tuk raya tahun ni..risau plak dengar bebudak xnak RM1..kami bercadang nak bg duit raya semampu yg ada je..teringat tahun bila tah kazen suami campak angpau sbb dlm tu RM1 or RM2 xigt dah ekceli tersilap bg utk kazen sepatutnya RM5 tp tersilap bawa angpau kan..terasa sgt bila org campak camtu katanya ''ek eleh takkan byk ni je.." ;(

Friday, August 10, 2012 1:27:00 PM

@Cik Puan Nurul
tulah kan...walhal dari RM1 la munculnya RM jutaan ringgit...
tapi budak2 apa derang tau...huhuhu

Friday, August 10, 2012 1:52:00 PM

kan kakak..so disebabkan dulu lain skang lain kan, jgn lupe selitkan 50hengget..nak masuk acc ke nak pass by hand?..hahahaha..

Friday, August 10, 2012 2:01:00 PM

budak skang dah pandai pegang duit banyak2//huhu

Friday, August 10, 2012 2:01:00 PM

akak... kalau bukan anak buah - kompom singgit (dulik apa aku... ;p)...
kalau kat rumah sendiri lagi best... bebudak (ntah dari mana) dtg beraya... masa nak salam balik tu (biasa hubby akak kena kerah layan budak2 tu nak balik)... hubby akak pegang sekepuk note rm1 tu.. then hulur je sorang sekeping...kikiki... takde sampul dah... tengok je la duit yg secekak tu... ;p

Friday, August 10, 2012 2:18:00 PM

budak2 skg dah pandai demand kan..anak2 buah sy bg lbh sikit..klu budak2 luar bg rm2 jer..jgn byk bunyik..hehe..

Friday, August 10, 2012 2:27:00 PM

budak2 skrg dah pndai dah...nk duit besor2 je...hehe

Friday, August 10, 2012 2:47:00 PM

sy turun ckit bajet..hehe

Friday, August 10, 2012 2:59:00 PM

yeyeye
sis jgn lupa anum punya ok

Friday, August 10, 2012 3:21:00 PM

aku singgit je kak .. nk amik tak nak bg balik ...hahhah

Friday, August 10, 2012 10:42:00 PM

kak, simpankan 2 sampul yg berisi utk zakwan n nayli ek!

Saturday, August 11, 2012 12:35:00 AM

Hehe..beza sgt kan nilai dulu dan sekarang..wahhh lepas ni tak yah kalut dah untuk masukkan duit dalam sampul...hehe

Saturday, August 11, 2012 6:43:00 AM

bdk skang kita bg duit time tu gak dia bukak..klu bg ckit dia siap sebut dpn2 org rami..singgit jer????..hahah

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/berderai-jugak-air-mata-akhirnya.html

Saturday, August 11, 2012 7:01:00 AM

budak skrg siap buka dan nilai .. loor singgit je ke ??
adehhh .. aah kalau kita dulu singgit tuu leh senyum sampai ke telinga uhuh

Post a Comment