Tuesday, August 14, 2012

Rindu Suasana Kampung


citer masa awal puasa itu hari...
ni baru teringat nak UP...dah nak habis puasa dah kan...
hehehe, takpelah, janji ado...

dok di bandar ni kan, kadang aku rindu sangat ngan suasana kampung cam kat rumah mak dan rumah kat penang tu...pepagi bunyi ayam berkokok, unggas² rimba...
dan paling takut bunyi burung hantu ditengah malam...
tu belum dengan salakan anjing di waktu malam...erkk...tetiba jadi takut...camner...
eh persal tetiba aku merepek meraban ni...

balik kampung umah mak itu hari, adalah can budak berdua ni main pasir kat sana...
kalu dok sini, nak jumpa tanah pun susah...
kat kampung pulak, kejap² turun p main kat kawasan rumah...
suka betul ek...
nak² mak ada bukak kedai runcit kan...kejap² wat masuk habuan ke dalam rumah...
aiskrim la, itu la ini la...
aku lak naik segan...even kedai mak sendiri, tapi aku tak ajar anak² dan takmo derang biasakan amik barang kat kedai tanpa bayaran...mana bleh cam gitu...
kopaklah nenek korang nanti...

nengok syok kan derang bermain...
abis main sila mandi ye anak²...
ibu kasi can...

owh ini adalah reban ayam di rumah mak...rumah mak tepi sekali...so sekelilingnya adalah pokok kelapa sawit...ye aku adalah anak PENEROKA... 

aktiviti cam gini leh la wat kat kampung kan..
kat bandar janganlah sesekali wat pembakaran terbuka..
silap haribulan kang ada yang kena saman...ishhh... 

pastu datanglah seorang anak kecil membawa botol plastik yang kosong... 

untuk dicampak ke dalam api itu...
jangan main api nak, BAHAYA... 

perlahan lahan menuju ke arah api itu... 

tinggallah si kakak bermain seorangan...
manakala si adik, syok dok atas bonet kereta kan...
eh itu INSPIRA mak, best ar dapat pandu uji inspira...
abang, jom tukar kereta ngan mak suka sama suka nak...hahaha... 

nengoklah satu masa nanti, iris pun nak join abam ngan kakak... 

ok, itu cerita di kampung...
kampung penang, tanah berpasir...sakit hati jugak anak suka main kat luar...
abis pasir masuk dalam rumah...

notadijariku: hurmm, itu hari umah mak kena pecah masuk...kerugian dalam RM1k jugak...
sian kat mak...ini dugaan bulan puasa...nak² mat pit banyak kat area sana...alahaii...

14 comments

Tuesday, August 14, 2012 11:40:00 AM

best la main2 kan....windu kat suasana kampung ni

Tuesday, August 14, 2012 11:47:00 AM

syok kan kg...aku pun suka....

Tuesday, August 14, 2012 11:47:00 AM

budak² dpt trn tanah mmg gitu kak..

Tuesday, August 14, 2012 12:00:00 PM

aah la kakak..rindu zaman2 kat kg..arawah nenek ngan atuk dh xde so dh jarang dh balik kg...

Tuesday, August 14, 2012 12:08:00 PM

rindu plak nk balik kg!! heh..
selamat berpuasa..=)

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/08/6-nikmat.html

Tuesday, August 14, 2012 12:32:00 PM

i pun suke kumpul sampul duit raya. sampul tahun ni sayang nak gune..salam kenal..

Tuesday, August 14, 2012 12:39:00 PM

kg memang best

Tuesday, August 14, 2012 12:40:00 PM

sy pun anak petani je kak..best sgt bila blk kg..suasana dia tu lain mcm sket..

Tuesday, August 14, 2012 12:55:00 PM

raya tahun ni beraya kat penang ke, umah akak kat bandar darulaman jitra. kalo ke sana, singgah2 le.....hehehehe
akak pun mmg rindu zaman kecik2 dulu, bila dekat nak raya, pasang pelita, teman arwah tok akak buat agar2 kering. best sgt

Tuesday, August 14, 2012 1:08:00 PM

alalala..
dah besar Iris saya ni..
hahaha

Tuesday, August 14, 2012 1:27:00 PM

isk dak iris tu makin boolat plak nengoknyer.. hehe
best arr balik kampung kan, suasana totally lain dari dok kl... kan

Tuesday, August 14, 2012 1:55:00 PM

lagi-lagi anak yg duduk di angkasa kat KL ni, so jumpa tanah mmg sampai sunburn kulit. peluh jgn kata, tgh hari ptg, asyikla nak main kat bawah.

Tuesday, August 14, 2012 2:17:00 PM

comelnya Iris, rambut perang.
Best kan dok kg.. Boleh bakar sampah errkK hihi tp tu la yg best, sapu2 bakar, hihi

Tuesday, August 14, 2012 3:55:00 PM

tulah kat kampungkan mmglah hangin ngan matpit..kampung MIL pun sama..adajer org pecah masuk umah.takut kadang bila alik.tidopun tido2 ayam

Post a Comment